Fëmijët dhe adoleshentët janë të ndjeshëm ndaj shumë sëmundjeve infektive, sipas natyrës së afërsisë së tyre me njëri-tjetrin.

Sëmundja e pneumonisë: Çfarë duhet të dini

Sëmundja e pneumoni-së i referohet sëmundjes së shkaktuar nga infeksioni i bakterit Streptokok Pneumonial. Këto baktere gjithashtu njohen si pneumokok. Infeksionet me bakterin pneumokok mud […]

Pneumonia tek fëmijët

Infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes hasen shpesh tek fëmijët. Në disa raste këto infeksione kalojnë në pneumoni (inflamacion i mushkërive). Simptomat Nëse fëmija juaj vuan […]

Lija e dhenve

Lija e dhenve është një sëmundje shumë infektive që prek më shumë fëmijët. Kjo në përgjithësi është një sëmundje e butë, e cila nuk zgjat […]

Komplikimet e lisë së dhenve

Ekspert-ët kanë paralajmëruar se, edhe pse lija e dhenve është një sëmundje e zakonshme dhe një sëmundje e butë virale, ndonjëherë ndodhin komplikime serioze. Këto […]

E ftohura: Nuk janë të arsyeshme antibiotikët

Njerëzit zakonisht flasin se kanë “grip” kur në të vërtetë ato janë duke përjetuar të ftohurën. E ftohura dhe gripi janë që të dyja të […]

Kolla e mirë

Kolla e mirë (shpesh referohet nga mjekët si pertusis) është një infeksion në rrugët e frymëmarrjes që shkatohet nga bakteri Bordetella pertusis. Kolla e mirë zakonisht […]

Përmbledhje mbi kollën e mirë

Kolla e mirë (pertusis) është një infeksion bakterial shumë infektues që prek njerëzit e të tëra moshave, por më shpesh fëmijët. Për herë të parë […]

Ethet e gjëndrave

Ethet e gjëndrave (të njohura si mononukleozë infektive) janë sëmundje infektive të shkaktuara nga një virus që quhet Epstein-Barr (EBV). Ethet e gjëndrave janë  një sëmundje […]

Rubeola

Rubeola (gjithashtu i quajtur fruthi gjerman ose fruthi 3–ditor) tashmë është një sëmundje e zakonshme që prek më shumë fëmijët e shkollave. Nuk është e […]

Poliomieliti: Çfarë duhet të dini

Polio (që është shkurtmi i poliomielit) është një sëmundje infektive që mund të shkaktojë dobësi të përhershme të muskujve, paralizë dhe në raste të rënda, […]

Gastroenteritet tek fëmijët

Gastroenterit-et janë një infeksion i zorrës që shkakton të vjella dhe diarre. Gastroenteritet më së shumti shkaktohen nga viruset, por ato mund të shkaktohen edhe […]

Bakteret që rezistojnë në instrumentet muzikore frymore

Është gjetur se bakteret mbijetojnë për të paktën 2 javë brenda instrumenteve frymore. Kërkuesit amerikanë morën mostra nga 20 instrumenta muzikorë, duke përfshirë klarinetën, flautin […]

Shytat: Simptomat

Në ditët e sotme shytat janë gjithnjë e më të rralla. Shumica e fëmijëve janë të vaksinuar kundër shytave, kur ata janë rreth 1-4 vjeç […]

Fruthi: Çfarë duhet të dini

Fruthi është një sëmundje infektive që prek kryesisht fëmijët. Ai shkaktohet nga një lloj virusi i quajtur paramyxovirus. Ai përhapet nga një fëmijë tek tjetri […]