Lexoni rreth dëmtimeve të zakonshme në sport, aksidenteve dhe strukturave të trupit që dëmtohen më shpesh, si dhe zbuloni se cili trajtim është më i mirë për dëmtimet e zakonshme në sporte.

Dhimbjet e supeve (shpatullave)

Gjendjet e dhimbshme të supeve që kufizojnë lëvizjet janë të zakonshme dhe shkaktohen nga problemet e nyjeve të supeve e strukturat përreth tyre. Supi është […]

Tronditja

Çfarë është tronditja? Tronditja është një formë e butë e lëndimit traumatik të trurit (TBI -Traumatic Brain Injury), që ndikon në funksionimin e tij. Efektet […]

Tendiniti i Akilit

Çfarë është tendiniti i Akilit? Tendiniti, i tendinës së Akilit është një inflamacion i njohur. Tendina e Akilit lidh muskujt tuaj të kockave të prapme […]

Ngërçi i këmbëve

Shumë njerëz vuajnë të paktën një herë në jetën e tyre nga përvoja e dhimbjeve të mëdha nga ngërçi i këmbëve. Ngërçi është spazmë me […]

Dhimbjet e gjunjëve

Dhimbja në gju ose “gjuri i vrapuesit” karakterizohet nga dhimbje në pjesën e përparme apo në buzët e mesme të gjurit ose në kupën e […]

Dhimbjet e muskujve dhe trajtimi i tyre

Ka shumë trajtime të ndryshme të vlefshme që ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve dhe lëndimeve të muskujve, përfshirë ilaçet anti-inflamatore dhe ngrohësve. Agjentët oral anti-inflamatorë […]

Dhimbja e thembrave

Dhimbja e thembrës më së shpeshti shkaktohet nga një gjendje inflamatore e grupit të trashë të indeve në tabanin e këmbës – e cila është […]

Dhimbjet muskulare

Dhimbjet muskulare mund të shkaktohen nga mungesa e aktivitetit të muskujve ose përdorimi i tepruar i tyre. Dhimbjet më të rënda të muskujve të shoqëruara nga […]

Ndrydhja dhe tkurrja e lidhjeve muskulare

Ndrydhjet dhe tkurrjet muskulare ndodhin kur muskujt apo ligamentet janë të mbingarkuara, shpesh për shkak të paaftësisë, të ushtruarit të fortë dhe shumë shpejt ose […]

Shtatë zakone të këqija të stërvitjes nga të cilat duhet hequr dorë

1. Gabim: Mos humbni kohë me eliptikun Butoni “start i shpejtë” në një makinë ushtrimesh, i cili zakonisht i bën ingranazhet të lëvizin me një […]

Ngërçet muskulare

Si fillim po ju tregojmë disa fakte mbi ngërçet muskulare. Ngërçi muskular është një muskul i kontraktuar në mënyrë të pavullnetshme dhe me forcë që […]

Nyjet: Sinoviali

Një nyje sinoviale është tipi i nyjeve midis kockave që lëvizin përkundrejt njëra tjetrës, siç janë nyjet e gjymtyrëve (supet, ijet, bërrylat dhe gjunjët). Karakteristikë […]

Shiatiku: Simptomat, shkaqet dhe diagnostikimi

Shiatiku është emri i një sindrome që është e karakterizuar nga dhimbja dhe që të dërgon drejt nervit shiatik. Nervi shiatik është nervi më i […]

Goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia

Sëmundjet e nxehtësisë si goditja nga nxehtësia dhe lodhja nga nxehtësia ndodhin kur trupi nuk ftohet vetë. Nëse temperaturat e ajrit rriten ose nëse bëni […]

Osteoporoza: Para dhe pas një kocke të thyer

A ndikojnë medikamentet mbi kockat tuaja? Në qoftë se ju keni osteoporozë ose jeni në rrezik, ju do të doni të bëni gjithçka për t’i […]

Disfunksioni erektil dhe çiklizmi

Ushtrimet e moderura të kryera mbi baza të rregullta në përgjithësi përmirësojnë funksionet e trupit, megjithatë, pas çiklizmit disa meshkuj raportojnë dëmtime penile dhe impotencë […]

