Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Aknet

Informacion i përgjithshëm

Akne-t janë një problem i lëkurës që zakonisht fillojnë gjatë moshës së adoleshencës. Ndryshimi hormonal bën që gjëndrat e flokëve të prodhojnë shumë sebum. Pore-t e lëkurës bllokohen me sebum, zënë qelizat e lëkurës së vdekur dhe bakteret. Kjo çon në formimin e pikave të bardha, të zeza, zhvillimin e pustulave (pustulë) ose cist-eve.

Aknet janë shumë të zakonshme, duke prekur 80 – 90% të adoleshentëve. Zakonisht përkeqësohen më shumë gjatë viteve të adoleshencës dhe afër të 20-ave, por mund të vazhdojnë deri në moshën 40 vjeçare, sidomos tek gratë. Aknet kanë më shumë mundësi që të zhvillohen tek fëmijët dhe janë më shumë të zakonshme në fytyrë, qafë dhe shpatull. Ato mund të shfaqen gjithashtu edhe në pjesë të tjera të trupit.

Mitet e akneve

 • Aknet nuk janë infektuese dhe nuk mund “të largohen” duke e mbajtur fytyrën tuaj tepër të pastër;
 • Aknet nuk shkaktohen nga të ngrënit e ushqimeve me shumë kalori ose çokollatave; gjithsesi një dietë e balancuar, e shëndetshme është e rëndësishme për një shëndet të mirë të përgjithshëm;
 • Stresi nuk i shkakton aknet, por vetëm i përkeqëson ato.

Shkaktarët e akneve

 • Koha e stresit;
 • Koha e ngrohtë dhe e lagësht;
 • Disa femra gjejnë se aknet përkeqësohen në kohën e tyre të periodave;
 • Aknet e rënda tek gratë ose vajzat mund të jenë shkaktuar nga nivele të larta anormal-e hormonale që mund të trajtohen nga doktori;
 • Disa ilaçe mund t’i përkeqësojnë aknet; përfshijmë këtu disa lloj steroidesh, ilaçe anti-epileptike dhe pilula kontraceptive oral-e.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

 • Nëse keni akne të moderuara deri në të rënda;
 • Nëse keni provuar produktet e akneve për disa muaj dhe nuk kanë patur asnjë sukses;
 • Nëse jeni femër dhe gjithashtu keni një sasi të madhe të qimeve në fytyrë, perioda të çrregullta ose shtim në peshë; këto janë probleme të disniveleve hormonale;
 • Nëse ndiheni në depresion dhe keni një vetëbesim të ulët për shkak të akneve;
 • Nëse aknet ndodhin kur përdorni ose jeni të ekspozuar ndaj produkteve të caktuara;

Pages: 1 2