Kujdesi farmaceutik ju siguron informacion rreth vetë-kujdesit, se si mund të trajtoni gjëndjet e lehta mjekësore me produkte të pranishme në farmaci. Zbuloni sesi farmacisti mund t'ju ndihmojë për të menaxhuar gjëndjet jo të rënda të shëndetit tuaj.

Dermatiti / Ekzema

Informacion i përgjithshëm

Dermatit-i është një reaksion i zakonshëm i lëkurës në të cilën lëkura bëhet e kruajtshme dhe skuqet, zakonisht si e përflakur. Lëkura mund të jetë e thatë dhe e përflakur dhe mund të shfaqen flluska.

Edhe pse pezmatimi i lëkurës nuk është një gjendje infektive, ekziston rreziku i zhvillimit të një infeksioni nga kruarja. “Ekzema” shpesh është përdorur për të përshkruar një reaksion atopi-k të lëkurës, dhe “pezmatimi i lëkurës” është përdorur zakonisht për të përshkruar reagim-in e lëkurës që shkaktohet nga irritues apo alergjen-ë.

Dermatiti atopik/ekzema

Ekzema atopike është e zakonshme dhe prek mbi 20% të njerëzve në një moment të caktuar të jetës së tyre. Një skuqje e përflakur e kruajtshme zakonisht ndodh në rrudhat e lëkurës, të tilla si prapa bërrylave ose gjunjëve. Ndonjëherë lëkura mund të prishet. Gjithashtu, shkaku i ekzemës nuk dihet, zakonisht ekziston një histori familjare për këtë gjendje. Shumë njerëz me ekzemë gjithashtu kanë ethet e barit ose astmë. Zakonisht alergji-të luajnë një rol, si p.sh. reaksionet ndaj ushqimeve të caktuara, pluhurat e merimangës, polen-i ose leshi i kafshëve. Ekzema mund të përkeqësohet nga irritues siç janë rrobat prej leshi, parfumet, sapunët dhe kimikatet. Stresi ose ndryshimet e kohës mund të shkaktojnë acarime (është koha kur lëkura bëhet më e kruajtshme dhe më e skuqur sesa zakonisht). Ekzema zakonisht ndjek modele të ndryshme në varësi të moshës që personi e zhvillon atë.

Ekzema infantile

Ekzema infantil-e zakonisht fillon ndërmjet moshës 4 dhe 6 muajshe. Fëmija zhvillon një skuqje të lëkurës. Ajo shfaqet në faqe dhe mund të përhapet edhe në lëkurën e kokës dhe në pjesën e prapme të krahëve dhe këmbëve. Në raste të rënda ajo mund të përfshijë të tërë trupin. Kjo lloj ekzeme zakonisht zhduket ndërmjet moshës 3 dhe 5 vjeçare.

Ekzema e fëmijërisë

Pages: 1 2 3