Astma tek fëmijët nën 5 vjeç

Astma është relativisht e zakonshme tek fëmijët nën 5 vjeç. Edhe pse kjo është një gjendje e rëndë shëndetësore, astma mund të jetë edhe e kontrolluar, duke lejuar që fëmija juaj të jetojë një jetë të plotë dhe aktive.

Simptomat e astmës tek fëmijët e vegjël

Fëmijët me astmë që janë nën 5 vjeç më së shpeshti kanë simptomat e vështirësisë së frymëmarrjes (një tingull fishkëllime në gjoks, kur nxjerrin frymën) dhe kollë. Shpesh këto simptoma janë më të dukshme gjatë natës, në mëngjes dhe gjatë stërvitjes.

Diagnostikimi i astmës tek fëmijët e vegjël

Jo të gjithë fëmijët që kanë vështirësi në frymëmarrje kanë astmë. Mjeku juaj do të shohë fëmijën tuaj dhe të marrë një histori të plotë të simptomave të fëmijës suaj para se të dallojë ndërmjet astmës dhe kushteve të tjera të frymëmarrjes.

Testet e zakonshme të frymëmarrjes të kryera mbi fëmijët dhe të rriturit për të diagnostikuar astmën, shpesh nuk janë të përshtatshme për fëmijët e vegjël, në këtë mënyrë mjeku juaj ka më shumë gjasa për të diagnostikuar astmën bazuar mbi një ekzaminim fizik të fëmijës tuaj dhe një histori të shëndetit të fëmijës, duke përfshirë edhe episodet e vështirësisë së frymëmarrjes, kollitjet dhe sëmundjeve të tjera të tilla si alergjitë.

Mjeku juaj do t’ju pyes nëse ju ose anëtarët e tjerë të familjes kanë astmë apo alergji.

Doktori juaj mund të gjykojë ilaçet e astmës – përmirësimi në simptomat e fëmijës tuaj mund të ndihmojë për të konfirmuar një diagnozë të astmës. Ndonjëherë, fëmija juaj mund të ketë nevojë të ketë një test të gjakut të quajtur RAST ose testin e shpimit të lëkurës nëse një alergji është shkakuar nga vështirësia e frymëmarrjes dhe kolla.

Çfarë e shkakton astmën në këtë moshë?

Pages: 1 2 3 4 5