Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Astma

Informacion i përgjithshëm

Astma është një gjendje që prek rrugët e frymëmarrjes. Gjatë një ataku të astmës rrugët tuaja të frymëmarrjes shtrëngohen, skuqen dhe mbushen me mukozë. Kjo e bën frymëmarrjen më të vështirë.

Simptomat e astmës përfshijnë frymëmarrjen e vështirësuar, duke patur pak frymë dhe ngushtësi në gjoks. Një simptomë e zakonshme e astmës është një kollë e thatë, sidomos gjatë natës. Njerëzit që vuajnë nga alergji-të (të tilla si ethet e barit) kanë tre herë më shumë mundësi për të zhvilluar astmë sesa njerëzit të cilët nuk vuajnë nga alergjitë.

Astma prek më shumë se 1 në 10 njerëz. Kjo është më e zakonshme tek fëmijët. Edhe pse disa njerëz duken se “rriten jashtë asaj” ata janë ende në rrezik të sulmeve/atakeve. Shkaku i saj nuk është kuptuar plotësisht. Për fat të keq, njerëzit ende mund të vdesin nga kjo gjendje, e cila është arsyeja pse një cikël i planit të kujdesit të astmës është i rëndësishëm për çdo astmatik.

Shkaktarët e astmës

Shkaktuesit mund të çojnë në atak. Njerëzit varen nga ndjeshmëria që kanë ndaj këtyre shkaktarëve, dhe më të zakonshmit përfshijnë:

 • Leshin e kafshëve;
 • Tymin e cigares;
 • Ajrin e ftohtë;
 • Ftohjet dhe gripin;
 • Infeksionet e sinus-it (sinusit);
 • Dhimbjet e zemrës;
 • Pluhurat e merimangës në shtëpi;
 • Polen-in;
 • Stresin;
 • Parfumet e fortë;
 • Disa ilaçe;
 • Disa ushqime.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

Nëse keni vështirësi frymëmarrjeje aq sa ju nuk mund të mbaroni një fjali ose ju mund të zbuloni që thithësit tuaj të ilaçeve nuk janë duke ju ndihmuar, atëherë kërkoni menjëherë ndihmën mjekësore.

Shkoni tek doktori juaj nëse:

 • Jeni duke përdorur aparatin e thithjes së ilaçit më shumë sesa tre herë në javë;
 • Ngriheni gjatë natës me simptoma;
 • Zbuloni që aparati juaj nuk po ju ndihmon më, duke e krahasuar me fillimin e përdorimit;
 • Nuk keni një plan veprimi për astmën dhe astma juaj po përkeqësohet.

Këshillat e trajtimit

Pages: 1 2