Dhimbjet e kancerit

Shumë njerëz kanë frikë kancerin sepse ata e shoqërojnë sëmundjen me dhimbjen. Ndërsa rreth një e treta e njerëzve janë duke u trajtuar nga kanceri dhe më shumë se gjysma e njerëzve me kancer të avancuar (kancer që është rishfaqur ose përhapur) vuajnë nga dhimbjet, dhimbja zakonisht mund të kontrollohet. Ka një shumëllojshmëri ilaçesh, trajtimesh fizike dhe terapi të tjera që mund të përdoren për të ndihmuar mbajtjen larg të dhimbjeve.

Dhimbja e kancerit ndryshon në cilësi (kjo mund të jetë e mprehtë dhe e shurdhët) dhe në intensitet. Dhimbja mund të jetë konstant-e ose të vijë dhe shkojë. Është e rëndësishme që ju t’i bëni të ditur mjekut tuaj kur ju keni dhimbje, natyrën e saj dhe sesa e rëndë është ajo dhe ai do t’ju ndihmojë sesi ta menaxhoni atë në mënyrë efektive.

Çfarë e shkakton dhimbjen tek njerëzit me kancer?

Kanceri mund të shkaktojë dhimbje kur tumor-i i parë ka filluar ose në pjesët e trupit është përhapur kanceri (mjekët këto zona i quajnë metastazë). Kanceri mund të shkaktojë dhimbje nga:

  • Ngjeshja apo pushtimi i dhimbjeve të indeve të ndjeshme, të tilla si kockat ose organet (dhimbja e kockave është shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së kancerit);
  • Zgjerimi në një hapësirë ​​të mbyllur (p.sh. tumoret e trurit që rriten brenda kufijve të kafkës, duke shkaktuar dhimbje koke);
  • Bllokimi i një kanali (tubi) ose organi në trup; ose
  • Pushtimi apo dëmtimi i nervave, duke shkaktuar që ato nerva të dështojnë (kjo lloj dhimbje është quajtur dhimbje neuropati-ke).

Ngurtësimi i muskujve, për shkak të tensioneve apo pasivitetit, gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje tek njerëzit me kancer. Dhimbja mund të përkeqësohet nga lodhja, ankth-i apo depresion-i.

Pages: 1 2 3 4 5