Astma dhe Gripi

Gripi, i njohur ndryshe si “influenca” është një gjendje virale infektive që prek kryesisht traktin respirator, por që shkakton simptoma të përgjithshme si dobësi, dhimbje muskujsh etj. Edhe pse gripi zakonisht nuk është i rrezikshëm për njerëzit, ai mund të jetë shumë serioz tek të vegjëlit dhe të moshuarit dhe tek njerëzit me probleme të tjera shëndetësore, si p.sh. me astmë.

Infeksionet e traktit respirator si gripi janë ndër shkaktarët më të zakonshëm të astmës, kështu që është shumë e rëndësishme që të evitohet ky shkaktar sa më shumë të jetë e mundur. Këto tipe infeksionesh mund të përkeqësojnë rrugët tuaja të frymëmarrjes, hundët, sinus-et, grykët dhe mushkëritë, duke shkaktuar përkeqësim të gjendjes së astmës. Përveç kësaj, njerëzit me astmë janë vulnerabël ndaj gripit, dhe nëse keni astmë ose probleme me dhimbjen në gjoks, ju jeni në një rrezik më të lartë për shpërndarjen e infeksionit në mushkëri, duke shkaktuar bronkit dhe pneumoni.

Vaksinimi për gripin

Vaksina për gripin nuk jep 100% mbrojtje, por përmirëson shumë shanset për të mos u prekur nga ai. Çdo vit krijohen vaksina të reja në përputhje me atë se çfarë shqetësimesh dhe çfarë virusesh janë në qarkullim. Vaksinim-i vjetor është i rekomanduar për çdo njeri që ka rrezik të lartë në kontaktin me gripin, përfshirë të rriturit që kanë astmë dhe fëmijët e adoleshentët që kanë astmë të shpeshtë.

Vaksinimi për gripin rekomandohet gjithashtu nëse keni astmë dhe planifikoni shtatzëni, ose jeni tashmë shtatzënë dhe shpejt vjen tremujori i dytë ose i tretë i shtatzënisë gjatë periudhës së dimrit. Më mirë është që kjo vaksinë të bëhet para shtatzënisë.

Masa të thjeshta paraprake që mund të merrni

Pages: 1 2