Diabeti i shtatzënisë: Pyetje dhe përgjigje

Pyetje: Çfarë është diabeti i shtatzënisë? Përgjigje: Diabeti i shtatzënisë është një formë e përkohshme diabeti, që shfaqet gjatë shtatzënisë. Është ndryshe, të pasurit diabet […]

Gjendja diabetike prek këmbët dhe shputat

Këmbët dhe shputat janë vendet më vulnerabël në rastet e komplikacion-eve të njerëzve me diabet (diabeti mellitus) dhe për këtë arsye kujdesi i mirë i […]

Diabeti dhe sytë tuaj

Nëse ju keni diabet ju jeni në rrezik të humbjes së shikimit nga diabeti retinopati-k (dëmtim i enëve shumë të vogla të gjakut në pjesën […]

Diabeti – Fshikëza dhe veshka juaj

Njerëzit me diabet janë në rrezik të infeksionit të fshikëzës dhe veshkës; megjithatë, mbajtja e një kontrolli të mirë të glukozë-s në gjak dhe mbajtja […]

Sindroma metabolike

Sindroma metabolike është një tërësi kushtesh – të cilat të gjitha rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës – që ndodhin së bashku tek një individ. […]

Komplikacionet e diabetit

Deri në zbulimin e insulinës në vitin 1920, diabeti mellitus tipi I ishte një sëmundje fatale. Në ditët e sotme, njerëzit me diabet, të të […]

Diabeti mund të prekë këmbët tuaja

Kur ju keni diabet ju duhet të kujdeseni çdo ditë për këmbët tuaja. Nëse ju e bëni këtë gjë atëherë ju mund të parandaloni ndërlikime […]

Retinopatia në diabet

Retinopatia është një gjendje e syve; një dëmtim anti-inflamator i retinës. Retina është shtresë e ndjeshme ndaj dritës në pjesën e prapme të syrit që […]

Neuropatia tek diabeti

Neuropatia tek diabeti gjithashtu quhet dëmtimi i nervit diabetik ose neuropatia diabetike. Njerëzit me diabet (diabeti mellitus) mund të zhvillojnë këtë komplikacion, që mund të […]

Ketoacidoza: Një komplikacion i diabetit

Ketoacidoza është akumulimi i trupave të ketoneve në gjak. Kjo më pas çon në atë që gjaku të bëhet acidik. Ketone-t janë kimikate të prodhuara nga […]

Hipoglicemia në diabet

Hipoglikemi-a është një gjendje në të cilën ekziston një nivel jonormal i ulët i glukozës (sheqerit) në gjak. Çfarë e shkakton hipoglikeminë? Kjo mund të […]

Hiperglicemia në diabet

Hiperglicemi (hiperglikemi) nënkupton sasi të tepërt sheqeri në gjak. Për dikë me diabet ajo është një shenjë që diabeti i tyre nuk është i mirëkontrolluar. […]

Retinopatia diabetike

Retinopatia diabetike është një komplikacion i zakonshëm i diabet-it që prek enët e vogla të gjaku-t në retinë. Ajo mbetet një nga shkaqet kryesore të […]

Nefropatia diabetike

Nefropati-a diabetike i referohet problemeve të veshkave që rezulton nga diabeti mellitus. Nefro-patia tek diabeti mellitus përfshin sekretim-in e proteinave në urinë (proteinuri) dhe zhvillimin […]

Diabeti Insipid

Diabeti insipid, i quajtur ndonjëherë diabeti ujor është një gjendje endokrin-e (hormonale) e rrallë. Simptomat e diabetit insipid janë etje e madhe, duke kaluar sasi […]