Kur mjekimi juaj për dhimbjen nuk funksionon

Cilat mund të jenë hapat që duhet të ndërmerrni në rastet e një dhimbje kronike Në qoftë se jeni një person i cili për disa […]

Po vijojmë me këshilla dhe informacione në lidhje me ngërçet muskulare (vazhdim)

Po vazhdojmë t’ju tregojmë këshilla dhe informacione në lidhje me ngërçet muskulare. Si mund të parandalohen ngërçet muskulare? Ndërkohë që përjetoni ngërç në qetësi: Ngërçet […]

Udhëheqës vizual: Këshilla për të ruajtur të shëndetshme kyçet tuaja

[ssba_hide]

Tërheqja e muskujve. Shkaqet, kujdesi dhe trajtimi

Sforcimi i muskujve apo tërheqja, madje dhe shkëputja e muskulit, i sjell dëme muskujve dhe tendinave që i mbajnë të ngjitur. Ju mund të ushtroni […]

Dhimbjet e kërcirit (dëmtimet e kërcirit)

Kjo është dhimbje në kërciri-n e këmbës (tibia) ose përgjatë dhe brenda pjesës së poshtme të këmbës. Dëmtimi i kërcirit është një term jo ekzakt […]

Dëmtimi i muskujve rotatorë të shpatullave

Grupi i muskujve rotatorë të shpatullave është një grup muskujsh dhe tendinash që mbajnë të bashkuar shpatullat në vendin e tyre dhe ndihmojnë në lëvizjen […]

Dëmtimi i tendinës tibiale posteriore

Tendina tibia-le posteriore ndodhet prapa këmbës dhe kalon nën dhe brenda pjesës së kockës së nyjes së këmbës dhe futet në kockat e vogla në […]

Malcimi i kockës pubike tek atletët

Malcimi i kockës pubik-e është një gjendje inflamatore që prek simfizë-n pubike (nyjen midis kockave pubike). Mendohet se vjen si rezultat i stresit të përsëritur […]

Këmba (nga gjuri tek nyja) – Pamje sipërfaqësore nga prapa

Pamja e muskujve sipërfaqësorë të këmbës nga ana e pasme. Shikoni ku janë muskujt soleus dhe gastroknemius, të njohur së bashku si muskujt calf. Muskujt […]

Ligamentet e gjurit

Gjuri është nyja më e madhe e trupit tuaj, që formon një menteshë midis kockës së kofshës (femurit) dhe kockave të pjesës së poshtme të […]

Ijet dhe kofshët

Shiko ijet dhe kofshët nga këto tre anë që tregojnë strukturat muskulore sipërfaqësore. Kjo është pamja e ijes dhe kofshës që tregon krestën iliciale (pjesën […]

Këputja ose dëmtimi i tejzave

Çfarë është dëmtimi i tejzave? Dëmtimi i tejzave ka të bëjë me mbi tërheqjen ose këputjen e një nga të tre muskujt, gjysmë membranave ose […]

Era tapë e kofshëve

Çfarë është era tapë e kofshëve? “Era tapë” e kofshëve shkaktohet nga hemorragji e brendshme që formon hematomë (mbledhja gjaku në qeliza) në muskulin kuadriceps […]

Dëmtimi ose tërheqja e pulpës

Dëmtimi i pulpës që zakonisht quhet muskul i dobët shkaktohet nga mbitërheqja ose dëmtimi i dy muskujve të pulpës – soleus dhe gastroknemius. Simptomat Simptoma […]

Bursitet

Sa herë që kockat, tendinat (tendinë) dhe ligament-et lëvizin përkundrejt njëra tjetrës, kryesisht afër nyjeve, qeset e vogla të mbushura me lëng që quhen bursa […]

Ndrydhja e kyçit të këmbës

Ndrydhja e kyçit të këmbës është dëmtim i ligament-eve të kyçit, që shkaktohet më së shumti nga ndonjë incident i papritur, si p.sh. ngatërrimi i […]

Sindroma e dhimbjes patelare (dhimbja e kupës së gjurit)

Sindroma e dhimbjes patela-re është një nga çrregullimet më të zakonshme të gjurit, duke numëruar mbi një në 4 dëmtime të gjurit. Simptomat Sindroma e […]