Dhimbja e kokës

Dhimbjet e kokës janë relativisht të zakonshme. Ekzistojnë shumë shkaqe që shkaktojnë dhimbjen e kokës. Ato janë: mungesa e ushqimit, tendosja e syve, stresi, konsumimi i alkool-it, tensioni i lartë i gjakut dhe tërheqja ndaj kafeinë-s.

Vendndodhja është gjithashtu e ndryshueshme. Ato mund të ndodhin në njërën apo në të dyja anët e kokës, në pjesën e përparme apo në pjesën e prapme të kokës. Tensioni i dhimbjes së kokës zakonisht ndikon në të dy anët e kokës dhe mund të ndihet si një shtrëngim i ngushtë në të gjithë ballin.

Një dhimbje koke nga migrena (migrenë) shpesh ndikon në njërën anë të kokës dhe mund të shoqërohet nga shqetësime vizual-e, ndjeshmëri ndaj dritës ose ndjeshmëri ndaj zhurmave, përzierje dhe të vjella. Shkaqet e përbashkëta përfshijnë alkoolin, faktorët hormonalë, stresin dhe ushqime të caktuara siç është çokollata.

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar trajtimin e dhimbjes së kokës?

Ju mund të ndihmoni nëpërmjet:

 • Identifikimit të faktorëve të dhimbjes së kokës dhe shmangies së tyre;
 • Marrjes së ilaçeve të lirimit të dhimbjes dhe pushimit;
 • Vendosjes së një komprese të lagur në kokë;
 • Pirjes së shumtë të ujit dhe një diete të shëndetshme; dhe
 • Të kontrolluarit të qëndrimit ndërsa uleni në tavolinë ose në kompjuterin tuaj.

Nëse dhimbja e kokës është e shoqëruar me një të ftohtë, duhet të jeni të kujdesshëm për të mos dubluar ilaçet dhe për të shmangur një mbidozë të paracetamolit.

Kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore për dhimbjet e kokës?

Duhet të kërkoni këshilla mjekësore nëse:

 • Shtrirja rrit dhimbjen;
 • Lodhja shton dhimbjet;
 • Dhimbja e kokës është shumë e rëndë dhe e papritur;
 • Eshtë hera e parë që keni patur një dhimbje koke të tillë;
 • Keni patur kohët e fundit një dëmtim në kokë, veçanërisht nëse ajo përfshin një humbje ndërgjegjeje;
 • Ekzistojnë shqetësime vizuale;
 • Keni temperaturë, ngurtësi të qafës, të vjella, ndjeshmëri të lehtë, ose një skuqje të lëkurës (këto simptoma mund të përcaktojnë meningjit-in);
 • Vazhdimisht keni dhimbje koke;
 • Dhimbja juaj e kokës ka zgjatur më shumë se 24 orë; ose

Pages: 1 2