Kur kujdeseni për dikë me demencë juve mund t’ju duhet që të përballoni shumë ndjenja, pasi nevojat e personit me demencë ndryshojnë me kohën.

Mund të përjetoni një sërë ndjenjash dhe shpesh ekstreme. Kjo është veçanërisht e vështirë për t’u përballuar sepse demenca gradualisht shkakton ndryshimin e aftësisë së personit dhe personaliteti i tij gjithashtu ndryshon. Nuk ekziston ndonjë mënyrë e thjeshtë për të përballuar këto ndjenja, por duhet të mësoni dhe të kuptoni se kompleksi i ndryshimeve të emocioneve tuaja është plotësisht normal.

Mbani mend: ju nuk jeni vetëm

Qendrat spitalore për sëmundjen Alzheimer (sëmundja Alzheimer) ofrojnë informacione, edukim dhe këshillim.

Ndjenjat tuaja

Disa nga ndjenjat më të zakonshme që përjetohen nga familjarët dhe kolegët janë faji, dhimbja dhe zemërimi.

Faji

Është shumë e zakonshme që të ndiheni fajtor–fajtor sesi personi me demencë është trajtuar në të shkuarën, fajtor duke u ndjerë të sikletosur për sjelljen e tyre në të shkuarën, ose fajtor duke mos pranuar për t’u kujdesur për një person me demencë.

Nëse personi me demencë shkon në spital ose në qendrat spitalore ju mund të ndiheni fajtor se përse nuk i keni mbajtur ato më gjatë në shtëpi, edhe pse tani gjërat janë bërë. Është një proces natyral të ndjerit fajor rreth premtimeve të së shkuarës: “Unë gjithmonë do të kujdesem për ju”, kur ato nuk mund të mbahen.

Dhimbja dhe humbja

Dhimbja është përgjigjia emocionale për humbjen. Kjo mund të jetë humbja e marrëdhënies, ndryshimit të shtëpisë, humbja e një shëndeti të mirë, divorci ose vdekja. Nëse dikush i afërt me ju zhvillon demencën, atëherë ne jemi duke u përballur me humbjen e një personi që ne njohim dhe humbjen e një marrëdhënieje me to. Njerëzit që kujdesen për partnerët e tyre mund të ndjejnë dhimbjen e humbjes të së ardhmes që ato kishin planifikuar bashkë.

Dhimbja është një ndjenjë shumë individuale dhe njerëzit do të ndjejnë dhimbje në kohëra të ndryshme nga njerëz të ndryshëm. Nuk do të jetë gjithmonë e lehtë.

Zemërimi

Pages: 1 2 3