Fëmija juaj 2 vjeç e gjysëm

Çfarë po bën fëmija juaj? A po njeh veten në fotografi? A po shfaq preferencë për shokët e shoqet, shfaqjet televizive dhe librat? A është […]

Fëmija juaj 3 vjeç

Çfarë po bën fëmija juaj? A po zgjedh të luajë më fëmijë të tjerë në vend që vetëm të rrijë pranë tyre? A po demonstron […]

Fëmija juaj 4 vjeç

Çfarë po ndodh në këtë fazë të zhvillimit? Me fëmijën tuaj Ndërsa fëmija juaj 4 vjeçar përgatitet të hyjë në arsimin parashkollor, ai/ajo mund të jetë në gjendje […]

Fëmija juaj 2 vjeç

Çfarë po bën fëmija juaj? A po nget një dyrrotësh apo trirrotësh? A po thotë fjali me tre apo më shumë fjalë? A po fillon […]

Fëmija juaj 18 muajsh

Çfarë po bën fëmija juaj? A po i drejtohet vetes me emër? A po kacavirret nëpër shkallë dhe kthehet mbrapsht? A po i bën jehonë […]

Foshnja juaj – Java 47

Në qoftë se foshnja juaj nuk po ecën, tashmë ajo ka të ngjarë që t’i bëjë hapat e para të pavarura së shpejti. Në qoftë […]

Foshnja juaj – Java 46

Është një kohë e mirë për të prezantuar foshnjën tuaj me konceptin e të ndihmuarit. Megjithëse ajo nuk do të jetë në gjendje ta kuptojë […]

Foshnja juaj – Java 45

Foshnja juaj kënaqet kur shikon libra dhe shfleton faqet, megjithëse nuk ndodh gjithmonë që faqet t’i kthejë një nga një. I shkoni pas qejfit me […]

Foshnja juaj – Java 44

Tinguj të ngjashëm me fjalët derdhen tashmë nga foshnja juaj dhe ai është i aftë që disa prej tyre t’i përdorë me kuptim. Siç i […]

Foshnja juaj – Java 43

Tani foshnja juaj kupton udhëzime të thjeshta, megjithëse ju ende mund të injoroheni kur thoni “jo” (Për të ndihmuar që fjala t’ju ketë më shumë […]

Foshnja juaj – Java 42

Foshnja juaj mund të “ecë” kur e mbani nga duart e madje edhe ngre një këmbë apo një krah për t’ju ndihmuar juve ta vishni. […]

Foshnja juaj – Java 41

Në këtë moshë foshnja juaj mund të qëndrojë ulur i sigurt e madje edhe të ecë duke u mbajtur tek mobiliet, ndoshta duke i lëshuar […]

Foshnja juaj – Java 40

Foshnja juaj sapo ka filluar të kuptojë fjalë dhe fraza të thjeshta, pra është më e rëndësishme se kurrë që të vazhdoni të flisni me […]

Foshnja juaj – Java 39

Personaliteti i foshnjës tuaj tani po del në pah. Ajo mund të jetë shumë e shoqërueshme dhe i dhuron buzëqeshje çdo njeriu që takon, apo […]

Foshnja juaj – Java 38

Rrëkeja e fjalëve që foshnja juaj ka dëgjuar qysh nga lindja, ka filluar të funksionojë me magjinë e vet, megjithëse të kuptuarit e fjalëve e […]

Foshnja juaj – Java 37

Këtë javë foshnja juaj do të fillojë të kujtojë informacion më specifik, ku janë lodrat e tij në shtëpinë tuaj. Ajo po ashtu do të […]

Foshnja juaj – Java 36

Për shkak të shqetësimit nga ndarja kjo mund të jetë një kohë e vështirë për t’u larguar nga foshnja juaj për çfarëdo gjatësie të kohës. […]

Foshnja juaj – Java 35

Pasi foshnja juaj fillon të ngrihet e të lëvizë, ju mund të pyesni veten nëse janë të nevojshme këpucë të vërteta. Deri sa foshnja të […]

Foshnja juaj – Java 34

Shikimi i foshnjës tuaj, më parë rreth 20/40 në rastin më të mirë, tashmë është pothuaj njëlloj si i një të rrituri në qartësinë e […]

