Dhimbja vaginale dhe vulvodinia

Fakte mbi dhimbjen vaginale dhe vulvodininë:

  • Vulvodinia i referohet dhimbjes në zonën e vulvë-s dhe vaginës për të cilën nuk është identifikuar ndonjë shkak.
  • Vulvodinia nuk lidhet me sëmundjet e transmetueshme seksualisht (STD-sexual transmitted diseases).
  • Shkaku i saktë i vulvodinias nuk njihet.
  • Simptomat përfshijnë djegie, puls-im ose dhimbje që mund të lokalizohet në një zonë të vulvës ose më e përhapur.
  • E kruara vaginale mund të shoqërohet me vulvodinia.
  • Vulvodinia mund të trajtohet me medikamente dhe/ose me masa të kujdesit për veten.
  • Nuk ka ndonjë trajtim që të jetë i efektshëm për të gjithë gratë.
  • Anestetikë-t lokalë, kremrat nga estrogjenet me përdorim lokal, ilaçet kundër depresion-it dhe ato antikonvulsive janë shembuj të trajtimit mjekësor të vulvodinias.
  • Teknika e kontrollit psikologjik, ushtrimet fizike dhe bllokuesit nervorë mund të jenë të dobishëm.
  • Vulvodinia nuk shoqërohet me kancer-in apo sëmundje të tjera serioze, por mund të jetë burim i një shqetësimi fizik dhe emocional afatgjatë.

Çfarë janë dhimbja vaginale dhe vulvodinia?

Vulvodinia i referohet dhimbjes në zonën e vulvës dhe hapjes vaginale. Ajo konsiderohet se është dhimbje për të cilën nuk ka shkak të njohur. Ajo është e ndryshme nga dhimbja e lokalizuar thellë në komblik apo brenda në vaginë. Ky artikull përqendrohet tek dhimbja në zonën e vulvës dhe në hapjen e vaginës. Ajo mund të jetë kronike dhe mund të zgjasë me vite tek disa gra. Shkalla e ashpërsisë ndryshon tek gra të ndryshme. Shpesh ndodh në mungesë të shenjave fizike ose çrregullimeve të dukshme. Mund të jetë e rëndë dhe mund të ndikojë në aktivitetin seksual dhe të shkaktojë marrëdhënie të dhimbshme (dispareuni).

Çfarë e shkakton dhimbjen vaginale dhe vulvodinian?

Pages: 1 2 3 4