Ndiqni artikujt e mëposhtëm për të mësuar më shumë në lidhje me shëndetin e syve për të moshuarit.

Glaukoma

Glaukoma është një sëmundje progresive e nervit optik, e cila nëse lihet pa u trajtuar, shkakton humbje të shikimit. Rritja e presionit në sy është […]

Katarakti

Çfarë është katarakti? Katarakt-i (perdja e syrit) është shkaku kryesor i verbimit në mbarë botën. Shumë njerëz arrijnë deri në verbim nga katarakti sepse për […]

Diabeti dhe sytë tuaj

Nëse ju keni diabet ju jeni në rrezik të humbjes së shikimit nga diabeti retinopati-k (dëmtim i enëve shumë të vogla të gjakut në pjesën […]

Lëndimi i syve

Nganjëherë secili prej nesh ka lëndim të syve. Kjo është shqetësuese, por fatmirësisht zakonisht jo serioze. Shkaku më i shpeshtë është konjuktiviti, një inflamacion i […]

Udhëheqës vizual: Përmirësimi i shikimit nëpërmjet kirurgjisë me lazer

[ssba_hide]

Lotët

Lotët zakonisht shoqërojnë njerëzit kur ata qajnë për shkak të mërzitjes, lëndimit ose dhimbjes. Por sytë prodhojnë lotë në mënyrë të vazhdueshme. Lotët janë të […]

Mbrojtja e syve me anë të syzeve

Rrezet ultraviolet (UV) janë një nga shkaqet më të njohura të kataraktit, një re graduale e lenteve të syrit që mund të shkatërrojë vizionin. Efektet […]

Rreziku i sëmundjes makulare ulet me konsumin e peshkut

Konsumimi i peshkut në drekë është shumë i dobishëm në ruajtjen e shikimit, sugjeruan studiuesit. Femrat që konsumojnë një ose më shumë vakte peshku në […]

Degjenerimi i makulës

 Degjenerim-i makular është sëmundje e pjesës qendrore të retinës, nga e cila humbet shikimi në qendër të fushës pamore. Kjo sëmundje vështirëson ose pamundëson njohjen […]

Glaukoma: Një shkak i zakonshëm për verbërinë

Çfarë është glaukoma? Glaukoma është një ndër shkaqet më të zakonshme të verbërisë. Ajo ndodh si rezultat i rritjes së presionit të lëngjeve që qarkullon […]

Qepallat e syve

Problemet me qepallave të syve janë pothuajse të zakonshme tek njerëzit e moshuar. Muskujt dhe indet përreth qepallave mund të dobësohen, dhe kjo sjell atë […]

Katarakti: Diçka më tepër rreth tij

Katarakt quhet mjegullimi i thjerrëzës natyrore të njeriut. Thjerrëza është e vendosur pas bebes së syrit dhe funksioni i saj lidhet me fokusimin e largësive të […]

Astigmatizmi

Çfarë është astigmatizmi? Astigmatizëm quhet një gjendje në të cilën kornea e syrit është në formë të çrregullt dhe shkakton shtrembërim të shikimit. Astigmatizmi i […]

Retinopatia në diabet

Retinopatia është një gjendje e syve; një dëmtim anti-inflamator i retinës. Retina është shtresë e ndjeshme ndaj dritës në pjesën e prapme të syrit që […]

Nefropatia diabetike

Nefropati-a diabetike i referohet problemeve të veshkave që rezulton nga diabeti mellitus. Nefro-patia tek diabeti mellitus përfshin sekretim-in e proteinave në urinë (proteinuri) dhe zhvillimin […]