ACIDI ACETILSALICILIK (ASPIRINA)

Përdorimet Acidi acetilsalicilik (aspirina) ka efekte analgjetike (kundër dhimbjes), antipiretike (kundër temperaturës) dhe antiinflamatore prandaj indikohet për mjekimin e sëmundjeve reumatik-e dhe të çrregullimeve të […]

FLUMAZENILI

Përdorimet Anulimi i efekteve sedative të benzodiazepina-ve në anestezi, njësi intensive dhe procedurat diagnostike. Kundërpërdorimet Konditat që e rrezikojnë jetën (p.sh. tension intrakranial i rritur, status epileptik) […]

HIALURONIDAZA

Përdorimet Rastet kur nevojitet rritja e absorbim-it (thithjes) dhe dispersimit (shpërndarjes) të medikamenteve të ndryshme që injektohen. Hipo-dermoklizë. Urografi ekskret-ore në rastet kur kontrasti jepet […]

VEKURONIUMI

Përdorimet Relaksim i muskujve me kohëzgjatje mesatare në kirurgji. Efektet anësore Për dallim nga benzilizokinolinium relaksuesit jodepolarizues të muskujve (përveç çisatrakuriumit), përdorimi i aminosteroideve (vekuroniumit) […]

SUKSAMETONIUMI

Përdorimet Relaksues i muskujve (veprim i shpejtë, kohëzgjatje e shkurtë). Kundërpërdorimet Histori familjare të hipertermisë malinj-e (rritje temperature “të keqe”), aktiviteti plazma-tik i ulët i […]

PANKURONIUMI

Indikacioni Relaksues i muskujve në kirurgji (veprim afatgjatë). Efektet anësore Për dallim nga benzilizokinolinium relaksuesit jodepolarizues të muskujve (përveç cisatrakuriumit), përdorimi i aminosteroideve (pankuronium) nuk […]

PIRIDOSTIGMINA

Përdorimet Miastenia gravis (patologji neuro-muskulare). Kundërpërdorimet Obstruksion intestinal (bllokimim i zorrëve) ose urinar. Efektet anësore Ndjesi të vjelle, vjellje, rritje e saliva-s (pështymës), diarre, shtrëngime […]

NEOSTIGMINA

Përdorimet Anulimi i bllokadës jo-depolarizuese neuromuskulare, miastenia gravis. Kundërpërdorimet Obstruksion intestinal (bllokimim i zorrëve) ose urinar. Efektet anësore Ndjesi të vjelle, vjellje, rritje e saliva-s […]

KOLHICINA

Përdorimet Gihti akut, profilaksi e shkurtër gjatë terapisë fillestare me allopurinol dhe barna urikozurike; profilaksi e etheve hereditar-e mesdhetare (poli-serozit rekurrent). Kundërpërdorimet Shtatzëni dhe laktacion […]

ALOPURINOLI

Përdorimet Profilaksi e krijimit të gurë-ve në veshka të acidit urik (urik acidi) dhe oksalatit të kalcium-it (okstalozë). Kundërpërdorimet Sulmi akut i gihtit nuk trajtohet […]

PARACETAMOLI

Përdorimet Dhimbje me etiologji (prejardhje) të ndryshme; dismenorre (mungesë të menstruacione-ve); mialgji (dhimbje të muskujve); neur-algji (dhimbje nervore); ulje të temperaturës në gjendje febril-e. Kundërpërdorimet […]

NIMESULIDI

Përdorimet Sëmundjet reumatik-e, poliartrit juvenil, reumatizëm degjenerativ (shkatërrues) dhe sëmundjet tjera të nyjeve dhe boshtit kurrizor. Inhibitor i ciklo-oksigjenazës 2 (COX-2). Kundërpërdorimet Tremujori i parë […]

MELOKSIKAMI (MELOXIKAM)

Përdorimet Sëmundjet reumatik-e, ekzacerbimi i osteoartrit-it (mjekimi i artrit-it të kockave), spondiliti ankilozues. Kundërpërdorimet Hipersensibilitet (mbindjeshmëri), insuficiencë renale (insuficienca renale) serioze, ulçerë peptik-e aktive, astmë e […]

KETOPROFENI

Përdorimet Artrit reumatoid, osteoartrit (artrit i indit kockor), dismenorre (mungesë mestruacionesh), dhimbjet e moderuara, temperatura e lartë. Kundërpërdorimet Hipersensibilitet, astma e induktuar nga acidi acetilsalicilik […]

IBUPROFENI

Përdorimet Tek artrit reumatoid; osteoartrit; spondiliti ankilozues; në dhimbje të lehta dhe ato mesatare; në an-algjezi-në postoperatore; në ethe dhe dhimbje tek fëmijët. Kundërpërdorimet Tek […]

DIKLOFENAKU

Përdorimet Në artrit reumatoid; artrit reumatoid juvenil; spondiliti ankilozues; osteoartrozë (artrozë e kockave); spondiloartrit; dhimbje të kurrizit; kriza akute të gutës; inflamacione dhe edemë me […]