Arteriet koronare

arterie

Zemra është një muskul i madh që pompon gjak përreth trupit. Si të gjithë muskujt, zemra ka nevojë për oksigjen që të punojë. Ky oksigjen ka mbërritur në zemër nga qarkullimi i gjaku-t nëpërmjet arterie-ve koronare.

Arteriet koronare të djathtë dhe të majtë zgjerohen jashtë aortë-s, ena e madhe kryesore e gjakut që e pajis zemrën me oksigjen të pastër.

Nëse arteriet koronare ngushtohen nga depozitat yndyrore në rreshtim të arterieve (arteriosklerozë), atëherë rrjedha e gjakut e muskujve të zemrës mund të kufizohet. Në qoftë se muskujt e zemrës nuk marrin mjaftueshëm gjak atëherë nuk kanë marrë mjaftueshëm oksigjen për të punuar siç duhet. Kjo quhet ishemi.

Ishemia mund të shkaktojë dhimbje të kraharorit ose parehati (anginë), shpesh e përshkruar si një ndjenjë presioni ose ngushtimi në kraharor. Angina mund të ndihet gjithashtu në qafë, shpatulla ose krahë. Angina është shkaktuar shpesh nga aktiviteti fizik dhe në mënyrë tipike përmirësohet me anë të pushimit.