Çrregullime të gjëndrës tiroide

Shkaku më i zakonshëm i hipertiroidizmit është një gjendje autoimune (autoimune çrregullime) e njohur me emrin sëmundja Graves (e njohur ndryshe si Bazedow morbus). Me sëmundjen Graves trupi prodhon antitrup-a që sillen si TSH dhe stimul-ojnë në mënyrë të pakontrollueshme gjëndrën e tiroides, duke prodhuar shumë hormone të tiroides.

Shkaku më i zakonshëm i hipotiroidizmit është gjithashtu një gjendje autoimune e njohur me emrin tiroiditi Hamishmoto ose Hamishmoto sëmundja. Me tiroiditet Hamishmoto, qelizat e bardha të gjakut pushtojnë gjëndrën e tiroides dhe ngacmojnë indet, dhe sistemi imun prodhon antritrupa që ndërhyjnë me prodhimin e hormoneve të tiroides.

Tek disa individë mund të shkaktojë mosfunksionim në nivel qelizor, ku qelizat e trupit nuk përgjigjen ose nuk përdorin saktë gjëndrat e tiroides.

Vendet e receptor-it në qeliza mund të jenë rezistente ndaj hormoneve tiroide dhe mesazhet kimike mund të mos merren. Konvertimi i suksesshëm i T4 në T3 gjithashtu mund të pengohet brenda qelizave, dhe trupi është i uritur ndaj sasive të mjaftueshme të T3. Këto probleme konvertimi me T4 në T3 dhe të rezistencës së hormoneve tiroide janë të rralla dhe ato mund të jenë lehtësisht keq-diagnostikuar.

Një tjetër problem i pazakonshëm është i lidhur me gjëndrën e hipofizës. Ajo mund të mos funksionojë dhe të prodhojë shumë ose shumë pak TSH. Kjo ka një ndikim të drejpërdrejtë mbi funksionin e tiroides dhe prodhimin e sasisë së T4 dhe T3.

Sëmundja e tiroides ka një sërë shkaqesh dhe ndonjëherë problem nuk është më vetë gjëndra e tiroides. Pavarësisht shkakut, simptomat anormale fizike dhe mendore do të shfaqen dhe mund të variojnë nga të buta në të forta.

Hipertiroidizmi

Më poshtë do të gjeni disa nga ankesat që karakterizojnë hipertiroidizmin, një gjëndër tiroide tepër aktive.

Më të zakonshme janë:

 • Diarre;
 • Depresion dhe ndryshim i humorit;
 • Infertilitet;
 • Çrregullim i ciklit menstrual;
 • Dobësi e muskujve;
 • Vështirësi në frymëmarrje;
 • Irritim;
 • Ankth, nervozizëm ose atak i panikut;
 • Pagjumësi;
 • Zmadhim i gjëndrës tiroide;
 • Uri ose humbje oreks-i;
 • Lodhje dhe mungesë energjie;
 • Puls dhe rrahje e shpejtë e zemrës;

Pages: 1 2 3 4 5 6