Ndiqni artikujt e mëposhtëm për të lexuar lidhur me zhvillimin e fëmijëve, duke përfshirë problemet që mund të lindin kur sjellim një fëmijë në jetë.

Dalja e dhëmbëve

Tek shumica e fëmijëve dhëmbët dalin midis moshës 5 dhe 9 muajshe, por disa fëmijë lindin me dhëmbë. Kur ata janë rreth 12 muajsh, shumica […]

Dietë e shëndetshme për fëmijët

Vëzhgimet kanë treguar se shumë fëmijë mbajnë dietë të papërshtatshme. Të dhënat përfshijnë fakte si më poshtë: Shumë fëmijë nuk hanë fruta dhe perime; Marrja […]

Aktiviteti fizik tek fëmijët dhe adoleshentët

Aktiviteti fizik përfshin aktivitetin e organizuar, siç është sporti ose marrja pjesë në klasat e edukimit fizik në shkollë. Ajo gjithashtu përfshin veprimtaritë e rastësishme, […]

Zbavitje në vaskën e madhe të banjës

Është koha ta kaloni fëmijën tuaj në vaskën e madhe? Ja se si duhet ta prezantoni atë me një zbavitje të madhe me përplasje duarsh e […]

Fëmijët që i shërbejnë vetes nuk hanë më pak

Ka qenë sugjeruar se fëmijët që janë lejuar të zgjedhin vetë madhësinë e ushqimit të tyre, mund të hanë më pak nga porcionet e dedikuara […]

Foshnjat mund të mbajnë mend fjalë të dëgjuara para lindjes

Studimet kanë treguar se ekspozimi i përsëritur i një “pseudo fjale” gjatë fazave të fundit të shtatzënisë shkakton reagimin e trurit të foshnjës ndaj saj. […]

Këshilla për shëndetin e gojës për bebet

Edhe pse mund t’iu duket si e egzagjeruar, mirëmbajtja e shëndetit të gojës është e rëndësishme të fillojë që në vegjëli dhe gjithashtu brumosja e një […]

Qumështi i lopës: Kur dhe si të fillojmë ta përdorim atë?

Përse ekspertët rekomandojnë të prisni për ta ushqyer foshnjën tuaj me qumësht lope deri sa ai të jetë 12 muajsh? Ka disa arsye për ta […]

Këshillat e kujdesit dentar për parashkollorët

Duhet të lani dhëmbët e fëmijës tuaj dhe ti kurajoni ato që të mësojnë për t’i larë dhëmbët në mënyrën e duhur, duke përdorur një […]

Astma: Bebet në çerdhe jo me më pak mundësi për të zhvilluar astmën në fëmijëri

Tendenca e të shkuarit në çerdhe gjatë fëmijërisë nuk është protektive ndaj astmës në fëmijërinë e vonë, treguan kërkuesit (Am J Respir Crit Care Med, […]

Dalja e dhëmbëve të vogëlushit tuaj

Vogëlushit tuaj do t’i dalin dhëmbët për dy vitet në vazhdim. Ja se çfarë duhet të dini për këtë: Në kohën kur fëmija juaj feston […]

Të mësuarit e pastrimit të dhëmbëve me furçë: Gjashtë udhëzime për të stërvitur vogëlushët

Afërsisht për dy vite ishit ju që e mbanit furçën e dhëmbëve. Tashmë është koha për ta dorëzuar stafetën dhe për ta mësuar vogëlushin tuaj […]

Antibiotikët dhe fëmijët

Antibiotikët janë ilaçe që përdoren për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Ato janë ilaçe shumë të mira që kanë shpëtuar jetën e shumë […]

Kujdesi për dhëmbët: Të miturit dhe fëmijët

Shëndeti i plotë i gojës së një fëmije fillon që në shtatzëninë e nënës sepse dhëmbët e bebit fillojnë të formohen para lindjes. Nëse jeni […]

Lija e dhenve

Lija e dhenve është një sëmundje shumë infektive që prek më shumë fëmijët. Kjo në përgjithësi është një sëmundje e butë, e cila nuk zgjat […]

Ushqimet dhe pijet që mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve tek fëmijët

A doni që ti ruani perlat e bardha të vogëlushit tuaj të shndritshme, të shkëlqyeshme dhe pa zgavra? Këto këshilla do t’ju ndihmojnë që të […]

Problemet e dëgjimit tek fëmijët

Dëgjimi i dobët është një problem i madh për fëmijët. Ai prek aftësinë e tyre për të mësuar për të folur, lexuar dhe edukuar. Rreth […]

Komplikimet e lisë së dhenve

Ekspert-ët kanë paralajmëruar se, edhe pse lija e dhenve është një sëmundje e zakonshme dhe një sëmundje e butë virale, ndonjëherë ndodhin komplikime serioze. Këto […]

