Zbuloni simptomat dhe trajtimet e sëmundjeve të tjera të frymëmarrjes, siç është bronkiti, fibroza cistike, pneumokoku, pneumonia, sinoziti, dhimbjet e fytit, grykët, tonziliti dhe turbekulozi.

Pleuriti: Çfarë duhet të dini

Pleurit-i është një sëmundje mushkërish. Kjo sëmundje ndodh kur pleura ka inflamacion ((pleura është një membranë e hollë 2 shtresore që mbulon mushkëritë dhe gjithashtu […]

Ndryshimet e zërit

Ndryshimet e zërit ndodhin dhe shpesh lidhen me një sërë sëmundjesh të vogla. Pjesa më e madhe prej nesh ka përjetuar ndryshimet e zërit, veçanërisht […]

Pneumonia tek fëmijët

Infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes hasen shpesh tek fëmijët. Në disa raste këto infeksione kalojnë në pneumoni (inflamacion i mushkërive). Simptomat Nëse fëmija juaj vuan […]

Pneumonia: Diagnostikimi dhe trajtimi

Nëse mjeku dyshon që keni pneumoni, atëherë ju mund të keni nevojë për të kryer rreze X të kraharorit. Rrezet X do të konfirmojnë diagnozë-n […]

Simptomat e pneumonisë

Simptomat zakonisht varen nga shkaku i pneumoni-së; megjithatë një kollë e thatë ose e tepruar, dhimbje kraharori, temperaturë ose të dridhura dhe vështirësi në frymëmarrje […]

Sinozitet (Sinusit)

Sinozit-i (Sinusit) mund të rezultojnë nga infeksioni ose alergji-a. Sinuset Sinus-et janë hapësira në kockat e kafkës që janë kryesisht plot me ajër. Funksioni i […]

Grykët tek fëmijët

Të gjithë prindërit e dinë se fëmijët e vegjël preken lehtë nga grykët dhe e ftohura, kryesisht në stinë të ftohta të vitit, në muajt […]

Mushkëritë dhe frymëmarrja

Mushkëritë përbëjnë organin më të madh në sistemin e frymëmarrjes. Sistemi respirator furnizon oksigjenin e nevojshëm nga qelizat e trupit dhe largon dioksidin e karbonit […]

Bronkiolitet

Bronkiolit-et janë infeksione virale që shfaqen në vjeshtë dhe në dimër. Më shumë preken bebet nën një vjeç. Simptomat e bronkioliteve Simptomat e zakonshme janë […]

Testimi i funksionit të mushkërive

Testet e funksionit të mushkërive (pulmonar) kryhen për një sërë arsyesh: diagnostikimin e pengesave të udhëve ajrore, për të matur reagim-et ndaj trajtimeve për astmë […]

Lemza: Përse na zë lemza

Pjesa më e madhe e njerëzve përjetojnë lemzën, një eksperiencë të parehatshme, shqetësuese dhe afatshkurtër. Por ndonjëherë lemza zgjat për një kohë të gjatë dhe […]

Kur një e ftohur bëhet infeksion i sinuseve

Nuk ju ka ndodhur të merrni ndonjë infeksion të sinus-eve pas një të ftohure të keqe? Ai quhet sinusit. Pas një të ftohure ju jeni […]

Si trajtohet një infeksion i sinusit?

Si trajtohet një infeksion i sinusit?

Bronkiektazia

Bronkiektazi-a është zgjerimi i parregullt i bronkeve apo degëve të tyre që zakonisht sjell një risk më të madh për të marrë infeksion. Çfarë është […]

Mungesa e Alfa 1 Antitripsina

Mungesa e Alfa 1 Antitripsina (anti-tripsinë) është një çrregullim i trashëguar, që mund të sjellë sëmundjen e mushkërisë dhe/ose mëlçisë. A1AT-ja është një proteinë e […]

Turbekulozi: Vështrim i përgjithshëm

Turbekuloz-i (TBC) është një infeksion ngjitës, potencialisht fatal, infeksion i shkaktuar nga mykobakteri i tuberkulozit, ose më rrallë, nga baktere të ngjashme. TBC ka qenë […]

Vdekja nga transplanti i mushkërive është i lidhur me ndotjet

Pacientët e transplantim-it të mushkërive, që jetojnë pranë rrugëve kryesore e kanë 2 herë më shumë rrezikun e vdekshmërisë, në krahasim me pacientët e tjerë, […]

Astma dhe problemet e frymëmarrjes janë të lidhura me zjarrin

Tymi i zjarrit është po aq i dëmshëm sa edhe ndotja e ajrit dhe rrit rrezikun e problemeve të frymëmarrjes, në bazë të hulumtimeve të […]

Bronkiti

Bronkit-i nënkupton inflamacionin e bronkeve në mushkëri. Bronket janë korridore ajri që lidhin laringu-n ose trakenë me indet e mushkërisë. Trakeja lidh 2 bronket kryesore […]

Grykët: Simptomat dhe trajtimi

Grykët përbëjnë një infeksion të kutisë së zërit (laringu) dhe të kanalit të frymëmarrjes (trakeja), në të cilën rrugët e frymëmarrjes ngushtohen dhe bllokohen pjesërisht. […]

Grykët

Çfarë janë grykët? Grykët ndodhin kur bajamet tuaja inflamohen, infektohen dhe skuqen. Bajamet janë gjëndra që shtrihen në dy grupe në të dyja anët e […]

Turbekulozi

Tuberkuloz-i (TB), ndonëse sot është më pak i zakonshëm se në të shkuarën, shfaqet ende edhe në vendet e zhvilluara dhe përbën akoma një gjendje […]

Pneumokoku

Një nga bakteret më të rrezikshme në botë është pneumokoku (Streptococcus pneumoniae). Ky mikrob është përgjegjës për shumë vdekje, veçanërisht tek më të rinjtë dhe […]

Pleuriti: Trajtimet (mjekimet)

Doktori e mjekon pleurit-in duke u marrë me shkakun e saj. Infeksionet bakteriale trajtohen me antibiotikë. Nëse identifikohet ndonjë shkak tjetër atëherë edhe ai do […]

Aparatet e oksigjenit në shtëpi

Ajri normal që ne thithim kryesisht është i përbërë nga gazi i nitrogjenit, me vetëm 20% oksigjen. Disa njerëz me gjendje mjekësore të caktuara, të […]

Metri i kulmit të rrjedhjes

Shumë njerëz me astmë për të menaxhuar astmën e tyre përdorin metrin e kulmit të rrjedhjes. Megjithatë, metri i kulmit të rrjedhjes mund të mos […]