Më shumë se 2 milionë australianë janë të prekur nga astma bronkial-e, një kondicion që shkaktohet në rrugët e frymëmarrjes në mushkëri duke shkaktuar probleme të përhershme të ngushtimit të tyre. Ky ngushtim i rrugëve të frymëmarrjes, që e bën të vështirë frymëmarrjen duke reduktuar sasinë e ajrit që lëviz në mushkëri vjen për shkak të:

  • Inflamacion-it dhe ënjtjes së rrugëve të frymëmarrjes;
  • Prodhimit të shumtë të mukozës në rrugët e frymëmarrjes;
  • Hollimit të muskulit të hollë që është rreth rrugëve të frymëmarrjes (që njihet si bronko-konstriksion).

astma

Simptomat e astmës

Simptomat tipike që shoqërojnë astmën përfshijnë ndjenjën e të ftohtës së shpejtë, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje gjoksi dhe kollë. Edhe pse rrugët e frymëmarrjes ngushtohen dhe astma është  e rikthyeshme, shumë njerëz me astmë vetëm në mënyrë okazionale i përjetojnë simptomat. Sapo zgjidhet problemi i ngushtimit të rrugëve të frymëmarrjes, fluksi i ajrit rrjedh nëpër mushkëri dhe ato kthehen në normale dhe simptomat përmirësohen.

Shkaktarët e astmës

Shumë njerëz me astmë e kuptojnë se faktorë të caktuar “shkaktojnë” simptomat e tyre. Në fakt, meqenëse rrugët e frymëmarrjes inflamohen lehtë, ato janë shumë të ndjeshme nga një numër shkaktarësh si:

  • Infeksione respirator-e;
  • Alergjen-ë (substanca që shkaktojnë alergji), p.sh. polen-i, pluhuri, mikro-gjallesat e pluhurit të shtëpisë, myku.
  • Pirja e duhanit;
  • Ushtrimet e rënda fizike;
  • Medikamente të caktuara si aspirina, beta bllokuesit dhe ilaçet jo steroide anti-inflamatore;
  • Ankth-i dhe stresi;
  • Ajri i ftohtë.

Shkaktarët variojnë nga një person tek tjetri — ndërsa alergjen-ët mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje tek një person, ushtrimet fizike mund të jenë shkaktari kryesor tek një tjetër.

Si të ndihmojmë në parandalimin e goditjeve nga astma

Pages: 1 2