Siguroni zonën ku luan foshnja juaj

Pasi foshnja juaj bëhet i lëvizshëm, koha e lojës merr një dimension krejt tjetër. Këtu gjeni si ta ruani të lëvizshmin tuaj të vogël të […]

Lojëra për zhvillimin e shikimit tek foshnjat

Rreth moshës tre muaj, sytë e foshnjës tuaj fokusohen. Ja se si t’ia bëni pamjen më interesante: Vogëlushi juaj është një shikues këto ditë. Shikimi […]

Lindja dhe mungesa e hekurit tek foshnjat

Për nënat që i mbajnë foshnjat në tjetër mënyrë, prerja e kordonit umbilikal (kordoni umbilikal) mund të shtyhet. Sipas një studimi të ri, ndryshimi i […]

Le të bisedojmë: Katër mënyra për të folur me foshnjën

Në kohën që foshnja juaj fillon të belbëzojë, ja se si duhet që ta ushqeni e ta mbani gjallë bashkëbisedimin me të. Mund të jetë […]

Aktivitete të cilat rrisin aftësitë dhe zhvillimin e foshnjës tuaj

Koha e lojës është kohë pune për foshnjën tuaj dhe ju jeni ndihmësi i tij, duke i dhënë instrumentet dhe lavdërimet që atij i nevojiten […]

Këshillë për foshnjat kureshtare për telefonat celularë

Pyetje: “Fëmija im gjashtë muajsh duket se është i fiksuar pas telefonit tim celular dhe do të luajë me të. A duhet ta lejoj?” Fëmijë […]

Grykët tek fëmijët

Të gjithë prindërit e dinë se fëmijët e vegjël preken lehtë nga grykët dhe e ftohura, kryesisht në stinë të ftohta të vitit, në muajt […]

Vaksinimi dhe antitrupat

Qysh me futjen e programeve të përhapur gjerësisht të vaksinimeve, miliona vetë janë mbrojtur nga sëmundjet potencialisht vdekjeprurëse dhe jetë të shumta janë shpëtuar. Vaksinat […]

Vaksinimi

Pas ushqimit të parrezikshëm, ujit dhe kushteve të mira sanitar-e, masa më e rëndësishme për shëndetin publik në botë është vaksinimi. Shumë sëmundje infektive, të […]

Temperaturat dhe konvulsionet febrile tek fëmijët

Të paturit e një temperature të lartë (ethe) është një ngjarje e zakonshme në fëmijëri dhe është zakonisht një shenjë infeksioni. Disa fëmijë ndjehen shumë […]

Piketat e zhvillimit të fëmijës tuaj: Socializimi

Kur dhe si zhvillohet ai Si ka filluar fëmija juaj të lidhet me njerëz të tjerë? Si dhe ku ai fillon të bëjë miq? E […]

7 shenja që tregojnë që i vogli juaj ju do

Kopjon shprehjet tuaj të fytyrës. Shprehjet e fytyrës tuaj janë më ngjitëse për fëmijën tuaj se sa virusi më i ri. Ja sepse ai shpesh […]

7 shenja që tregojnë se foshnja juaj ju do

Foshnja Ju shikon në sy. Të porsalindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) pëlqejnë të shohin fytyra, dhe juaja […]

6 sekrete për të rritur një fëmijë të mençur

Disa herë mund të duket se bredharaku juaj që shkon gjithandej nuk mund të ndalojë qoftë edhe për një çast, e le më të bëjë […]

Piketat e zhvillimit të fëmijës tuaj: Të folurit

Të folurit dhe të kuptuarit e fjalës shkojnë krah për krah. Duke dëgjuar të tjerët, fëmija juaj mëson se si tingëllojnë fjalët dhe si t’i […]

Piketat e zhvillimit të foshnjës tuaj: Ecja

Kur dhe si ndodh kjo Fëmija juaj është stërvitur vazhdimisht për hapat e parë qysh nga dita e lindjes. Gjatë vitit të parë, ai ka […]

Mungesa e hekurit tek fëmijët

Hekuri duhet për të formuar hemoglobinë-n, që është pjesë e qelizave të kuqe të gjakut që mban dhe transporton oksigjenin në trup. Hekuri është gjithashtu […]

Synetllëku: Ekspertët në SHBA shqyrtojnë këshillat aktuale

Mjekët pediatër amerikanë po shqyrtojnë nëse duhet të ndryshojnë pozicionin e tyre lidhur me synetllëkun tek djemtë e porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë […]

Problemet me daljen e dhëmbëve

Një problem që përjetojnë të tëra bebet është ndjerja keq gjatë daljes së dhëmbëve. Kjo zakonisht fillon rreth muajit të gjashtë dhe ndodh me intervale […]

7 gjëra që ju nuk i dinit lidhur me rritjen e binjakëve

Prisni binjakë? Asnjëherë nuk mund të jeni tepër i përgatitur për dy fëmijë njëherësh. Në SHBA, rreth 3 nga çdo 100 gra shtatzëna lindin binjakë […]

