Mësoni gjithçka në lidhje me problemet e shëndetit që ju mund të hasni me fëmijën tuaj.

Autizmi: Çfarë nënkupton

Autizmi është një çrregullim i çuditshëm dhe i ndërlikuar, sepse është e vështirë për të kuptuar sjelljen e njerëzve me autizëm, dhe për shkak se […]

Astma dhe të porsalindurit

Tek foshnjat e porsalindura (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes), shpesh është e vështirë për të dalluar astmën […]

Sindroma Down

Kromozome-t përmbajnë të tërë materialin tonë gjenetik. Numri i saktë dhe vendosja e kromozomeve janë të rëndësishme për zhvillimin normal të personit. Sindroma Down është […]

A është dhënia e gjirit me të vërtetë zgjedhja më e mirë?

Shumë gra që nuk janë në gjendje të japin gji, ndjehen fajtore për këtë dhe shqetësohen se mund t’i privojnë fëmijët e tyre nga një […]

Dalja e dhëmbëve

Tek shumica e fëmijëve dhëmbët dalin midis moshës 5 dhe 9 muajshe, por disa fëmijë lindin me dhëmbë. Kur ata janë rreth 12 muajsh, shumica […]

Rreziku i dëmtimit të fëmijës nga shishet e bebeve

Të miturit lëndohen në një normë të lartë nga shishet e tyre, gotat dhe kukullat, tregoi një studim. Në Amerikë, një fëmijë është trajtuar në departamentin […]

Zbavitje në vaskën e madhe të banjës

Është koha ta kaloni fëmijën tuaj në vaskën e madhe? Ja se si duhet ta prezantoni atë me një zbavitje të madhe me përplasje duarsh e […]

Lindja e bebeve me peshë të vogël

Bebet janë konsideruar me peshë të ulët lindjeje nëse ato peshojnë më pak se 2500 gr në lindje. Pesha e vogël e lindjes është e […]

Dalja e dhëmbëve të vogëlushit tuaj

Vogëlushit tuaj do t’i dalin dhëmbët për dy vitet në vazhdim. Ja se çfarë duhet të dini për këtë: Në kohën kur fëmija juaj feston […]

Verdhëza tek të sapolindurit

Verdhëza është një diskolorim në ngjyrë të verdhë i lëkurës, mukozës dhe të bardhës së syve (sklera) që shkaktohet nga nivele të larta të bilirubinë-s […]

Antibiotikët dhe fëmijët

Antibiotikët janë ilaçe që përdoren për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Ato janë ilaçe shumë të mira që kanë shpëtuar jetën e shumë […]

Lija e dhenve

Lija e dhenve është një sëmundje shumë infektive që prek më shumë fëmijët. Kjo në përgjithësi është një sëmundje e butë, e cila nuk zgjat […]

Problemet e dëgjimit tek fëmijët

Dëgjimi i dobët është një problem i madh për fëmijët. Ai prek aftësinë e tyre për të mësuar për të folur, lexuar dhe edukuar. Rreth […]

Bebet dhe të vjellat

Zakonisht kur të rriturit vjellin, kjo është shenjë sëmundjeje. Për këtë arsye, të vjellat tek foshnjat mund të shkaktojnë një shqetësim të madh që diçka […]

Komplikimet e lisë së dhenve

Ekspert-ët kanë paralajmëruar se, edhe pse lija e dhenve është një sëmundje e zakonshme dhe një sëmundje e butë virale, ndonjëherë ndodhin komplikime serioze. Këto […]

Udhëheqës vizual: Këshilla të thjeshta për të mbajtur lëkurën e foshnjës të shëndetshme

[ssba_hide]

Refluksi tek fëmijët

Shumë njerëz përjetojnë ndjenjë jo të mirë kur kanë atë që njihet si refluks ose urth. Kjo vjen si pasojë e acidit të stomaku-t që […]

Këshillë për foshnjat kureshtare për telefonat celularë

Pyetje: “Fëmija im gjashtë muajsh duket se është i fiksuar pas telefonit tim celular dhe do të luajë me të. A duhet ta lejoj?” Fëmijë […]

Udhëheqës vizual: Strategji për kohën e gjumit të foshnjave

[ssba_hide]

Udhëheqës vizual: Sëmundjet e fëmijërisë që çdo prind duhet t’i dijë

[ssba_hide]