Foshnja juaj – Java 33

Foshnja juaj tani po eksploron objekte duke i tundur ato, duke i përplasur, duke lënë të bien dhe duke i hedhur para se të kthehet […]

Foshnja juaj – Java 32

Lëvizshmëria e kohëve të fundit e foshnjës tuaj do të thotë që tashmë ajo po hyn në tokën e përplasjeve dhe rrëzimeve. Ato janë pjesë […]

Foshnja juaj – Java 31

Emocionet e foshnjës tuaj po bëhen të dukshme. Pas pak muajve, ajo mund të mësojë të vlerësojë dhe të imitojë gjendjet shpirtërore dhe mund të […]

Foshnja juaj – Java 30

Dalja e dhëmbëve mund të fillojë qysh në moshën 3 muajsh ose më vonë në moshën 12 muajsh, por shumica e foshnjave e shpërthejnë kapuçin […]

Foshnja juaj – Java 29

Deri tani, ju mund t’i keni thënë tashmë foshnjës tuaj se telefoni nuk është lodër, apo që rraketaket nuk janë për t’u hedhur dhe flokët […]

Foshnja juaj – Java 28

Foshnja juaj ka filluar tashmë të ushqehet me duar, megjithëse kjo mund të fillojë edhe pas 10 muajsh. Pasi arrin këtë fazë, ju mund t’i […]

Foshnja juaj – Java 27

Në këtë moshë, foshnjat priren të bien mbi kafshët me pellush, të vogla e të mëdha. Një prej tyre mund të bëhet objekt i preferuar […]

Foshnja juaj – Java 26

Së shpejti foshnja juaj mund t’ju bëjë të ditur që është gati për të ngrënë ushqime me dorë, duke rrëmbyer lugën me të cilën po […]

Foshnja juaj – Java 25

Foshnja juaj mund të favorizojë njërën dorë për ca kohë e pastaj të kalojë në tjetrën. Por ju nuk mundeni në të vërtetë të thoni […]

Foshnja juaj – Java 24

Duke filluar të bëhet më aktive, foshnja juaj do të fillojë të vlerësojë veshjet e rehatshme. Zgjidhni pëlhura të buta që të mos e acarojnë […]

Foshnja juaj – Java 23

Foshnja juaj tani e sheh dhe e dëgjon botën po aq mirë sa edhe ju. Aftësitë e saj për të komunikuar shtrihen e zgjerohen, siç […]

Foshnja juaj – Java 22

Foshnja juaj po bëhet më i mirë në lokalizimin e objekteve shumë të vegjël dhe në ndjekjen e tyre në lëvizje. Në këtë pikë, ajo […]

Foshnja juaj – Java 21

Foshnja juaj mund të fillojë të shfaqë shenja të një prej treguesve të saj të parë emocionalë, shqetësimin nga të huajt. Ajo mund të bëhet […]

Foshnja juaj – Java 20

Foshnja juaj nuk mundet t’i shprehë emocionet e veta në të njëjtën mënyrë komplekse si edhe ju. Megjithëse mund t’ju bëjë juve të ditur qartësisht […]

Foshnja juaj – Java 19

Ndjekja e një rutine të stabilizuar mirë, që mund të jetë një banjë ose një histori për vënie në gjumë, mund të ndihmojë ta rregulloni […]

Foshnja juaj – Java 18

Edhe se të qarët është ende forma më e fortë e komunikimit e foshnjës tuaj, ajo po zhvillon edhe një sens humori. Mund të fillojë […]

Foshnja juaj – Java 17

Deri tani, foshnja juaj mund të luajë me duart dhe këmbët e veta për disa minuta. Ajo ka shumë qejf ta përsërisë një veprim deri […]

Foshnja juaj – Java 16

Studiuesit besojnë se foshnja juaj tani mund t’i kuptojë të gjithë tingujt bazë që formojnë gjuhën e saj. Midis kësaj kohe dhe moshës 6 muajsh, […]

Foshnja juaj – Java 15

Kur vendoset mbi bark, foshnja ndoshta do ta ngrejë kokën dhe supet lart duke përdorur krahët për mbështetje. Kjo shtytje e ndihmon të forcojë muskujt […]

