Shumë anomali mund të ndikojnë në sytë e tu, duke përfshirë glaukomën, alergjitë etj. Lexoni rreth shëndetit të syve tuaj.

Glaukoma

Glaukoma është një sëmundje progresive e nervit optik, e cila nëse lihet pa u trajtuar, shkakton humbje të shikimit. Rritja e presionit në sy është […]

Kujdesi i lenteve të kontaktit

Ekzistojnë 3 lloje lentesh kontakti: lente të ngurta (të padepërtueshme), lente të ngurta (të padepërtueshme) pro ajrit, dhe lente të buta. Këto të fundit janë […]

Katarakti

Çfarë është katarakti? Katarakt-i (perdja e syrit) është shkaku kryesor i verbimit në mbarë botën. Shumë njerëz arrijnë deri në verbim nga katarakti sepse për […]

Ambliopia (dembelizmi i syve)

Ambliopi-a është një shkaktar i zakonshëm i zvogëlimit të shikimit tek fëmijët. Kjo është për shkak të çrregullimit të zhvillimit normal të shikimit gjatë fëmijërisë. […]

Diabeti mund të prekë sytë tuaj

Shumë njerëz me diabet janë në rrezik të problemeve të syve, duke përfshirë diabet retinopati-k, katarakt dhe glaukoma. Diabeti retinopatik Diabeti retinopatik është një sëmundje […]

Diabeti dhe sytë tuaj

Nëse ju keni diabet ju jeni në rrezik të humbjes së shikimit nga diabeti retinopati-k (dëmtim i enëve shumë të vogla të gjakut në pjesën […]

Simptomat e menopauzës: Sy të thatë dhe dhimbje nyjesh

Shumica e grave janë të vetëdijshme për njohjen e simptomave të menopauzë-s të tilla si afshet, dhimbjet e gjinjve, thatësia e vaginës, problemet e fshikëzës […]

Konjuktivitet

Çfarë është konjuktiviti? Konjuktivit-i është një inflamacion i indeve përreth syve dhe kapakëve të tyre—konjuktivë-s. Është një gjendje e shpeshtë dhe mund të jetë shumë […]

Daltonizmi

Daltonizëm quhet paaftësia e njeriut për të parë ngjyrën e kuqe, të gjelbër ose blu apo kombinimet e këtyre ngjyrave. Është e rrallë që një […]

Hipermetropia (Largpamja)

Hipermetropia, ose largpamja është një problem i zakonshëm i shikimit, që prek pothuaj një të katërtën e popullsisë. Personat me hipermetropi mund të shikojnë shumë […]

Miopia (Dritëshkurtësia)

Dritëshkurtësia ose miopia është defekti më i zakonshëm refraktiv i syrit dhe është bërë dominues në vitet e fundit. Në fakt, një studim i kohëve […]

Shikimi juaj në fëmijëri

Ju keni vënë re që fëmija juaj i picërron sytë. A ka ai një problem me shikimin? Të shikuarit vëngër mund të jetë një shenjë […]

Alergjia: Alergjia e kontaktit të syve

Shumë produkte kozmetike, p.sh. manikyri, mund të shkaktojë alergji kontakti (një reaksion alergjik shkaktuar nga kontakti fizik me substanca të caktuara) të kapakëve të syrit. […]

Sytë në diell

Pjesa më e madhe e njerëzve kanë njohuri rreth rreziqeve të diellit në lëkurë. Por mjaft syresh nuk e dinë që dielli gjithashtu mund të […]

Lëndimi i syve

Nganjëherë secili prej nesh ka lëndim të syve. Kjo është shqetësuese, por fatmirësisht zakonisht jo serioze. Shkaku më i shpeshtë është konjuktiviti, një inflamacion i […]

Problemet e syve: Kur keni nevojë për syze

Për të parë diçka në mënyrë të qartë, drita nga objekti që po shohim duhet të fokusohet tek retina në fund të syrit. Fokusimi bëhet […]

Bakteret në solucionin dezinfektues të lenteve të kontaktit

Studimet tregojnë që prodhuesit i testojnë solucionet dezinfektues të lenteve për të gjithë bakteret e Pseudomonas Aeruginosa për të parandaluar infeksionin. Bakteret që mund të shkaktojnë […]

Udhëheqës vizual: Përmirësimi i shikimit nëpërmjet kirurgjisë me lazer

[ssba_hide]

Lotët

Lotët zakonisht shoqërojnë njerëzit kur ata qajnë për shkak të mërzitjes, lëndimit ose dhimbjes. Por sytë prodhojnë lotë në mënyrë të vazhdueshme. Lotët janë të […]

Glaukoma: A mund të trajtohet

Nuk ekziston një kurë për glaukoma, ajo zakonisht mund të kontrollohet dhe humbja e mëtejshme e shikimit, mund të parandalohet ose të ngadalësohet. Trajtimet përfshijnë: […]

Glaukoma: A jeni në rrezik?

