Lejojeni Doktoriim që t'ju ndihmojë me informacionin e mëposhtëm në lidhje me shëndetin dhe kujdesin dentar.

Era e keqe e gojës – Halitoza (halitosis)

Era e pakëndshme e gojës ose halitoza është pak a shumë e zakonshme tek njerëzit e shëndetshëm, veçanërisht kur ato ngrihen nga gjumi. Për disa […]

Këshilla për shëndetin e gojës për bebet

Edhe pse mund t’iu duket si e egzagjeruar, mirëmbajtja e shëndetit të gojës është e rëndësishme të fillojë që në vegjëli dhe gjithashtu brumosja e një […]

Dalja e dhëmbëve të vogëlushit tuaj

Vogëlushit tuaj do t’i dalin dhëmbët për dy vitet në vazhdim. Ja se çfarë duhet të dini për këtë: Në kohën kur fëmija juaj feston […]

Të mësuarit e pastrimit të dhëmbëve me furçë: Gjashtë udhëzime për të stërvitur vogëlushët

Afërsisht për dy vite ishit ju që e mbanit furçën e dhëmbëve. Tashmë është koha për ta dorëzuar stafetën dhe për ta mësuar vogëlushin tuaj […]

Kujdesi për dhëmbët: Të miturit dhe fëmijët

Shëndeti i plotë i gojës së një fëmije fillon që në shtatzëninë e nënës sepse dhëmbët e bebit fillojnë të formohen para lindjes. Nëse jeni […]

Pircing i gjuhës mund të shkaktojë probleme dentare

Zakoni për të luajtur me pircingun e vendosur në gjuhë dhe shtyrja e tyre tek dhëmbët e përparmë, mund të shkaktojë në shumë raste, një […]

Ushqimet dhe pijet që mund të shkaktojnë prishjen e dhëmbëve tek fëmijët

A doni që ti ruani perlat e bardha të vogëlushit tuaj të shndritshme, të shkëlqyeshme dhe pa zgavra? Këto këshilla do t’ju ndihmojnë që të […]

Shëndeti oral

Shëndeti i mirë oral nënkupton mishra, dhëmbë, gjuhë dhe gojë të shëndetshme. Problemet mund të përfshijnë dhimbje dhe inflamacion që lidhet me ulcerë ose gërvishtjet […]

Mbushjet dentare: Merkuri dhe dhëmbët tuaj

Nga çfarë janë të përbëra mbushjet amalgamë? Amalgami dentar është një aliazh i një numri të metaleve, kryesisht argjend, kallaj dhe merkur. A është e […]

Gingiviti dhe sëmundja periodontale (e mishrave të dhëmbëve)

Gingivit-i, i quajtur përgjithësisht sëmundja e mishrave të dhëmbëve apo sëmundja periodontale fillon me rritjen bakteriale në gojën tuaj dhe mund të përfundojë, në qoftë […]

Shëndeti dentar dhe shtrëngimi i dhëmbëve

Shumica e njerëzve ndoshta i shtrëngojnë dhe fërkojnë dhëmbët herë pas here. Fërkimi rastësor i dhëmbëve, i quajtur bruksizëm, zakonisht nuk shkakton dëme, por kur […]

Duhanpirja dhe shëndeti dentar

Duhanpirja jo vetëm që dëmton shëndetin në përgjithësi por gjithashtu shkakton probleme në gojën tuaj. Duhanpirja mund të shkaktojë kancer në gojë që shpesh është […]

Larja e dhëmbëve ndihmon në luftimin e sëmundjeve të zemrës

Higjiena e mirë oral-e sjell një reduktim të rrezikut të vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskular-e (sëmundja e zemrës dhe ataku). Dëshmitë tregojnë se ato që i […]

Goja e thatë (kserostomia)

Çfarë është një gojë e thatë? Goja e thatë është një gjendje shëndetësore e cila zakonisht vjen si rezultat i prodhimit të reduktuar të pështymës. […]

Ënjtja (abscesi) i dhëmbëve

Çfarë është një dhëmb i abscesuar? Kur një dhëmb pulson vazhdimisht dhe ju mban zgjuar gjatë natës me dhimbje, ju mund të vuani nga diçka […]

Pikat e dhëmbëve të bardhë: Shenjat e zeza

Duke zbardhur dhëmbët tuaj me ndihmën e rrezatimit optik (llamba zbardhuese), për të marrë një buzëqeshje të bardhë mund të dëmtoni sytë tuaj dhe lëkurën. […]

Udhëheqës vizual: Ja si i mbron enameli (smalti) dhëmbët

[ssba_hide]

7 ushqimet – që pa e kuptuar, po ju njollosin dhëmbët!

Nëse doni te keni një buzëqeshje perfekte, do t’ju duhet t’i mbani “perlat” tuaja të bardha…d.m.th. vërtet të bardha! Ndërkohë që ju mund të përdorni […]

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve është një gjendje, që të gjithë njerëzit e përjetojnë gjatë larjes së dhëmbëve. Shumë njerëz mendojnë se është normale, por […]

Disa këshilla për erën e keqe të gojës – Halitoza

Jeni të shqetësuar për erën e keqe të gojës? Nuk jeni vetëm. Gati 30% e popullsisë vuan nga aroma e keqe e gojës, ose siç […]

Kariesi dentar

Karies dentar (prishja e dhëmbëve) nënkupton vrima ose kavitete në dhëmbët tonë. Kjo është një gjendje kryesisht e parandalueshme, që prek shumë njerëz. Ushqimi është […]

Këshilla dentare për të rriturit

Dentist-ët sot përpiqen që të evitojnë ndërhyrjet dentare, duke parandaluar sëmundjet e dhëmbëve, përpara se ato të shkojnë shumë larg. Është e rëndësishme që të […]

Anatomia e dhëmbëve

Kjo pamje e dhëmbëve tregon dhëmbin dhe strukturën e tij dhe se si lidhen dhëmbët me mishrat dhe kockën e nofullës. Kurora është pjesa e […]

Sëmundjet dentare është një barrë shtesë për njerëzit me sëmundjen mendore

Njerëzit me sëmundje mendore serioze kanë tre herë më shumë mundësi se popullsia e përgjithshme që të humbasin të gjithë dhëmbët e tyre. Kërkuesit konkluduan […]

Përparimet në kozmetikën e stomatologjisë

1. Përparimet në materialet dentare kanë çuar në produkte që ngjajnë me materialin e vetë dhëmbit, të cilat vendosen në dhe brenda dhëmbit. Dentist-i mund […]

Pllakat dentare mund të rrisin rrezikun e kancerit

Një studim vëzhgimor ka gjetur se pllakat e vazhdueshme dentare mund të rrisin rrezikun e vdekjes së parakohshme nga kancer-i. Kërkuesit suedezë gjurmuan shëndetin e […]