METRONIDAZOLI

Përdorimet Trajtimi i infeksioneve të shkaktuara nga mikro-organizmat anaerob-e; infeksionet protozoale në amebiazë dhe trikomoniazë; infeksione të lëkurës, të SNQ (sistemi nervor qendror), intra-abdominale (barkut); […]

AMOXICILINA

Përdorimet Infeksione të shkaktuara nga (shtamet që nuk prodhojnë penicilinazë) streptokokët (bakteret streptrokoke), pneumokokët, stafilokokët (bakteret stafikoloke), listeria, meningokokët, disa shtame të H. influenzae, salmonella, […]

LINEZOLIDI

Përdorimet Infeksionet me Enterococus faecium rezistent në vancomicin, pneumoni dhe pneumoni nosokomiale, infeksionet e komplikuara të lëkurës  dhe të strukturave të lëkurës, infeksionet e pakomplikuara […]

VANKOMICINA (VANCOMICIN)

Përdorimet Trajtimi i infeksioneve të shkaktuara nga stafilokokët (bakteret stafikoloke) dhe streptokokët (bakteret streptrokoke) rezistentë në antibiotikët tjerë. Efektet anësore Ndjesi të vjelle, vjellje, shije e hidhur […]

TRIMETOPRIMI

Përdorimet Infeksion urinar, bronkit kronik ose akut. Kundërpërdorimet Funksion i ulur i veshkave e theksuar, diskrazi. Efektet anësore Dermatologjike (të lëkurës), anemi megaloblast-ike, ethe, çrregullime […]

NITROFURANTOINA

Përdorimet Infeksionet e traktit urinar. Kundërpërdorimet Funksioni i reduktuar renal, foshnjat nën 3 muaj, G6PD-deficiencë (mungesë). Efektet anësore Dhimbje gjoksi, ethe, lodhje, marrje mendsh, kruarje […]

KLOROKINA

Përdorimet Në profilaksi dhe trajtimin e malaria-s, artrit reumatoid dhe lupus eritematoz. Efektet anësore Çrregullime të traktit gastrointestinal (stomak-zorrë); dhimbje koke; konvulsion; çrregullime të shikimit; […]

ACIDI NALIDIKSIK

Përdorimet Infeksionet e traktit urinar. Efektet anësore Marrje mendsh, dhimbje koke, ndjesi të vjelle, vjellje, tension intrakranial i rritur, vertigo (humbje ekuilibri), konfuzion, reaksione në […]

DOKSICIKLINA (DOXYCYCLINA)

Përdorimet Ekzacerebim (mjekim) i bronkit-it kronik, brucelozë, klamidiaza, mykoplazma, riketsia, sifilis-i tek pacientët alergji-k ndaj penicilin-ës. Kundërpërdorimet Në shtatzëni, laktacion (periudha me qumësht gjiri), fëmijët […]

KOTRIMOKSAZOLI

Përdorimet Trajtimi oral i infeksioneve të rrugëve urinar-e, otit media në fëmijë dhe eksacerebimet e bronkit-it (infeksion i bronkeve) kronik tek të rriturit. Është bar […]

KLARITROMICINA

Përdorimet Faringiti (infeksion i faringu-t) apo tonzilit-i (infeksion i grykëve) i shkaktuar nga Streptococus pyogenes; tek sinusit maksilar (hapësirat maksilare) akut i shkaktuar nga Haemophilus […]

ERITROMICINA

Përdorimet Zëvendësim i penicilin-ave te pacientët me hipersensibilitet (ku bën reaksion); pneumoni (infeksion i mushkërive); Campilobakteret enterit (infeksion i zorrëve të holla); sifilis; uretrit (infeksion […]

AZITROMICINA

Përdorimet Infeksionet e traktit respirator (frymëmarrjes), otit media, infeksionet e lëkurës, infeksionet e pakomplikuara gjenitale me klamidia. Kundërpërdorimet Nuk përdoret tek pacientët me ndjeshmëri të […]

OFLOKSACINA

Përdorimet Infeksionet urinare, infeksionet e traktit të poshtëm respirator (mushkëritë), gonorre pa komplikime, uretrit dhe cervicit jo-gonorreal, septikemi (sepsis), infeksionet e lëkurës dhe të indeve […]

CIPROFLOKSACINA

Përdorimet Mikro-organizmat gram pozitiv dhe veçanërisht ata gram negativ; në infeksionet e traktit respirator (frymëmarrjes); sinus-eve; lëkurës; kockave dhe traktit urinar, duke përfshirë prostatit-in (prostata) […]

STREPTOMICINA

Përdorimet Tuberkuloz-i (TBC), në kombinim me barnat e tjera, shtesë doksiciklinës në brucelozë, endokardit streptokokal (streptokoke bakteret), tularemia. Efektet anësore Shumica e veprimeve anësore të […]

AMIKACINA

Përdorimet Trajtimi i infeksioneve të rënda, rezistente ndaj gentamicin-ës dhe tobramicin-ës, gjithashtu Pseudomonas, Proteus, Serratia, infeksionet me bacil gram-pozitiv. Dozimi Me rrugë I.M (intra muskul) […]

KARBAPENEMET

IMIPENEM CILASTATINE Përdorimet Infeksionet e traktit të poshtëm respirator (frymëmarrjes): S.aureus (prodhues penicilinaze), E.Coli, Klebsiella sp, Enterobacter sp, H.influenzae, H.parainfluenzae, Acinetobacter sp, S.marcenscens. Infeksionet e […]

