Aromaterapia

Aromaterapi-a është një përdorim terapeutik i vajërave thelbësor (të koncentruar, ekstrakte të bimëve aromatike) për të promovuar relaksim-in dhe për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të ndryshme të gjendjeve të shumta.

Ka shumë përdorime të regjistruara të vajrave bimorë në kulturat e lashta për qëllime mjekësore, kozmetike dhe fetare. Në shekullin e 10-të, mjeku arab i njohur Avicena përshkroi një metodë të distilimit të bimëve, edhe pse ka prova se distilimi i vajrave bimorë mund të ketë qenë përdorur edhe në kohët e mëparshme.

Bimët aromatike janë njohur dhe përdorur për shumë shekuj, edhe para se teknikat për distilim të perfeksionoheshin. Bimët aromatike digjeshin si temjan, përdoreshin nga jashtë, brenda në ilaçe dhe për zbukurime personale.

Termi “aromaterapi” është përdorur për herë të parë nga kimisti francez René-Maurice Gattefossé në librin e tij Aromaterapia  publikuar në 1937. Pasi dogji dorën në një shpërthim kimik në fabrikën e parfumeve ku ai punonte, ai aplikoi vajin livando i cili ndodhej afër pa patur asnjë infeksion.  Gattefossé nisi për të studiuar përdorimin e vajrave thelbësorë dhe sot shpesh është konsideruar si babai i Aromaterapisë moderne.

Aromaterapia fitoi popullaritet të gjerë në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Francë në vitin 1980 dhe popullariteti i saj tani është shtrirë në mbarë botën.

Për çfarë përdoret aromaterapia?

Pages: 1 2 3 4