Dhimbja: Si e ndjeni atë

Shkencëtarët gradualisht janë duke ndarë proceset brenda trupit që çojnë në ndjesi të pakëndshme të dhimbjes. Këtu ka një shpjegim të thjeshtë se çfarë ndodh kur ju ndjeni dhimbje.

dhimbja

  1. Ju shponi gishtin tuaj me diçka të mprehtë. Kjo shkakton dëmtimin e indeve e cila regjistrohet nga receptorët me dhimbje mikroskopike në lëkurën tuaj. Çdo receptor dhimbjeje formon një fund në qelizën nervore (neuron). Ajo është e lidhur me një fund tjetër në palcën kurrizore nga një fije nervore e gjatë ose Axon. Kur receptori i dhimbjes është aktivizuar, ai dërgon një sinjal elektrik deri tek fibrat nervore.
  2. Fibrat nervore janë lidhur me shumë të tjera për të formuar nervin periferik. Sinjali elektrik kalon nëpër neurone brenda nervit periferik për të arritur në palcën kurrizore në qafë.
  3. Brenda një zone të palcës kurrizore të quajtur dorsal, sinjale elektrike janë transmetuar nga një neuron në tjetrin nëpërmjet kryqëzimeve (sinapse-ve) me anë të lajmërimeve kimike. Sinjalet kanë kaluar pastaj deri në palcën kurrizore në tru.
  4. Në tru, sinjalet kalojnë në talamus. Ky është një stacion që dërgon sinjale për në pjesë të ndryshme të trurit. Sinjalet dërgohen në korteks (përgjegjëse për ndjesitë fizike), korteksin ballor (në funksionin e të menduarit), dhe në sistemin limbik (Limbik Sistemi).

Rezultati përfundimtar është që ndjeni një dhimbje në gisht dhe thoni: Çfarë është kjo? Ose diçka të ngjashme me këtë, dhe reagoni emocionalisht ndaj dhimbjes;  p.sh. ju ndiheni të mërzitur ose të irrituar.

Megjithatë, ju ndoshta do të keni reaguar padashur edhe para se ju të keni qenë në dijeni për lëndimin. Një dhimbje e papritur e fortë (si ajo e shpimit në gishtin tuaj) ndodh, çka lidhet me një reagim refleks-iv brenda palcës kurrizore. Neuronet motorike janë aktivizuar ashtu sikundër dhe muskujt e krahut tuaj të kontraktuar, duke lëvizur dorën tuaj larg nga objektet e mprehta. Kjo ndodh në një pjesë të dytë – para se sinjali të kalojë për në tru – kështu që ju do të keni larguar krahun tuaj para se të bëheni të vetëdijshëm për dhimbjen.

Llojet e fibrave nervore

Pages: 1 2 3 4 5 6