CEFPODOKSIMI

Përdorimet Tek pneumoni-të akute (infeksionet e mushkërive) të shkaktuara nga: Haemophilus influenzae apo nga Streptococcus pneumoniae; tek ekzacerbimi (hyrja nga jashtë) akut bakterial i bronkit-it […]

CEFOPERAZONI

Përdorimet Në infeksionet serioze të traktit respirator (të frymëmarrjes), intra abdominale (brenda barkut), gjinekologji-ke dhe infeksionet e lëkurës; bakteremi, septikemi (sepsis) të shkaktuar nga Streptococcus […]

CEFIKSIMI

Përdorimet Tek infeksionet e pakomplikuara të traktit urinar të shkaktuara nga: E. coli dhe proteus miribalis, tek otit media të shkaktuar nga: Haemophilus inflenzae, Moraxella […]

CEFEPIMA

Përdorimet Tek infeksionet e mesme dhe të rënda të traktit urinar të shkaktuara nga Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae apo Proteus mirabilis, tek infeksionet e rënda […]

CEFUROKSIMI

Përdorimet Trajtimi i infeksioneve të shkaktuara nga stafilokokët (bakteret stafikoloke), streptokokët (bakteret streptrokoke) të grupit B, H. influenzae, E. Coli, Enterobacter, N. gonorre. Dozimi Oral-isht (nga goja) – […]

CEFTRIAKSONI

Përdorimet Në trajtimin e infeksioneve të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes, të lëkurës, të eshtrave, intraabdominal-e (brenda barkut) dhe urinar-e, sepsis (infeksion në gjak) dhe meningjit […]

CEFAMANDOLI

Përdorimet Tek infeksionet e traktit respirator (infeksione të mushkërive) dhe urinar, otit media (veshi i mesëm) dhe infeksionet e lëkurës të shkaktuara nga: Haemophilus influenzae, […]

CEFAZOLINA

Përdorimet Infeksionet e shkaktuara nga koket e ndjeshme gram-pozitive, pneumoni (infeksion i mushkërisë) pneumokoksike, infeksionet urinar-e pa komplikime, endokardit (infeksion i shtresës së brendshme të […]

CEFALEKSINA

Përdorimet Infeksionet respirator-e, urinar-e, otit media (veshi i mesëm), sinusit (infeksione të sinus-eve), infeksionet në shtatzëni, infeksionet e lëkurës dhe të indeve të buta. Kundërpërdorimet […]

TIKARCILINA

Përdorimet Infeksionet e shkaktuara nga Pseudomonas dhe Proteus spp. Kundërpërdorimet Shiko tek penicilin-a. Efektet anësore Shiko tek penicilin-a. Format farmaceutike dhe dozat Injeksione: 1 g, […]

PIPERACILINA

Përdorimet Septikemi (sepsis), infeksionet e traktit respirator (të frymëmarrjes), infeksionet e lëkurës, traktit urinar të shkaktuar nga Pseudomonas, Proteus, Escheria coli dhe Enterobacter. KundërPërdorimet Shih […]

KLOKSACILINA

Përdorimet Infeksionet e shkaktuara nga stafilokokët (bakteret stafikoloke) penicilinazë prodhues. Efektet anësore Shih penicilin. Dozimi Fëmijët me pak se 20 kg, 50-100 mg/kg/ditë, në çdo 6 […]

PROKAIN PENICILINA

Përdorimet Infeksionet me mikro-organizma penicilinë sensitiv: antraks, endokard (shtresa e brendshme e zemrës), perikardit (inflamacion i shtresës së jashtme të zemrës), erizipella, gonorre, meningjit pneumokoksik dhe […]

FENOKSIMETILPENICILINA

Përdorimet Tonzilit (infeksione të grykëve), otit media (veshi i mesëm), erizipella, ethet reumatizmale. Efektet anësore, kundërpërdorimet Si benzil-penicilin. Dozimi 500 mg, çdo 6 orë; në […]

BENZILPENICILINA

Përdorimet Në infeksionet e fytit, otit media (veshi i mesëm), endokardit (infeksion i shtresës endokard-iale të zemrës) streptokoksik, meningjit, pneumoni. Kundërpërdorimet Ndjeshmëri ndaj penicilin-ës. Efektet […]

AMPICILINA

Përdorimet Infeksione  të shkaktuara  nga (shtamet që nuk prodhojnë penicilinazë) streptokokët (bakteret streptrokoke), pneumokokët, stafilokokët (bakteret stafikoloke), listeria, meningokoksitë, disa shtame të H. influenzae, salmonella, shigella, […]

KOAMOKSIKLAVI

Amoksicilinë+Acid klavulanik Përdorimet Infeksionet në të cilat shtamet e bakterieve prodhojnë beta-laktamazë (në të cilat përdorimi vetëm i amoxicillin-ës nuk është përkatës) përfshirë infeksionet e […]

KLORAMFENIKOLI

Përdorimet Mjekim antibakterial lokal të infeksioneve sipërfaqësore të syrit. Antibiotik i spektrit të gjerë por që shkakton probleme hematologjike (gjaku), prandaj rezervohet; për infeksionet që rrezikojnë […]

GENTAMICINA

Përdorimet Sëmundjet e syrit: Tek infeksionet e syrit të shkaktuara nga mikro-organizmat gram-negativ dhe gram-pozitiv. Sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit: Infeksionet bakteriale në otit externa (infeksion […]