Foshnja juaj – Java 14

Foshnja juaj po fillon të nxjerrë përfundime për botën që e rrethon. Po fillon të shikojë çdo gjë me kuriozitet, edhe pasqyrimin e vet. Vendosini […]

Foshnja juaj – Java 13

Foshnjat e pëlqejnë kur i prek. Në fakt, ato lulëzojnë me këtë sepse të prekurit është një pjesë vendimtare e rritjes dhe zhvillimit. I gjithë […]

Foshnja juaj – Java 12

Foshnja juaj ka qenë në gjendje t’ju njohë qysh kur ka qenë vetëm pak ditësh, por tani mundet me të vërtetë ta tregojë këtë. Pothuaj […]

Foshnja juaj – Java 11

Leximi për foshnjën tuaj, madje edhe në këtë moshë të vogël, do t’ju shpërblehet. Dëgjimi kur ju lexoni e ndihmon foshnjën të zhvillojë veshin për […]

Foshnja juaj – Java 10

Nuk është ende ndonjë valltar i shquar, por lëvizjet e të voglit tuaj po bëhen pak më shumë të koordinuara. Ju do ta vini re […]

Foshnja juaj – Java 9

Në qoftë se foshnja fle gjatë natës (pesë ose gjashtë orë pa ndërprerje), jeni nga ato pak nëna fatlume. Shumica e foshnjave në këtë moshë […]

Foshnja juaj – Java 8

Foshnja juaj mund të kuptojë dallimin midis zërave të njohur dhe tingujve të tjerë, duke u bërë kështu dëgjues më i mirë. Po ashtu, mund […]

Foshnja juaj – Java 7

Truri i foshnjës po rritet në përmasa dhe po bëhet më kompleks. Ai do të rritet rreth 5 cm gjatë tre muajve të parë. Ju […]

Foshnja juaj – Java 6

Tani që foshnja juaj rri zgjuar për periudha më të gjata gjatë ditës, ju mund ta përdorni këtë kohë për të ndihmuar zhvillimin e tij […]

Foshnja juaj – Java 5

Buzëqeshja është universale. Buzëqeshja e parë e një foshnje ndodh pothuaj në të njëjtën kohë në të gjitha kulturat, kështu që bëhuni gati që foshnja […]

Foshnja juaj – Java 4

Foshnja juaj mund të gurgullojë, të bëjë gu-gu, murmurojë dhe të zukasë për të shprehur ndjenjat e veta. Disa fillojnë edhe të klithin e qeshin. […]

Foshnja juaj – Java 3

Foshnjat pëlqejnë dhe kanë nevojë të thithin, pra mos e shkurajoni këtë. Në të vërtetë, ju mundet që keni zbuluar se një biberon bën çudira […]

Foshnja juaj – Java 2

Si po rritet foshnja juaj: Uterus (mitra) ishte një mjedis i ngrohtë dhe i rehatshëm për foshnjën, pra duhet kohë që ajo të përshtatet me pamjet, […]

Foshnja juaj – Java 1

Si po rritet foshnja juaj: Shikimi i foshnjës tuaj është ende shumë i turbullt. Foshnjat linden dritëshkurtër dhe mund t’i shohin gjërat më mirë kur […]

Foshnja – I porsalindur

Meqenëse ai ka qenë rehatuar brenda mitrës tuaj deri para pak kohe, foshnja juaj e porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve […]

Shtatzënia juaj: Java e 41

Pak më e gjatë se 51 cm, foshnja juaj ka vazhduar të rritet dhe tani mund të peshojë gati 3.6 kg. Sado rehat të jetë, […]

Shtatzënia juaj: Java e 40

Është e vështirë të thuhet se sa e madhe do të jetë foshnja juaj, por një e sapolindur mesatare peshon rreth 3.4 kg (afërsisht sa […]

Shtatzënia juaj: Java e 39

Foshnja juaj po pret të përshëndesë botën! Vazhdon të krijojë një shtresë dhjami që do ta ndihmojë të kontrollojë temperaturën e trupit pas lindjes. Ka […]

Shtatzënia juaj: Java e 38

Foshnja juaj është shëndoshur me të vërtetë. Ajo peshon 3.1 kg dhe është mbi 49.5 cm e gjatë (pothuaj në madhësinë e një prasi). Ajo […]

