Dhimbja e mesit është shkaku kryesor i paaftësisë për punë në mbarë botën
Dhimbja e mesit është shkaku kryesor i paaftësisë për punë në mbarë botën. Këtë ka zbuluar një studim i fundit.
Sipas një studimi të ri dhimbja e mesit shkakton më shumë paaftësi sesa pothuajse 300 gjendje të tjera mjekësore në mbarë botën dhe gati 1 në 10 njerëz në mbarë botën janë duke vuajtur nga mesi.
Një studim i dytë, i cili shqyrtoi gjendjen në lloje të veçanta të vendeve të punës, gjeti se dhimbja e mesit është përgjegjëse për rreth një të tretën e aftësive të kufizuara në punë.
“Dhimbja e mesit është diçka që shumica e njerëzve e përjetojnë në një pikë të caktuar të jetës së tyre. Kjo është diçka e zakonshme midis njerëzve të gjinive, moshave, vendeve, grupeve socio-ekonomike, niveleve të arsimit dhe punësimit të ndryshëm”, tha autori i studimit të parë, Damian Hoy, një kërkues akademik në Universitetin e Shëndetit të Popullsive ne Queensland, Australi.
“Për shumicën e njerëzve me dhimbje mesi, shkaku është specifik”, tha ai, por “ka faktorë të caktuar që duket se i vënë njerëzit në rrezik për të përjetuar dhimbje mesi”.
Mosha e shtyrë, arsimimi i ulët, obezitet-i, stresi, ankth-i apo depresion-i, si dhe profesionet që kërkojnë ngritje peshash të rënda ose që janë tepër stresuese, janë të gjithë faktorët që rrisin rrezikun për të vuajtur nga dhimbja e mesit, sipas Hoy-it.
Një ekspert amerikan tha se rezultatet nuk e kanë habitur atë.
“Dhimbja e mesit është shkaku numër një i ditëve të humbura të punës në SHBA”, tha Dr Anders Cohen, shefi i Neurokirurgji-së dhe kirurgji-së së shtyllës kurrizore në Qendrën Spitalore të Brooklyn në Nju Jork Siti.
Për studimin e parë Hoy dhe kolegët e tij shqyrtuar 117 studime të publikuara që përfshinin informacione mbi prevalencë-n e dhimbjes së mesit. Ata gjithashtu ekzaminuan studimet e kryera në 50 vende mbi prevalencën dhe ashpërsinë e dhimbjeve të mesit.
Në krahasim me 291 kushte të tjera shëndetësore, studiuesit panë se dhimbja e mesit shkakton më shumë paaftësi se çdo problem tjetër shëndetësor. Analiza tregoi se dhimbja e mesit goditi 9.4% të njerëzve në vitin 2010.

Pages: 1 2 3