Kolecistografia

Gurët në tëmth janë depozita të ngjashme me gurët që formohen në fshikëzën e tëmthit, një organ në formën e dardhës që ndodhet nën mëlçinë. […]

Kolangiopankreatografia endoskopike retrograde (ERCP)

Është një investigim i përdorur për të parë fshikëzën e tëmthit, kanalet e bilës, pankreas-in dhe kanalin e pankreasit. Po ashtu mund të kryhen operacione […]

Testi Helikobakter pilori: Një test i thjeshtë për mikrobet në stomak

Zbulimi disa vite më parë i bakterit Helikobakter pilori (HP) ka dhënë si rezultat ndryshime dramatike në mënyrën se si trajtohen ulçerat e stomaku-t. Çfarë është […]

Gastroskopia: Ekzaminimi i traktit të sipërm tretës

Gastroskopia është një ekzaminim i traktit të sipërm tretës (ezofag, stomaku dhe duoden) duke përdorur një endoskop, një tub të gjatë, të hollë elastik që […]

Diagnoza për gurët e tëmthit

Gurët “e heshtur” të tëmthit të cilët nuk shkaktojnë ndonjë simptomë ndonjëherë zbulohen aksidentalisht gjatë procedurave të tjera, siç janë ultratingujt, rrezet X ose tomografi […]

Gurët e tëmthit: Diagnostikimi me anë të ultratingujve

Ultratingujt janë teknika me e zakonshme e përdorur për të konfirmuar praninë e gurëve në tëmth, të cilët janë depozitime të ngjashme me gurët të […]

Kolangiopankreatografia me anë të rezonancës magnetike

Ky test është një teknikë relativisht e re për të parë në kanalet e bilës, kanalin e pankreas-it dhe në fshikëzën e tëmthit. Zakonisht nuk […]

Monitorimi i pH në ezofag

Ky është i njohur edhe si monitorimi 24 orësh i pH në ezofag. Testi përdor një sondë të vogël për të matur aciditetin e ezofagut […]

Hepatiti C: Biopsia e mëlçisë/fibroskaneri

A nuk mundeni të merrni informacion të mjaftueshëm nga testet e gjakut? Kur një person mund të ketë sëmundje të mëlçisë, mjeku do të përdorë […]

Testi i gjakut të fshehur në jashtëqitje

Ky është një test i cili mund të zbulojë gjurmë të vogla të gjakut në jashtëqitje, gjurmë të tilla të vogla që nuk mund të […]

Laparoskopia

Një nga operacionet më të zakonshme të kryera sot është laparoskopi-a. Kjo procedurë ka qenë kryer kryesisht prej gjinekolog-ëve për investigimin ose trajtimin e pacienteve […]

Biopsia e mëlçisë

Një biopsi e mëlçisë përfshin heqjen e një kampioni të vogël të indit nga mëlçia juaj në mënyrë që ajo të ekzaminohet për anomali. Është […]

Endoskopia

Endoskopi-a është një procedurë në të cilën mjeku shikon përmes një tubi të hollë të ndriçuar të futur brenda në trup për të dalluar strukturat […]

Biopsia

Biopsi-a është një procedurë në të cilën një kampion i vogël i indeve veçohet nga një pjesë e veçantë e trupit në mënyrë që të […]

Testet me gëlltitje të bariumit dhe të bariumit në stomak

Të dy këta teste kërkojnë që ju të gëlltisni një tretësirë të sulfatit të bariumit para një sërë radiografi-sh të traktit të sipërm tretës. Në […]

Skanimi me anë të Tomografisë Aksiale të Kompjuterizuar

Nje tomografi e kompjeturizuar është procedura për krijimin e një pamje të hollësishme të pjesës së brendshme të një pjese të trupit duke përdorur një […]

Skaneri tomografik i kompjuterizuar

Një skaner tomografik i kompjuterizuar (tomografi e kompjuterizuar) është një ekzaminim i sofistikuar me anë të rrezeve X që prodhon pamje 3 dimensionale të prerjeve […]

Kolonoskopia: Ekzaminimi i zorrës së trashë

Kolonoskopi-a është një ekzaminim i pjesës së poshtme të sistemit tretës ose zorrës së trashë, duke përdorur një kolonoskop, një tub të gjatë, të hollë, […]

Kolangiografia endoskopike retrograde

Nga se shkaktohen gurët e tëmthit? Gurët kolesterolikë Shkencëtarët mendojnë se gurët kolesterolikë formohen kur bila përmban shumë kolesterol, shumë bilirubinë, ose kripëra biliar-e të […]