Shtatzënia juaj: Java e 37

Data e pritshme është tani shumë afër, por mjekët nuk e konsiderojnë foshnjën “në afat të plotë” deri në javën e 39-të. Kalimi i dy […]

Shtatzënia juaj: Java e 36

Foshnja juaj ende po shton në peshë me ritmin rreth 30 gram në ditë. Tashmë ajo peshon rreth 2.7 kg dhe është më shumë se […]

Shtatzënia juaj: Java e 35

Foshnja juaj nuk ka shumë vend për të manovruar tani që është mbi 45.7 cm i gjatë dhe peshon 2.38 kg. Meqenëse është kaq ngushtë […]

Shtatzënia juaj: Java e 34

Foshnja juaj tashmë peshon 2.1 kg (afërsisht sa madhësia e një pjepri) dhe është pothuaj 45.7 cm e gjatë. Shtresat e dhjamit, të cilat do […]

Shtatzënia juaj: Java e 33

Këtë javë foshnja juaj peshon paksa më shumë se 1.8 kg dhe e ka kaluar gjatësinë prek 43 cm (pothuaj sa madhësia e një ananasi). […]

Shtatzënia juaj: Java e 32

Tani foshnja juaj peshon 1.7 kg dhe është rreth 42 cm e gjatë, duke zënë shumë hapësirë në mitër. Ju po shtoni rreth 0.45 kg […]

Shtatzënia juaj: Java e 31

Këtë javë foshnja juaj është mbi 40.5 cm i gjatë. Ajo peshon rreth 1.5 kg (afërsisht sa madhësia e një arre kokosi). Mund ta kthejë […]

Shtatzënia juaj: Java e 30

Foshnja juaj është rreth 40 cm i gjatë tashmë dhe peshon pothuaj 1.3 kg (afërsisht sa madhësia e një lakre të madhe). Rreth 0.6 litër […]

Shtatzënia juaj: Java e 29

Foshnja juaj tani peshon rreth 1.2 kg dhe është mbi 38 cm i gjatë nga koka në thembrat. Muskujt dhe mushkëritë po vazhdojnë të piqen […]

Shtatzënia juaj: Java e 28

Këtë javë foshnja peshon rreth 1 kg (afërsisht sa madhësia e një patëllxhani) dhe është e gjatë 37.5 cm nga maja e kokës e deri […]

Shtatzënia juaj: Java e 27

Këtë javë foshnja juaj peshon gati 1 kg (afërsisht sa koka e një lulelakre) dhe është gati 37 cm e gjatë me këmbë të shtrira. […]

Shtatzënia juaj: Java e 25

Nga koka në thembrat foshnja juaj është tani 34.29 cm. Pesha e saj nuk është shumë më tepër se një rutabaga mesatare, por ajo po […]

Shtatzënia juaj: Java e 26

Rrjeti i nervave në veshët e foshnjës tuaj është më mirë i zhvilluar dhe më i ndjeshëm se më parë. Tani ajo mund të jetë […]

Shtatzënia juaj: Java e 24

Foshnja juaj po rritet në mënyrë të qëndrueshme, pasi ka shtuar 113 gram qysh nga java e kaluar. Kjo e çon atë në një peshë […]

Shtatzënia juaj: Java e 23

Ndizeni radion dhe lëkunduni sipas muzikës. Me ndjesinë e vet të zhvilluar mirë tashmë, foshnja juaj mund t’ju ndjejë ju tek vallëzoni. Dhe tani që […]

Shtatzënia juaj: Java e 22

Në 28 cm dhe afërsisht 450 gram, pothuajse sa një pako makarona, foshnja juaj po fillon të duket si një i sapolindur në miniaturë. Buzët, […]

Shtatzënia juaj: Java e 21

Foshnja juaj tani eshte 27 cm dhe peshon rreth 350 gram, afërsisht në madhësinë e një karote. Shumë shpejt do të ndjeni sikur ajo po […]

Shtatzënia juaj: Java e 20

Foshnja juaj tashmë peshon rreth 300 gram dhe është rreth 16.5 cm e gjatë nga koka në të ndenjura dhe rreth 25.4 cm nga koka […]

