Autizmi: Çfarë nënkupton

Autizmi është një çrregullim i çuditshëm dhe i ndërlikuar, sepse është e vështirë për të kuptuar sjelljen e njerëzve me autizëm, dhe për shkak se […]

Sindroma Down

Kromozome-t përmbajnë të tërë materialin tonë gjenetik. Numri i saktë dhe vendosja e kromozomeve janë të rëndësishme për zhvillimin normal të personit. Sindroma Down është […]

Lindja e bebeve me peshë të vogël

Bebet janë konsideruar me peshë të ulët lindjeje nëse ato peshojnë më pak se 2500 gr në lindje. Pesha e vogël e lindjes është e […]

Shtatzënia me “risk të lartë”

Shtatzënia është emocionuese, por ndonjëherë edhe shqetësuese. Çfarë ndodh në qoftë se keni ndonjë problem? Pasja e disa problemeve specifike me shëndetin mund t’ju fusë […]

Rreziku i listeriozës në shtatzëni

Bakteri i listerias është gjetur gjerësisht tek pluhuri, uji, bimët, ujërat e zeza dhe glasat e shpendëve. Listeria monocytogenes është një lloj specifik i listerias, që mund […]

Streptokoku i grupit B dhe shtatzënia

Streptokoku i grupit B (strep i grupit B) është një bakter i zakonshëm që gjendet në trup. Ai është zakonisht i padëmshëm tek të rriturit. […]

Shtatzënia pas moshës 35 vjeç

Siç e thotë proverbi: Mosha nuk është gjë tjetër veç një numër. Por kur vjen puna për të mbetur shtatzënë dhe për të pasur një […]

Testime ekzaminuese për të porsalindurin: Cilat teste duhen kryer për foshnjën tuaj dhe pse?

Çfarë është një testim ekzaminues për një të porsalindur? Testimet ekzaminuese për një të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para […]

Shtatzënia molare

Një shtatzëni molare ndodh kur indi që normalisht bëhet fetus, në vend të kësaj bëhet një tumor anormal në mitër. Edhe se ai nuk është […]

Tymosja e duhanit gjatë shtatzënisë

Fakte mbi duhanpirjen gjatë shtatzënisë  Duhanpirja gjatë shtatzënisë është e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për foshnjën. Kimikatet e dëmshme nga tymi i duhanit […]

Shtatzënia ektopike

Ektopi do të thotë “jashtë” ose “në vendin e gabuar”. Tek afërsisht një në 100 gra shtatzëna ekziston një shtatzëni ektopike – që formohet jashtë […]

Hernia kongjenitale e diafragmës

Zgavra e gjoksit, zakonisht është e ndarë nga barku nga një muskul i madh që quhet diafragmë. Hernia kongjenital-e e diafragmës është një defekt lindjeje që […]

Çarja e buzës dhe qiellzës

Çarja e buzës dhe qiellzës janë defekte të lindjes. Rreth një në çdo 700 fëmijë do të lind me defektin e çarjes. Defektet e çarjeve […]

Hidrocelat

Hidrocela është një grumbullim jo i dhimbshëm i lëngjeve ujore rreth njërit apo të dy testikujve. Këto ënjtje mund të jenë jo të këndshme për […]