Kujdesi për bashkëshortin ose njerëzit e tjerë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes kardiovaskular-e (sëmundja e zemrës dhe ataku), ka raportuar një studim amerikan.

Studimi kombëtar studjoi më shumë se 8400 të martuar, meshkuj të shëndetshëm dhe gra më të mëdha se mosha 50 vjeçare për 8 vjet. Gjatë kësaj periudhe u diagnostikuan 1699 diagnoza të reja me sëmundjen e zemrës ose atakun.

Studimi zbuloi se kujdesi ndaj bashkëshortit në më shumë se 14 orë në javë, ishte i lidhur me një rritje rreziku prej 35%, pavarësisht nga gjinia ose fakti nëse ato kishin depresion. Kujdesi afatgjatë ishte i lidhur me dyfishimin e rrezikut.

Kërkuesit zbuluan se ndikimi ndaj kujdesit afatgjatë varionte në bazë të racës, por ky është akoma një element studimi.