Na lejoni t'ju tregojmë se si të ballafaqoheni me aksidentet kur ato ndodhin.

Thumbi (shpimi) i bletëve

Shumicës së njerëzve do t’u qëllojë të thumbohen nga një bletë, të paktën njëherë në jetën e tyre. Zakonisht thumbimi i bletës prodhon një ënjtje […]

Tronditja

Çfarë është tronditja? Tronditja është një formë e butë e lëndimit traumatik të trurit (TBI -Traumatic Brain Injury), që ndikon në funksionimin e tij. Efektet […]

Ndrydhja dhe tkurrja e lidhjeve muskulare

Ndrydhjet dhe tkurrjet muskulare ndodhin kur muskujt apo ligamentet janë të mbingarkuara, shpesh për shkak të paaftësisë, të ushtruarit të fortë dhe shumë shpejt ose […]

Gjakrrjedhja nga hundët

Rrjedhja e gjaku nga hundët (i njohur gjithashtu si epistaksi) është një problem i zakonshëm. Përmasa e gjakrrjedhjes mund të ndryshojë nga e lehtë në […]

Dëmtimi i palcës kurrizore: Teknikat e shpëtimit

Në të gjitha rastet e ndihmës së shpejtë, ndihmësi duhet të marrë menjëherë hapat e mëposhtme: Nëse ekziston rreziku i jetës së pacientit, trajtoni si […]

Flluskat

Një flluskë është një pjesë e ngritur e lekurës e mbushur me lëng që shfaqet kur shtresa e jashtme e lëkurës është e plagosur. Lëngu […]

Helmimi aksidental

Fëmijët nga natyra janë eksplorues. Jeta e tyre është e mbushur me sensacione të reja për të cilat ata duan që të zbulojnë sa më […]

Çfarë është mbytja e thatë dhe mbytja dytësore?

Po, ju mund të mbyteni jashtë ujit. Stina e verës është një kohë për t’u kënaqur me ujin, por po ashtu me një rrezik më […]

Rreziku i detergjentëve tek fëmijët tuaj

Mjekët skocezë janë duke bërë thirrje për paketimin e detergjentëve për lavanderi dhe kapsulave pastruese për enët e kuzhinës, në mënyrë që të shmangin përdorimin […]

Infeksioni i sinusit – Një vështrim i përgjithshëm

Sinuset jane kavitete apo zgavra brenda kockave. Zakonisht ky term i referohet sinuseve paranazale të në pjesën e kafkës. Fakte mbi infeksionin e sinusit Infeksionet […]

Ndihma e parë për ataket kardiake

Shenjat e atakut përfshijnë: Dobësi, paralizë (paaftësi për të lëvizur), ose ngrirje të fytyrës, veçanërisht në një anë të trupit; Vizion (shikim) që menjëherë bëhet […]

Krizat: Ndihma e parë

Si të ndihmoni gjatë një krize Nëse një person është duke kaluar një krizë të lehtë – p.sh. në momentin që një person “e humbet […]

Pozicioni i rikthimit të pacientit në jetë

Pozicioni i rikthimit përdoret për rastet kur dikush është pa ndjenja por merr frymë, ose për një person pa ndjenja që ka substanca të huaja […]

Vjellja mund të jetë një shenjë e frakturës së kafkës

Goditjet aksidentale në kokë janë të zakonshme. Fatmirësisht kafka është një pjesë shumë e fortë e trupit dhe shumë njerëz që vrasin kokën e tyre […]

Tetanozi (Tetanus)

Tetanozi (Tetanus) është një sëmundje e shkaktuar nga bakteri Clostridium tetani. Bakteret sekretojnë një neurotoksinë që ndikon në sistemin nervor qendror dhe shkakton kontraktim-et muskulare […]

Djegia nga dielli

Dihet se njerëzit me lëkurë me ngjyrë të bardhë kanë më shumë rrezik ndaj djegies nga dielli, por njerëzit nuk e kuptojnë që lëkura e […]

Heqja e ashklave

Ashklat në lëkurë mund të shkaktojnë infeksion nëse nuk hiqen. Edhe pse shumica e ashklave mund të hiqen pa probleme, disa tipe ashklash janë serioze […]

Ndihma e parë për djegiet

Djegie-t mund të shkaktohen nga flakët, rrezatimi UV, lëngjet e nxehta, një rrymë energjie elektrike dhe disa kimikate. Dëmtimet nga djegiet ndryshojnë shumë nga rëndësia […]

Siguria e fëmijëve: Parandalimi i mbytjes dhe asfiksisë

Meqenëse rrugët e frymëmarrjes së fëmijëve janë shumë të vogla ata mund të mbyten lehtë me ushqime dhe objekte të tjera të vogla që ata […]

Djegiet: Si duhet të trajtohen

Djegia është një dëmtim i indeve të trupit që rezulton nga të nxehtit, kimikatet, elektriciteti apo rrezet e diellit. Djegia mund të shkaktohet edhe nga […]

Alkooli dhe biçikletat: Një kombinim i keq

Rreziqet e të qenit në timon ndërsa jeni nën efektin e alkoolit janë të njohura. Studiuesit në SHBA kanë treguar se alkooli shfaq një rrezik […]

Kafshimet dhe shpimet: Ndihma e parë

Kafshimi i merimangës kurrizkuqe •  Aplikoni një pako akulli për lehtësimin e dhimbjeve. •  Mos përdorni fasho që rritin presionin, pasi helmi udhëton shumë ngadalë […]