Dhimbjet e barkut tek foshnjat

Dhimbja e barkut është një gjendje shumë e zakonshme. Ajo është një gjendje e pashpjegueshme, e të qarave të vazhdueshme që ndodh tek foshnjat e shëndetshëm, zakonisht ndërmjet foshnjave 2 dhe 16 javëshe. Shpesh, kulmi arrin kur fëmija është rreth 6 javëshe. Dhimbja e barkut mund të zgjasë me muaj, edhe pse zakonisht zgjidhet shpejt. Shkaku mbetet një mister. Konsumimi i duhanit nga nëna mund të jetë një faktor rreziku për dhimbjet e barkut.

Cilat janë simptomat?

Dhimbjet e barkut, të qarat dhe grindjet tek foshnjat zgjasin për të paktën 3 orë ose për të paktën 3 ditë çdo javë, për 3 javë. Ato mund të mbledhin grushtat e tyre dhe të tërheqin këmbët deri në bark, ose t’i zgjasin ato drejt. Të qarat e foshnjës kanë tendencë të kenë një klithmë më të madhe sesa zakonisht dhe ato mund të kenë dhimbje. Të qarat zakonisht shfaqen pasdite vonë ose herët në mëngjes. Ndonjëherë, fëmija mund të ketë gazra ose stomaku i tyre duket si i zgjeruar ose i fryrë.

Gjendja me të cilat dhimbjet e barkut ngatërrohen janë zbatica dhe intoleranca laktoze. Nëse foshnja është në gjendje shumë të mjerueshme mund të jetë e vështirë për të treguar ndryshimin. Dhimbjet e barkut nuk janë të rrezikshme, edhe pse ato mund të jenë të frikshme. Bebet me dhimbje barku zakonisht janë ndryshe nga të tjerët, janë të shëndetshëm dhe të rritur.

Cili është shkaku?

Doktorët nuk e dinë se çfarë e shkakton dhimbjen e barkut. Dikur mendohej që ishte për shkak të problemeve të barkut, por kjo asnjëherë nuk është provuar. Disa teori të cilat qarkullojnë prej shumë kohësh përfshijnë: ndjeshmërinë e foshnjës ndaj diçkaje që lidhet me ushqimin në dietën e nënës; era e zorrëve; intolerancë e qumështit të lopëve, dhe ankth prindëror.

Trajtimi i dhimbjeve të barkut

Menaxhimi i dhimbjes së barkut të foshnjave është shumë i vështirë. Nuk ekziston një kurë për dhimbjen e barkut dhe pjesa më e madhe e foshnjave do ta përjetojnë atë deri në 16 javë.

Përballja me dhimbjet e barkut

Më poshtë është një listë këshillash për nënën dhe fëmijën në mënyrë që të përballojë dhimbjet e barkut:

Pages: 1 2