Mësoni gjithçka rreth sëmundjes së Alzheimerit dhe dementias dhe sesi mund të mbani trurin tuaj të ri.

Shëndeti i mendjes në moshën e tretë

Kualiteti i jetës është duke u bërë gjithmonë e më shumë i rëndësishëm. Kështu që ruajtja e shëndetshme e mendjes dhe trupit tonë është një […]

Sëmundja Alzheimer: Si mund ta njoh

Sëmundja Alzheimer është forma më e zakonshme e demencë-s, një gjendje në të cilën humbet funksioni normal i trurit. Në pjesën më të madhe të […]

Një variant i gjenit mund të dyfishojë riskun për Alzheimer tek gratë

Pasja e një kopje të një varianti të gjenit e rrit rrezikun për gratë për të zhvilluar sëmundjen Alzheimer shumë më tepër se burrat. Studiuesit […]

Ushtrimet aerobike mund t’i ndihmojë gratë e moshuara që janë në rrezik për demencë

Stërvitjet e rregullat aerobike e rritin madhësinë e zonës së kujtesës në tru dhe mund të ndihmojnë të ngadalësohet përparimi i demencës. Në një studim […]

Shëndeti i dobët i zemrës, lidhet me rrezikun për t’u prekur nga sëmundja e Alzheimer-it

Studimi sugjeron se kur arterie-t trashen, ngurtësohen, në tru formohen pllakëza. Një studim i ri i lidh sëmundjet e zemrës me mundësitë në rritje, për […]

Ndryshimet e sjelljes dhe demenca

Ndryshimet e sjelljeve tek njerëzit me demencë janë shumë të zakonshme. Ky element mund të krijojë një stres të madh në familje dhe karrierë. Mund […]

Sëmundja Alzheimer

Çfarë është sëmundja Alzheimer? Sëmundja Alzheimer është një gjendje fizike që prek trurin dhe që shkakton dëmtim të kujtesës dhe të të menduarit. Kjo sëmundje […]

Ndryshimet e kujtesës

Ekziston një ndryshim ndërmjet humbjes së memories si rezultat i moshës dhe simpomave të demencës. Ky informacion përshkruan diferencat dhe jep disa këshilla sesi mund […]

Demenca: Çfarë është ajo

Demenca është termi i përdorur për të përshkruar simptomat e një sërë sëmundjeve që shkaktojnë një rënie progresive në funksionin e një personi. Është një […]

Demenca: Problemet me gjumin

Problemet me gjumin janë shumë të zakonshme për njerëzit me demencë. Disa njerëz flejnë gjatë ditës dhe rrinë zgjuar gjatë natës.  Disa nuk janë të […]

Demenca: Ndihma që u jepet fëmijëve për ta përballuar

Edhe pse në pjesën më të madhe të rasteve, demenecën e zhvillojnë njerëzit e moshuar, edhe të rinjë dhe adoleshentët mund të preken nga sëmundja […]

Demenca: Një erëz në ditë mund ta mbajë larg demencën

Ngrënia e erëzave rregullisht mund të prodhojë përfitime të paimagjinueshme për trurin, duke parandaluar edhe fillimin e demencë-s, pohuan kërkuesit. Studimet zbuluan se njerëzit që […]

Faktorët rrezikues të demencës

Disa nga faktorët e lidhur me demencë-n mund të menaxhohen nëpërmjet ndryshimeve të jetesës ose trajtimeve mjekësore të përshtatshme. Faktorët kardiovaskular të rrezikut Infarkt-et e […]

Demenca ka më shumë mundësi që të ndodhë nëse mamaja/nëna e ka këtë sëmundje

Njerëzit kanë më shumë mundësi që të zhvillojnë demencën nëse mamaja e tyre e ka patur këtë sëmundje, bazuar kjo në një studim të publikuar […]

Demenca dhe njerëzit e moshuar

Mosha e shtyrë dhe demenca Në pothuajse të gjitha vendet perëndimore, jetëgjatësia është në rritje. Edhe pse gratë vazhdojnë të jetojnë më shumë sesa burrat, […]

Demenca dhe ndjenjat

Kur kujdeseni për dikë me demencë juve mund t’ju duhet që të përballoni shumë ndjenja, pasi nevojat e personit me demencë ndryshojnë me kohën. Mund […]

Demenca dhe vështirësitë e të ngrënit

Koha e të ngrënit na jep neve mundësinë për të kaluar më shumë kohë me miqtë dhe familjarët tanë, ashtu sikundër na jep edhe mundësinë  […]

Demenca dhe kujdesi dentar

Kujdesi i dobët dentar mund të prekë rehatinë e personit, paraqitjen, të ngrënën, sjelljen dhe shëndetin e përgjithshëm. Çdo person me demencë ka nevojë për […]

Demenca dhe komunikimi

Humbja e aftësisë për të komunikuar mund të jetë një nga problemet më frustruese dhe më të vështira për njerëzit me demencë, familjarët dhe kolegët […]

Demenca

Demenca është një fjalë që përshkruan shumë sëmundje dhe që rezulton në mosfunksionim të mirë të trurit. Kjo zakonisht rezulton në memorie të dobët (veçanërisht […]

Plakja e trurit dhe demenca

Si e gjithë pjesa e trupit, edhe truri ndryshon me kalimin e viteve (moshën). Shkencëtarët janë duke hedhur dritë mbi disa nga proceset që ndodhen […]

Humbja e dëgjimit është një sinjal për demencën

Njerëzit e moshuar me humbjen e dëgjimit kanë 5 herë më shumë mundësi që të zhvillojnë demencë, në krahasim me njerëzit me dëgjim normal, zbuluan […]