Megjithëse çdo njeri mund ta marrë glaukoma, disa njerëz kanë një rrezik më të lartë, p.sh. nën një rrezik më të lartë janë njerëzit me: […]

Glaukoma: Cilat janë simptomat

  Forma më e zakonshme është glaukoma kronike. Ajo nuk shfaq asnjë simptomë derisa në një fazë të mëvonshme përjetohet humbja e shikimit. Dëmtimi zhvillohet […]

Sëmundja tiroidale e syrit

Sëmundja tiroidale e syrit është një sëmundje autoimune (autoimune çrregullime) e syrit (gropës së syrit) dhe muskujve të syrit tek njerëzit me sëmundjen tiroidale. Ajo karakterizohet […]

Mbrojtja e syve me anë të syzeve

Rrezet ultraviolet (UV) janë një nga shkaqet më të njohura të kataraktit, një re graduale e lenteve të syrit që mund të shkatërrojë vizionin. Efektet […]

Byci

Byci ose hordeolumi është një infeksion i një qeske ose gjëndre të bazuar në qerpik. Një fryrje e vogël mund të shfaqet në kapakun e […]

Shkëputja e retinës

Çfarë është shkëputja e retinës? Retina është indi i lehtë, sensitiv nervor që vijëzon pjesën e brendshme të syrit. Ajo dërgon mesazhe pamore në tru […]

Sytë e kuq

“Syri i kuq” është një term i cili përdoret kur syri ka ngjyrën e kuqe, kur ka kruarje dhe është i irrituar nga brenda. Ai […]

Bllokimi i frymëmarrjes në gjumë është i lidhur me sindromën e qepallave të lodhura te syrit

Kanë dalë në pah dëshmi të reja që mbështesin lidhjen ndërmjet “të panjohurës” –  sindromës së qepallave të lodhura të syrit (FES) dhe sindromës së bllokimit […]

Rreziku i sëmundjes makulare ulet me konsumin e peshkut

Konsumimi i peshkut në drekë është shumë i dobishëm në ruajtjen e shikimit, sugjeruan studiuesit. Femrat që konsumojnë një ose më shumë vakte peshku në […]

Degjenerimi i makulës

 Degjenerim-i makular është sëmundje e pjesës qendrore të retinës, nga e cila humbet shikimi në qendër të fushës pamore. Kjo sëmundje vështirëson ose pamundëson njohjen […]

Lazeri

Termi lazer është një akronim dhe vjen nga shkronjat fillestare të termit “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”, që do të thotë “Amplifikim drite nga […]

Keratokonus

Keratokonus është një gjendje që ndodh brenda familjeve. Ajo shkaktohet nga hollimi progresiv i korneas së syrit, duke shkaktuar ndryshimin e formës nga kubike në […]

Ekolokalizuesi njerëzor përdor pjesë vizuale të trurit

Psikolog-ët kanë hulumtuar për herë të parë proceset e trurit duke nënvizuar aftësinë e disa njerëzve të verbër për të lokalizuar objektet, duke nxjerrë zhurma […]

TZH: Përdorimi afatgjatë rrit rrezikun e kataraktit (perdes së syrit)

Përdorimi afatgjatë i Terapisë së Zëvendësimit të Hormoneve (TZH) lidhet me një rrezik në rritje të zhvillimit të katarakt-it paralajmërojnë studiuesit. Duke zhvilluar një studim […]

Glaukoma: Një shkak i zakonshëm për verbërinë

Çfarë është glaukoma? Glaukoma është një ndër shkaqet më të zakonshme të verbërisë. Ajo ndodh si rezultat i rritjes së presionit të lëngjeve që qarkullon […]

Qepallat e syve

Problemet me qepallave të syve janë pothuajse të zakonshme tek njerëzit e moshuar. Muskujt dhe indet përreth qepallave mund të dobësohen, dhe kjo sjell atë […]

Lubrifikantët e syve

Lubrifikantët e syve përdoren kur kurohet syri i thatë. Ato mund të jenë të paketuar në disa kuti të ndryshme shumëdozëshe me aktivë mbrojtës ose […]

Dëmtimi i syve: Parandalimi

Ndonëse disa vende pune janë veçanërisht të rrezikshme, p.sh. industritë ku ndërtohet dhe prodhohet, shumica e dëmtimeve të syrit ndodhin në shtëpi. Shumica prej tyre […]

Syri i thatë

Syri i thatë është një term që përdoret kur syri është pa lëng, duket si me përbërje ranore ose është i pezmatuar, por nuk ka […]

Dëmtimet e pjesës korneale

Kornea është pjesa transparente në fillim të syrit që mbulon beben e syrit dhe iris-in (pjesa e syrit që është me ngjyrë). Dëmtimet në kornea […]

Katarakti: Diçka më tepër rreth tij

Katarakt quhet mjegullimi i thjerrëzës natyrore të njeriut. Thjerrëza është e vendosur pas bebes së syrit dhe funksioni i saj lidhet me fokusimin e largësive të […]

Astigmatizmi

Çfarë është astigmatizmi? Astigmatizëm quhet një gjendje në të cilën kornea e syrit është në formë të çrregullt dhe shkakton shtrembërim të shikimit. Astigmatizmi i […]

Anafilaksi dhe simptomat e syve

Anafilaksi është një reaksion i rëndë alergji-k që mund të jetë kërcënues për jetën dhe i cili ka nevojë për trajtim të menjëhershëm mjekësor. Ky […]

Alergjia e syve: Kurimi

Përgjithësisht simptomat e alergji-së së syve janë të lehta për t’u kuruar. Ato zakonisht bëhen më mirë me trajtime të thjeshta që ju mund të […]

Retinopatia diabetike

Retinopatia diabetike është një komplikacion i zakonshëm i diabet-it që prek enët e vogla të gjaku-t në retinë. Ajo mbetet një nga shkaqet kryesore të […]

Konjuktivitet: Keratokonjuktivite atopike

Atopi është një fjalë që doktorët e përdorin për alergjinë, por me një ndjeshmëri të madhe të trashëguar ndaj alergjen-ëve mjedisorë (që është alergji e […]

Konjuktiviteti: Konjuktiviteti alergjik

Konjuktiviti alergjik mund të prekë jo vetëm sytë por edhe hundën, dhe kjo njihet nga doktorët si rhino-konjuktiviti alergjik. Simptomat e syve përfshijnë skuqje, kruarje, […]