Njerëzit me autizëm (çrregullime të spektrit autik) kanë probleme në fushat e ndërveprimit shoqëror, të komunikimit social dhe të imagjinatës.

Autizmi: Çfarë nënkupton

Autizmi është një çrregullim i çuditshëm dhe i ndërlikuar, sepse është e vështirë për të kuptuar sjelljen e njerëzve me autizëm, dhe për shkak se […]

Autizmi: Çfarë duhet bërë

Mundësia e të zhvilluarit me vonesë, mund të vërehet nga:  familja e fëmijës, profesionistët e shëndetësisë, kujdestari i fëmijëve apo mësuesi. Në qoftë se, vetëm disa […]

Disa shenja të tjera që autizmi mund t’i shfaqë gjatë shtatzënisë

Fëmijët me autizëm shfaqin zona të vogla (arna) që tregojnë çrregullim të aktivitetit të trurit, në shtresat e jashtme të tij, sipas një studimi të […]

Çrregullime të spektrit të autizmit

Çrregullimet e spektrit të autizmit (ASD) janë vënë re në përgjithësi në fëmijërinë e hershme. Njerëzit e prekur kanë probleme me të kuptuarit social, sjelljet […]

Rreziku i autizmit është i lartë tek vëllezërit dhe motrat

Rreziku i foshnjave që të zhvillojnë autizëm në qoftë se ata kanë një vëlla apo motër me çrregullim është më e lartë sesa mendohej më […]

Autizmi: Evidentohet preferenca për imazhet gjeometrike

Një preferencë për t’u përqëndruar në modelet gjeometrike është lehtësisht i dallueshëm tek foshnjat që janë në rrezik të autizmit. Kërkuesit amerikanë testuan 110 fëmijë […]

Lidhja e diabetit gjatë shtatzënisë me autizmin

Sipas një studimi të bërë në SHBA, nënat që kanë kushte metabolike duke përfshirë edhe diabetin e tipit 2 ose diabetin e shtatzënisë, presionin e […]

Fëmijët autikë kanë tru më të rëndë

Një tejkalim i neuron-eve (qeliza nervore) është përgjegjëse për zgjerimin anormal të trurit. Kjo është studiuar në fëmijërinë e hershme tek shumë fëmijë me autizëm, sugjeron […]

Autizmi rritet jo për shkak të toksinave në mjedis

Rritja në çrregullimin e spektrit të autizmit (ASD) nuk është e lidhur me një “toksinë të re mjedisore”, konkludoi një studim në Mbretërinë e Bashkuar […]