Përdoruesit e moderuar të alkoolit mund të kenë përfitime shëndetësore, duke përfshirë reduktimin e rrezikut të zhvillimit të disa sëmundjeve kardiovaskular-e (të zemrës dhe presionit të gjaku-t). Megjithatë, disa polemika ekzistojnë mbi cilësinë e provave që mbështesin këtë ide, dhe disa mjekë mendojnë se përfitimet e alkoolit janë të ekzagjeruara. Një gjë duket e sigurt – kur është fjala për të pirë ky nuk është rasti i “më shumë, më mirë”. Nëse alkooli është i mirë apo i keq për ju, varet nga sasia që ju pini dhe karakteristikat tuaja individuale dhe rrethanat.

Të pirit e një sasie të madhe alkooli ka shumë rreziqe. Në afat të shkurtër, ju rrezikoni aksidente dhe plagosje, dhunë, qarkullim të reduktuar, mosfunksionim seksual dhe ngritjen e nivelit të stresit. Gjumi juaj mund të jetë shqetësues pasi keni pirë më pak se një ose 2 pije. Gjatë muajve dhe viteve, rreziku i të pirit shumë përfshin kancer-in, presionin e lartë të gjakut, aritmi, dëmtimin e muskujve të zemrës, inflamacion të mëlçisë dhe pankreas-it, dëmtim të trurit dhe humbje të memories, si dhe probleme seksuale.

Nëse ju pini alkool, ju mund të minimizoni rrezikun tuaj duke synuar për ulje të rrezikut të pijes – një nivel të të pirit në të cilën ka të ngjarë të ketë pak dëm.

Shëndeti Kombëtar dhe Këshilli i Kërkimeve Mjekësore (SHKKKM) aktualisht rekomandon në vijim elementët për uljen e rrezikut të pijes.

Rekomandimi i SHKKKM për konsumimin e alkoolit

Udhëzimi 1: Për meshkuj dhe femra të shëndetshëm, të pirit e jo më shumë se 2 pije standarte në çdo ditë redukton rrezikun e jetës nga sëmundja e varësisë së alkoolit ose dëmtimit.
Udhëzimi 2: Për meshkuj dhe femra të shëndetshëm, të pirit e jo më shumë se 4 pijeve standarte në një rast të vetëm redukton rrezikun e dëmtimit nga varësia alkoolike që del nga ky rast.

 

Një pije standarte është 100 ml verë (një gotë mesatare verë në restorant përmban 1.5 pije standarte) ose një gotë (30ml) me pije të tjera alkoolike. Një kanaçe ose poçe (285 mL) e një fortësie maksimale (4.9%) birrë është e barabartë me 1.1 pije standarte.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7