Shtatzënia juaj: Java e 19

Zhvillimi ndijor i foshnjës tuaj është shpërthyes! Truri po cakton zonat për nuhatjen, shijen, dëgjimin, shikimin dhe prekjen. Disa studiues sugjerojnë që tani foshnja mund […]

Shtatzënia juaj: Java e 18

Nga maja e kokës në të ndenjurat, foshnja juaj është rreth 14 cm e gjatë dhe peshon gati 198 gram (afërsisht sa madhësia e një […]

Shtatzënia juaj: Java e 17

Skeleti i foshnjës po ndryshon nga kërc-e të buta në kocka dhe kordoni i kërthizës (kordoni umbilikal), linja e jetës për tek placenta po bëhet më […]

Shtatzënia juaj: Java e 16

Bëhuni gati për një vrull rritjeje. Në javët e ardhshme, foshnja juaj do ta dyfishojë peshën e vet dhe do të shtojë centimetra në gjatësi. […]

Shtatzënia juaj: Java e 15

Foshnja juaj në rritje e sipër tani është rreth 10.2 cm e gjatë nga maja e kokës në të ndenjurat dhe peshon rreth 70.75 gram […]

Shtatzënia juaj: Java e 14

Zhvillime të mëdha këtë javë: Foshnja juaj tashmë mund të picërrojë sytë, të vrenjtet, të ngërdheshet, të urinojë, e ndoshta edhe të thithë gishtin. Në […]

Shtatzënia juaj: Java e 13

Në majat e gishtave të duarve, foshnjës i janë formuar vijat e gjurmëve, vena-t dhe organ-et duken përmes lëkurës ende të hollë dhe madhësia e […]

Shtatzënia juaj: Java e 12

Zhvillimi më dramatik këtë javë janë refleks-et. Gishtat e foshnjës do të hapen e mbyllen së shpejti, gishtat e këmbëve do të përkulen, muskujt e […]

Shtatzënia juaj: Java e 11

Foshnja juaj, pak sa mbi 3.75 cm afërsisht sa madhësia e një fiku dhe tashmë është plotësisht e formuar. Duart së shpejti do të hapen […]

Shtatzënia juaj: Java e 10

Megjithëse është pak më i gjatë se 2.5 cm nga maja e kokës deri në të ndenjurat dhe peshon më pak se 7 gram, foshnja […]

Shtatzënia juaj: Java e 9

Banori juaj i ri është afërsisht 2.54 cm i gjatë, afërsisht sa madhësia e një kokrre rrushi dhe peshon vetëm disa gramë. Ai fillon gjithnjë […]

Shtatzënia juaj: Java e 8

E reja këtë javë është: gishtat e duarve dhe këmbëve fillojnë të rriten, qepallat mbulojnë praktikisht sytë e foshnjës, gypat e frymëmarrjes zgjaten nga fyti […]

Shtatzënia juaj: Java e 7

Lajmi i mirë për këtë javë është që embrionit po i zhvillohen duart dhe këmbët, megjithëse ato duken më shumë si lopata se sa si […]

Shtatzënia juaj: Java e 6

Zhvillimet kryesore të kësaj jave: Hunda, goja dhe veshët, të cilët ju do të shpenzoni kaq shumë kohë duke i puthur pas tetë muajsh, fillojnë […]

Shtatzënia juaj: Java e 5

Thellë në mitër, embrion-i rritet me shpejtësi të madhe. Tani, ai është me madhësinë e një fare susami dhe duket më shumë si një fulterëz […]

Shtatzënia juaj: Java e 4

Kjo javë shënon fillimin e periudhës embrionale. Nga kjo kohë deri në 10 javë, të gjithë organ-et e foshnjës fillojnë e zhvillohen dhe disa prej […]

Shtatzënia juaj: Java e 3

Çfarë po ndodh në barkun tuaj? Shumëçka. Foshnja juaj në krijim e sipër është vetëm një topth i vogël prej disa qindra qelizash që shumëfishohen […]

Shtatzënia juaj: Fillimi

Para se foshnja juaj të fillojë me të vërtetë të rritet, ju përgatisni terrenin. Javën e fundit, estrogjenet dhe progesteron-i në gjak rriten në sasi, […]