Ekzistojnë një sërë formash kontraceptivësh ndërmjet të cilëve ju mund të zgjidhni: zbuloni se cili nga llojet është më i përshtatshmi për ju.

Kondomët (prezervativët) ose këllëfët

Kondomët ose këllëfët bëhen me lateks (plastikë). Ato vendosen në penisin e erektuar të mashkullit përpara interkursit për të ndaluar hyrjen e spermës tek vagina […]

Seksi i sigurt duke përdorur prezervativ

Është e rëndësishme për të praktikuar seks të sigurt, si për të shmangur shtatzënitë e padëshiruara dhe për të reduktuar rrezikun e kontaktit të një […]

Vazektomia erektile: Pyetjet më të shpeshta

A mund të kem unë që jam beqar vazektomi? Po, vazektomi-a është mbartur në meshkujt beqarë. Nuk ka rëndësi nëse ju nuk keni patur fëmijë, […]

Këshilla për ata që harrojnë marrjen e pilulave kontraceptive

Këshillat për pacientët që harrojnë marrjen e pilulave kontraceptive oral po ndryshojnë, duke u bazuar në  numrin e pilulave të humbura në krahasim me masat […]

Kontracepsioni: Opsionet afatgjata për gratë

Disa ilaçe dhe pajisje janë tani në dispozicion për të siguruar gratë për kontraceptivë afatgjatë. Këto opsione ofrojnë nga 1 muaj deri në 10 vjet […]

Kontracepsioni: Planifikimi familjar natyral

Çfarë është planifikimi familjar natyral? Planifikimi familjar është një alternativë e kontrollit të lindjes që përfshin abstenimin nga marrëdhëniet seksuale gjatë kohës që ju keni […]

Kontracepsioni: Sterilizimi femëror

Sterilizimi femëror është një formë kontracepsion-i kirurgjik-al që përfshin mbylljen e tubave fallopianë. Ajo është referuar ndonjëherë si procedura kirurgjikale, ndërprerja e tubave, ose “të […]

Kontracepsioni: Diafragma dhe kapuçët

Si diafragma dhe kapuçët cervikalë janë të njohur si metoda kontraceptive penguese. Ato veprojnë si pengues për t’a mbajtur spermën larg arritjes së vezës së […]

Metodat hormonale të kontrollit të lindjeve

Hyrje në kontrollin e lindjeve Në qoftë se një grua është seksualisht aktive dhe ajo është pjellore, në kuptimin që është fizikisht e aftë që […]

Parandalimi i shtatzënisë dhe diafragma

Diafragma është një pjesëz rrumbullake prej gome shumë e përthyeshme dhe me një material të fortë  në pjesën e jashtme. Para aktit, diafragma vendoset brenda […]

Kontraceptivi i emergjencës: Pilula e mëngjesit tjetër

Kontracepsion-i emergjent është një metodë që përdoret për të parandaluar një shtatzëni që mund të ketë rezultuar nga një akt seksual i pambrojtur. Kjo mund […]

Kontraceptivi: Ilaçi kontraceptiv oral

Pilula kontraceptive orale është një nga ilaçet më të përdorura në mbarë botën. Por shumë gra që përdorin këtë metodë kontraceptive, shqetësohen se duke e […]

Kontraceptivi: Ilaçi i vogël (vetëm progesteron)

Ilaçi i vogël ose pilula progestogjen (POP) është një alternativë kontraceptive orale e kombinimit të pilulës. Ajo përmban një nivel të ulët të progestogjenit, por […]

Kontracepsioni: Prezervativi femëror

Prezervativi femëror ka qenë i pranishëm në SHBA, Angli dhe në disa pjesë të Evropës që në fillimet e vitit 1990. Prezervativi femëror është studiuar […]

Kontracepsioni: Pilula e kombinuar

Pilula kontraceptive e kombinuar orale (shpesh referuar vetëm si “pilula”) përmban në mënyrë sintetike estrogjen dhe progestogjen. Këto hormone sintetike imitojnë hormonet natyrale të prodhuara […]

Kontracepsioni: Spermicidet

Spermicidet janë një formë e kontracepsion-it kimik që mund të blihet tek një farmacist. Ato janë të disponueshme në formën e kremit ose xhelit. Përbërësit […]

Kontracepsioni: Sterilizimi mashkullor

Sterilizimi mashkullor apo vazektomi-a, është një formë e kontracepsion-it kirurgjik-al që përfshin prerjen dhe lidhjen e 2 tubave (secila quhet vas deferens), që bartin spermës […]

Kontracepsioni: Aparati intrauterin (IUD)

Aparati intrauterin (IUD) është një aparat i vogël plastik në formë T-je që vendoset në bark (mitër) për të parandaluar shtatzëninë. Një fije najloni është […]

Kontracepsioni: Injeksioni

Kontraceptivë-t e injektuar, aktualisht në dispozicion për gratë  janë Depo-Provera dhe Depo-Ralovera. Përbërësi aktiv në të dyja këto produkte është hormoni sintetik i quajtur DMPA, […]

Kontracepsioni: Implanti hormonal

Implanti hormonal kontraceptiv është një aparat që kirurgjikisht futet nën lëkurë. Implanon, është një shkop i vogël i gjatë 40 mm dhe 2 mm i […]

Kontracepsioni: Prezervativi femëror

Prezervativi femëror është një këllëf i fortë, i butë dhe transparent i vendosur ek vagina përpara seksit, duke siguruar mbrojtje ndaj shtatzënisë së padëshiruar dhe […]

Pajisjet intrauterine mund të mbrojnë kundër kancerit të qafës së mitrës

Sipas një studimi në 20.000 gra, pajisjet intrauterin-e (IUD-të, një formë afatgjatë kontracepsion-i) mund të ndihmojnë kundër zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës. Gratë […]