Antioksidantët

Antioksidantë-t janë substanca natyrale që mund të jenë të dobishme për shëndetin tonë. Ata punojnë duke parandaluar oksidimin e substancave të njohura si radikalet e lira. Radikalet e lira janë prodhuar si pjesë e sistemit natyral të mbrojtjes së trupit dhe janë nënproduktet e proceseve komplekse kimike që ndodhin në qelizat e trupit tonë.

Pse janë antioksidantët të rëndësishëm?

Shumë gjëra, duke përfshirë edhe pirjen e duhanit, pirjen e alkool-it, dietat me yndyra të larta, ekspozimin ndaj diellit dhe ndotjen atmosferike, mund ti shkaktojnë trupit tonë prodhimin e më shumë radikaleve të lira nga sa janë të nevojshme. Kur sasitë e radikaleve të lira tejkalojnë nivelin e antioksidantëve në trup, ata çaktivizojnë enzimat, lipide-t e oksidazës dhe mund të dëmtojnë materialin gjenetik. Këto procese, të referuara si oksidim, kanë qenë të lidhura me plakjen, inflamacion-in dhe një numër sëmundjesh të tilla si kancer-i dhe sëmundjet e zemrës. Furnizimet e përshtatshme të antioksidantëve mund të neutralizojnë këto veprime.

Sa antioksidantë janë atje?

Disa antioksidantë, duke përfshirë vitamina C dhe vitamina E, ​​beta-karoten dhe seleniumin janë të njohura. Dieta e njeriut përmban mijëra substanca antioksidante dhe është e mundur që ata të punojnë në mënyrë më efektive në kombinim me njëra-tjetrën, ndoshta duke rritur veprimet e njëri-tjetrit. Më vete, antioksidantët individualë nuk kanë të njëjtin efekt. Kur antioksidantët janë konsumuar si pjesë e dietës është e mundshme që substancat e tjera, të pranishme në ushqim të ndihmojnë ata që të arrijnë plotësisht përfitimet potenciale të tyre.

Cila është mënyra më e mirë për të konsumuar antioksidantë?

Pages: 1 2