Kur vendosni të krijoni familje, ka disa faktorë që duhet të keni parasysh. Të tilla janë dietat që duhet të mbani kur mundoheni të mbeteni shtatzënë; kontrolli mbi stresin, i cili mund të ndikojë negativisht gjatë periudhës që ju përpiqeni; mosha juaj, siç e dini me rritjen e moshës mundësitë për të mbetur shtatzënë ulen dhe barnat e nevojshme për një shtatzëni sa më të shëndetshme.

Si ta dini kur jeni në ovulacion?

Kur ju jeni në ovulacion (ose çlironi një vezë nga vezorja), kjo vezë ka një shans që të fekondohet. Kur ajo vezë fekondohet, ju jeni […]

Cilat janë shkaqet e gjakderdhjes në tremujorin e parë të shtatzënisë?

Rreth 20% e grave kanë pak gjakderdhje gjatë 12 javëve të para të shtatzënisë. Shkaqet e mundshme të gjakderdhjes në tremujorin e parë përfshijnë: Gjakderdhja […]

Rezusi negativ i gjakut dhe shtatzënia

Nëse keni gjak me rezus negativ (Rh-), fetusi juaj mund të jetë nën rrezikun e problemeve shëndetësore. Kjo është e vërtetë vetëm nëse fetusi juaj […]

Diabeti i shtatzënisë: Pyetje dhe përgjigje

Pyetje: Çfarë është diabeti i shtatzënisë? Përgjigje: Diabeti i shtatzënisë është një formë e përkohshme diabeti, që shfaqet gjatë shtatzënisë. Është ndryshe, të pasurit diabet […]

Planifikimi i shtatzënisë

Planifikimi i shtatzënisë nuk nënkupton që të nxitoni për në dyqanin më të afërt të fëmijëve. Do të thotë që të keni kujdesin mjekësor përpara mbetjes […]

Dieta e pjellorisë: Ushqimet që ju duhen për të mbetur shtatzënë

Kur vjen puna për të mbetur shtatzënë, thënia e lashtë “ju jeni ajo që hani” tingëllon e vërtetë. “Çfarë ju hani ndikon në gjithçka, nga […]

Organet riprodhuese femërore

Pamja anash e organeve riprodhuese femërore Vezoret Vezoret janë organ-et kryesore riprodhuese të një gruaje. Të dy vezoret, të cilat janë me madhësinë dhe formën […]

Të mbeturit shtatzënë

Të paturit e një fëmije mund të duket gjëja më natyrale në botë, por për shumë kjo nuk është e tillë. Të mbeturit shtatzënë mund […]

Rezusi i gjakut

Gjaku i asnjë njeriu nuk është i njëjtë. Gjaku është i klasifikuar në një numër grupesh të ndryshme, më i njohuri është grupi ABO dhe […]

Pirja e duhanit gjatë shtatzënisë mund të rritë rrezikun e zemrës për foshnjën në të ardhmen

Pirja e duhanit gjatë shtatzënisë (e cila vlerësohet rreth 15%), duhet të shihet si një tregues për rritje të rrezikut të goditjes së zemrës të […]

Suplementet folate në shtatzëninë e vonë rrisin rrezikun e astmës së fëmijëve

Gratë mund të paralajmërohen gjatë shtatzënisë kundër përdorimit të suplementeve folate, thonë ekspert-ët. Veçanërisht, ato janë paralajmëruar që suplementet folate të mos merren gjatë shtatzënisë […]

Spektri i çrregullimit nga alkooli në fetus

Shumica e grave shtatzëna shqetësohen në lidhje me rrezikun e mundshëm të fëmijës së tyre nga ndonjë drogë apo ilaç që mund të marrin. Por […]

Shtatzënia: Përgatitja për shtatzëninë

Nëse po mundoheni që të mbeteni shtatzënë, duhet të takoheni me doktorin tuaj dhe të diskutoni për ilaçet që po merrni, dhe nëse janë apo […]

Shanset për të pasur binjakë

Pyetje: “Po përpiqem të mbetem shtatzënë. Cilat janë shanset që të kem binjakë”? Nuk është e pazakontë kur ju përpiqeni të mbeteni shtatzënë, që t’i […]

Ja si të mbeteni shtatzënë “me program”

Jeni duke u përpjekur të mbeteni shtatzënë? Mos u shqetësoni nëse kjo nuk ndodh shpejt. Thjesht do t’ju duhet të punoni me orarin. Ndërkohë që […]

Kontracepsioni: Opsionet afatgjata për gratë

Disa ilaçe dhe pajisje janë tani në dispozicion për të siguruar gratë për kontraceptivë afatgjatë. Këto opsione ofrojnë nga 1 muaj deri në 10 vjet […]

Synetllëku: Ekspertët në SHBA shqyrtojnë këshillat aktuale

Mjekët pediatër amerikanë po shqyrtojnë nëse duhet të ndryshojnë pozicionin e tyre lidhur me synetllëkun tek djemtë e porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë […]

Jodi dhe gjëndra e tiroides

Jodi është një element kimik që është esencial për dietën. Ndër ushqimet që në mënyrë natyrale janë të pasura me jod, përfshihen produktet e detit. […]

Testi i ovulacionit

Lirimi i vezëve nga vezorja (ovulacion) është i kontrolluar nga i ashtuquajturi hormoni luteinizues (LH). Nivelet e LH rriten ndjeshëm rreth 24 në 36 orë […]

Heroina dhe shtatzënia

Shumica e drogave që merr një nënë do të depërtojnë në placentën dhe do të ndikojnë në fetus-in, ose do të jenë të pranishme në […]