Astma dhe sportet konkuruese

Stërvitja është një ndikues i zakonshëm për simptomat e astmës. Megjithatë, astma dhe sporti mund të bashkëjetojnë me sukses, për aq kohë sa ju punoni në ruajtjen e kontrollit të mirë të përgjithshëm të astmës tuaj dhe jeni të vetëdijshëm për kufizimet që mund të vendosen në ilaçet tuaja të astmës nga organizata juaj sportive.

Shumë sportistë me astmë kanë arritur në nivele të larta të sportit të tyre, duke përfshirë Jana Rawlinson (Pittman) dhe Matt Shirvington. Të qenit të aftë fizikisht mund të thotë që ju mund të ushtroheni më intensivisht para zhvillimit të simptomave të astmës në krahasim me dikë që është i paaftë. Pra, mos e lejoni astmën tuaj t’ju lëjë prapa!

Çfarë është stërvitja nxitëse e astmës?

Stërvitja nxitëse e astmës (SNA) është ngushtimi frymëmarrjes si rezultat i ushtrimeve të fuqishme. Simptomat e SNA-së, gulçimi, frymëmarrja jo e mirë, kolla ose ngushtësia në gjoks – mund të fillojë gjatë stërvitjes, por zakonisht përkeqësohet në 5-10 minuta pasi ju keni ndërprerë stërvitjen. Gjatë stërvitjes, funksioni i mushkërive tuaj zakonisht është vetëm pak i zvogëluar, megjithatë, kjo mund të ndikojë në punën tuaj nëse ju luani në sporte konkuruese.

Disa njerëz me ushtrime nxitëse të astmës nuk kanë simptoma të astmës derisa ato fillojnë të ushtrohen. Disa të tjerë kanë simptoma të astmës në shumë situata, përfshirë stërvitjen.

Sesi saktësisht SNA-ja ndodh nuk është e qartë. Megjithatë, mendohet se VNM-ja mund të përfshijë humbjen e ngrohjes dhe ujit nga rrugët e frymëmarrjes, ndërkohë që ato përpiqen të ngrohen dhe të lagin vëllimet e mëdha të ajrit të ftohtë dhe të thatë. Sa më i ftohtë dhe i thatë të jetë ajri që ju thithni, aq më të rënda janë simptomat e VNM-së. Ringrohja e rrugëve të frymëmarrjes pas ushtrimit është përcaktuar gjithashtu si një shkak i VNM-së.

Pages: 1 2 3