Alkooli

Në shoqërinë perëndimore pirja e alkool-it është një pjesë e pranuar e jetës normale sociale. Disa studime kërkimore sugjerojnë që në sasi të vogla, ajo mund të ketë disa përfitime shëndetësore. Por kur përdoret me tepricë, alkooli është një shkak i madh i shëndetit të sëmurë dhe i problemeve sociale e të brendshme.

Alkooli prodhon efektet e tij duke hyrë në gjaku-n tonë. Shuma të vogla thithen nëpërmjet murit të gojës dhe linjës së stomaku-t, por shumica e alkoolit hyn në gjak përmes murit të zorrëve të vogla. Më pas alkooli mbahet në të gjitha pjesët e trupit. Kjo ndodh më shpesh nëse ju:

  • Pini pije të forta (si p.sh. uiski apo liker);
  • pini pije të gazuara (me gaz) pije të tilla si musht ose shampanjë;
  • Pini shpejt; ose
  • Pini me stomak bosh.

Trupi i shpëton alkoolit në mënyra të ndryshme. Pjesa më e madhe (rreth 90%) është e shkatërruar në mëlçi. Kjo merr rreth një orë për një pije standarde. Sasi të vogla të alkoolit janë gjithashtu të humbura në ajrin që ne nxjerrim, në djersën dhe në urinën tonë.

Nuk ka asnjë mënyrë për të përshpejtuar aftësinë e trupit që të heqë qafe alkoolin. Pirja e kafes, të bërit e një dushi të ftohtë dhe të vjellat nuk sjellin asnjë ndryshim.

Alkool-i prek njerëz të ndryshëm në mënyra të ndryshme. Kjo varet nga personi (mosha, seksi, shëndeti i përgjithshëm, personaliteti dhe gjendja në atë moment), pija (fortësia, sa shpejt konsumohet, prania e ushqimeve apo drogave të tjera) dhe rrethanave (të qënit vetëm, në një festë, duke i dhënë makinës etj). Efektet e alkoolit mund të ndahen në efekte të menjëhershme dhe afatgjata.

  • Të menjëhershme - Efektet përfshijnë ndryshimin e ngadalësuar të aktivitetit mendor (në sjellje, gjykim dhe vetëkontroll), problem me sistemin e tretje-s (dhimbjet e stomakut dhe të vjellat) dhe ndryshime fizike si pafuqia dhe humbja e ekuilibrit.
  • Afatgjata – Efektet përfshijnë dëmtime të përhershme të trurit, dëmtim të mëlçisë për prodhimin e hepatitit dhe cerozës, ulçerë në stomak dhe dëmtime të pankreas-it që mund të shkaktojë dhimbje, kequshqyerje dhe komplikacion-e diabet-ike.

Pages: 1 2