Kolla

Të paturit  e një kolle është një nga arsyet më të shpeshta që njerëzit, kryesisht fëmijët, të shkojnë tek mjeku. Edhe pse kollitja mund të […]

Virusi i gripit të verdhë transmetohet nëpërmjet të ushqyerit me gji

Mjekët kanadezë kanë raportuar një rast ku është kryer vaksinim-i ndaj virusit  të gripit të verdhë tek gratë që ushqejnë me gji, dhe nëpërmjet së […]

Temperaturat dhe konvulsionet febrile tek fëmijët

Të paturit e një temperature të lartë (ethe) është një ngjarje e zakonshme në fëmijëri dhe është zakonisht një shenjë infeksioni. Disa fëmijë ndjehen shumë […]

Bronkiolitet

Bronkiolit-et janë infeksione virale që shfaqen në vjeshtë dhe në dimër. Më shumë preken bebet nën një vjeç. Simptomat e bronkioliteve Simptomat e zakonshme janë […]

Kolla e mirë

Kolla e mirë (shpesh referohet nga mjekët si pertusis) është një infeksion në rrugët e frymëmarrjes që shkatohet nga bakteri Bordetella pertusis. Kolla e mirë zakonisht […]

Synetllëku: Ekspertët në SHBA shqyrtojnë këshillat aktuale

Mjekët pediatër amerikanë po shqyrtojnë nëse duhet të ndryshojnë pozicionin e tyre lidhur me synetllëkun tek djemtë e porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë […]

Problemet me daljen e dhëmbëve

Një problem që përjetojnë të tëra bebet është ndjerja keq gjatë daljes së dhëmbëve. Kjo zakonisht fillon rreth muajit të gjashtë dhe ndodh me intervale […]

7 gjëra që ju nuk i dinit lidhur me rritjen e binjakëve

Prisni binjakë? Asnjëherë nuk mund të jeni tepër i përgatitur për dy fëmijë njëherësh. Në SHBA, rreth 3 nga çdo 100 gra shtatzëna lindin binjakë […]

Testime ekzaminuese për të porsalindurin: Cilat teste duhen kryer për foshnjën tuaj dhe pse?

Çfarë është një testim ekzaminues për një të porsalindur? Testimet ekzaminuese për një të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para […]

Çrregullime të spektrit të autizmit

Çrregullimet e spektrit të autizmit (ASD) janë vënë re në përgjithësi në fëmijërinë e hershme. Njerëzit e prekur kanë probleme me të kuptuarit social, sjelljet […]

Dhimbjet e barkut tek foshnjat

Dhimbja e barkut është një gjendje shumë e zakonshme. Ajo është një gjendje e pashpjegueshme, e të qarave të vazhdueshme që ndodh tek foshnjat e […]

Rreziku i autizmit është i lartë tek vëllezërit dhe motrat

Rreziku i foshnjave që të zhvillojnë autizëm në qoftë se ata kanë një vëlla apo motër me çrregullim është më e lartë sesa mendohej më […]

Mungesa e jodit ende e përhapur në gratë shtatzëna

Kërkuesit e shqetësuar theksojnë se mungesa e jodit është e përhapur në gratë shtatzëna edhe pse në bukë bëhen shtesa për të. Një studim ndërseksional […]

Diarreja

Diarreja ndodh kur lëvizjet e zorrëve bëhen më të ujshme dhe më të shpeshta se zakonisht ose të dyja së bashku. Të ndenjurat mund të […]

Termometrat infrared dështojnë në testin për fëmijët me ethe

Prova të reja kanë hedhur dyshime mbi saktësinë e termometrave infrared të lëkurës që janë përdorur për të zbuluar ethet tek fëmijët. Një studim Italian, […]

Ethet

Ethet shfaqen kur temperatura e trupit ngrihet mbi normalen. Temperatura normale e trupit është ndërmjet 36 dhe 37° C, por kjo mund të ndryshojë nga […]

Hernia kongjenitale e diafragmës

Zgavra e gjoksit, zakonisht është e ndarë nga barku nga një muskul i madh që quhet diafragmë. Hernia kongjenital-e e diafragmës është një defekt lindjeje që […]

Çarja e buzës dhe qiellzës

Çarja e buzës dhe qiellzës janë defekte të lindjes. Rreth një në çdo 700 fëmijë do të lind me defektin e çarjes. Defektet e çarjeve […]