Piketat e zhvillimit të foshnjës tuaj: Rrokullisja

Rrokullisja Pasi foshnja juaj fiton kontrollin mbi kokën e vet dhe pothuaj në të njëjtën kohë kur mësohet të qëndrojë ulur, ajo do të mësohet […]

Çrregullime të spektrit të autizmit

Çrregullimet e spektrit të autizmit (ASD) janë vënë re në përgjithësi në fëmijërinë e hershme. Njerëzit e prekur kanë probleme me të kuptuarit social, sjelljet […]

Piketa të zhvillimit të foshnjës tuaj: Qëndrimi ulur

Qëndrimi ulur Qëndrimi ulur në mënyrë të pavarur i jep foshnjës tuaj një perspektivë të re për botën. Pasi muskujt e shpinës dhe të qafës […]

Dhimbjet e barkut tek foshnjat

Dhimbja e barkut është një gjendje shumë e zakonshme. Ajo është një gjendje e pashpjegueshme, e të qarave të vazhdueshme që ndodh tek foshnjat e […]

Rreziku i autizmit është i lartë tek vëllezërit dhe motrat

Rreziku i foshnjave që të zhvillojnë autizëm në qoftë se ata kanë një vëlla apo motër me çrregullim është më e lartë sesa mendohej më […]

ADHD (çrregullime hiperaktiviteti dhe mungesë vëmendje) lidhet me ekspozimin e prenatalëve me merkurin

Studimet tregojnë se fëmijët pre-natal të ekspozuar në nivele të ulëta merkuri kanë një rrezik më të madh për sjellje që lidhen me ADHD (çrregullime hiperaktiviteti […]

Ngacmuesit

Ngacmimi është një proces normal që ndodh gjatë rritjes–është një problem serioz dhe fatkeqësisht është akoma prezent ndërmjet fëmijëve dhe adoleshentëve. Ngacmimi gjatë fëmijërisë dhe […]

Autizmi: Evidentohet preferenca për imazhet gjeometrike

Një preferencë për t’u përqëndruar në modelet gjeometrike është lehtësisht i dallueshëm tek foshnjat që janë në rrezik të autizmit. Kërkuesit amerikanë testuan 110 fëmijë […]

Mamatë që ushqejnë bebet me gji injorojnë rregullat

Sipas një vëzhgimi në nivel kombëtar, më shumë se një e katërta e nënave të reja mendojnë se formula e bebes është “qumështi i gjirit […]

Udhëzime për ndjekjen e televizorit nga fëmijët e vegjël

Rruga më e mirë për t’ju qasur televizorit (dhe koha para ekranit të çdo lloji) është të menduarit për të si për sheqerin e rafinuar. […]

Koha e daljes së dhëmbëve dhe e rënies së tyre tek fëmija juaj

Madje edhe para se foshnja juaj të jetë lindur, kicat e dhëmbëve fillojnë të shfaqen tek mishrat. Atëherë është koha që të dalin në dukje […]

Diarreja

Diarreja ndodh kur lëvizjet e zorrëve bëhen më të ujshme dhe më të shpeshta se zakonisht ose të dyja së bashku. Të ndenjurat mund të […]

Paracetamoli për fëmijët

Paracetamoli është një nga ilaçet më shumë të përdorshme, kryesisht për sëmundjet që prekin shumë fëmijë. Por shpesh nuk përdoret në doza korrekte, që e […]

Udhëheqës vizual: Fëmija juaj në vitin e parë të zhvillimit

[ssba_hide]

Obeziteti reduktohet tek fëmijët që ecin për në shkollë

Një kërkim i kohëve të fundit ka konfirmuar se të ecurit për të shkuar në shkollë shoqërohet me nivele të reduktuara në mënyrë sinjifikative të […]

Rregulla të thjeshta për rritjen e fëmijës

Sjellja e fëmijëve është një nga punët më të vështira dhe më të rëndësishme që çdonjëri prej nesh merr përsipër. Autori amerikan Robert Fulghum sugjeron […]

Të lagurit e krevatit

Është e lagura e krevatit diçka normale? Lagia e krevatit (urinim i pavullnetshëm natën) është zakonisht një problem i vogël i cili, nëse trajtohet keq, […]

Adoleshentët që harxhojnë më shumë kohë para ekranit kanë marrëdhënie të varfëra

Adoleshentët që kalojnë shumë kohë për të parë televizor ose duke përdorur kompjuterat kanë marrëdhënie të varfëra ndërpersonale, konfirmojnë kërkuesit  (Arch Pediatr Adolesc Med2010; 164: […]

Mësimi i fëmijëve me aftësi të kufizuar: Ekspertët largojnë lentet

Terapitë vizionare të tilla si optometria e sjelljes dhe përdorimi i lenteve të ngjyrosura nuk kanë vend në trajtimin e disleksi-së ose në aftësitë e […]