Lexoni artikujt e mëposhtëm rreth gjakut dhe sistemit të qarkullimit të tij.

Trajtimi i hemofilisë: Terapia e zëvendësimit

Terapia e zëvendësimit është shtylla e trajtimit të hemofilisë dhe përfshin administrimin intravenoz (në venë), infuzion-in e plazma-s së gjaku-t ose rikombinimin e përqendrimeve për […]

Rezusi negativ i gjakut dhe shtatzënia

Nëse keni gjak me rezus negativ (Rh-), fetusi juaj mund të jetë nën rrezikun e problemeve shëndetësore. Kjo është e vërtetë vetëm nëse fetusi juaj […]

Trashëgimia e hemofilisë

Trupi i njeriut ka 46 kromozome. Ka raste kur njerëzit kanë një numër të ndryshëm të kromozomeve. Megjithatë, këto nuk kanë asnjë ndikim në hemofili. […]

Rezusi i gjakut

Gjaku i asnjë njeriu nuk është i njëjtë. Gjaku është i klasifikuar në një numër grupesh të ndryshme, më i njohuri është grupi ABO dhe […]

Transfuzioni i gjakut

Transfuzion-i i gjakut nuk ka qenë një ndër opsionet e trajtimit mjekësor në fillimet e viteve 20. Transfuzioni u shfaq kur u zbuluan grupet e […]

Faktorët e rezusit dhe shtatzënia

Gjaku i asnjë njeriu nuk është i njëjtë. Gjaku është i ndarë në grupe, më i njohuri është sistemi ABO në të cilën gjaku i […]

Hemofilia dhe kujdesi dentar

Është mungesa e kujdesit dentar, jo çrregullimi që mund të shkaktojë probleme në njerëzit me hemofili. Një program parandalues duhet të merret për mirëmbajtjen e […]

Udhëheqës vizual: Njihuni më mirë me Ebola-n

[ssba_hide]

Hemofilia: Çfarë është

Hemofilia është një çrregullim gjakderdhjeje në të cilin një nga faktorët thelbësorë të koagulim-it është i mangët dhe është i trashëguar në shumicën e rasteve. […]

Gjaku dhe gjakderdhja

Gjaku është unik ndërmjet të gjitha indeve të trupit. Me anë të rrjetit të enëve të gjakut të trupit, gjaku transporton çdo gjë që duhet […]

Sëmundja e virusit Ebola

Fakte të rëndësishme Sëmundja e virusit Ebola, që më parë njihej si ethja hemorragjike Ebola, është një sëmundje e rëndë, shpesh vdekjeprurëse për njerëzit. Epidemitë […]

Anemia

Anemi-a ndodh kur përqendrimi i qelizave të kuqe të gjakut në trup, hemoglobina, bie nën nivelet normale. Kjo është shpesh një simptomë e një çrregullimi […]

Ethja Hemorragjike e Ebolas (Sëmundja e virusit Ebola)

Fakte mbi ethen hemorragjike të Ebolas (Sëmundjen e virusit Ebola) •  Ethja hemorragjike Ebola është një sëmundje e shkaktuar nga katër specie të ndryshme të […]

Talasemia

Talasemi-a  është një çrregullim i trashëguar i gjakut që e bën trupin të prodhojë më pak hemoglobinë ose hemoglobinë anormal-e. Hemoglobina ndihmon qelizat e kuqe […]

Tromboza e thellë e venave

Kur gjaku mpikset në ndonjë venë në thellësi të trupit, kjo gjendje quhet trombozë e thellë venoze (DVT). Ky lloj problemi më së shpeshti paraqitet […]

Dhurimi i gjakut

Donacioni (dhurimi) i gjakut është përdorur tek njerëzit me probleme madhore shëndetësore siç është kancer-i, sëmundja e zemrës, stomaku-t dhe sëmundja e zorrëve, aksidentet, njerëzit […]

Hemofilia: Llojet e ndryshme të gjakrrjedhjes

Personi me hemofili mund të përjetojë probleme gjakderdhjeje në çdo pjesë të trupit nga njëri moment në tjetrin. Pjesët ku ndodh gjakderdhja dhe frekuencat ndryshojnë […]

Sistemi elektrik i rrahjeve të zemrës

Çfarë e kontrollon ritmin e rrahjeve të zemrës tuaj?  Sistemi elektrik i zemrës tuaj kontrollon ritmin e rrahjeve të zemrës duke rregulluar: Kursin e zemrës, […]

Anemia në fëmijëri

Artikujt e PatientPlus, pra që i vijnë në ndihmë pacientëve, shkruhen nga doktorët britanikë dhe janë të bazuara në fakte shkencore duke ndjekur rregullat dhe […]

Venat varikoze (varicet)

Kur venat bëhen shumë të dukshme dhe të ënjtura ato njihen si venat varikoze. Ato zakonisht zhvillohen në këmbë. Venat kanë detyrën e kthimit të […]

Skleroterapia

Terapia sklerozante (sklero-terapi) është injeksion i një sasie të vogël sklerotizanti në venën e sëmurë, i cili shkakton fibrozë-n e venës pa koagulim. Me fjalë të […]

Embolia pulmonare

Embolia pulmonare ndodh kur mpiksja e gjakut bllokon një nga arteriet në mushkëri. Kjo ndodh kur një pjesë e mpiksjes së gjakut që është formuar […]

Policitemia

Është e vështirë për të imagjinuar se problemet e shëndetit vijnë nga prania e madhe e gjaku-t. Policitemi-a ndodh kur ka shumë qeliza të kuqe […]

Sëmundja arteriale periferike

Sëmundja arterial-e periferike (PAD) është problem i qarkullimit të gjaku-t. Kjo ndodh kur depozitat yndyrore në arterie-t kufizojnë rrjedhën e gjakut në këmbë dhe kofshë. […]

Dhimbjet e këmbëve

Shumë njerëz janë të shqetësuar nga dhimbja e këmbëve. Edhe pse shumë nga shkaqet e këtij problemi nuk janë serioze është e rëndësishme që të […]

Anemia nga mungesa e hekurit

Anemi-a nga mungesa e hekurit nënkupton që gjaku nuk përmban mjaftueshëm hemoglobinë, pigment-in me bazë hekuri në qelizat e kuqe të gjakut që i jep […]

Hemorragjia cerebrale

Hemorragjia cerebrale është një nga shkaktarët kryesorë të vdekjeve dhe paaftësive. Por në ç’mënyrë mund të parandalohet kjo sëmundje? Për përgjigjen e kësaj pyetjeje janë […]

Zemra: Si e pompon zemra gjakun përreth trupit?

Çfarë bën zemra? Zemra është një organ muskulor që është i pozicionuar në zgavrën e kraharorit. Muret e zemrës janë të përbëra nga fibra muskulare […]

Hemofilia: Llojet e saj

Çdo “lloj” i referohet mungesës së një faktori specifik koagulim-i. Faktorët VIII dhe IX janë mangësitë më të zakonshme. Mangësia e të ashtuquajturit Faktori VIII është […]

Këshilla e DVT-së: Qëndrimi ulur pranë dritares rrit rrezikun

Disa njerëz besojnë se vetëm qëndrimi ulur në klasin ekonomik gjatë një fluturimi të gjatë sjell një rrezik të lartë të DVT-së (trombozë e vena-ve […]