Dhimbjet e shpinës

Dhimbja e shpinës apo dhimbjet e prapme, janë një problem i zakonshëm mjekësor. Ekzistojnë shumë shkaqe për dhimbjet e shpinës. Disa prej tyre janë për shkak të problemeve të rënda, shumica e problemeve të prapme janë me natyrë “mekanike” dhe mund të parandalohen me përdorimin e duhur të shpinës dhe duke e mbajtur atë në formë të mirë.

Pjesa e prapme (ose shpina) ka qenë përshkruar si një pjesë e shkëlqyer e projektimit inxhinierik. Është një amortizues, një mbështetje, një mburojë, një kanal komunikimi dhe qendra e një sërë levash. Me të gjitha këto punë të ndryshme, nuk është për t’u habitur se nganjëherë gjërat shkojnë keq.

Anatomia e shpinës

Shpina është një kolonë kockash (e njohur si rruaza), të cilat lidhen së bashku nga muskujt dhe ligament-et dhe janë të ndara nga disqet ndërmjet vertebrave (të cilat kanë një efekt mbrojtës). Rruazat rrethojnë palcën kurrizore e cila është rruga kryesore për marrjen e mesazheve nga truri. Nervat lënë palcën kurrizore në intervale të rregullta, përgjatë gjatësisë së saj dhe shkojnë në të gjitha pjesët e trupit.

Ekzistojnë shumë nyje të vogla në pjesën e prapme, të cilat janë të nevojshme për të lejuar rruazat që të lëvizin kundër njëri-tjetrit, pasi kryejnë aktivitete të ndryshme.

Shkaktarët e dhimbjes së shpinës

Pjesa më e madhe e dhimbjeve të shpinës, vijnë si rezultat i problemeve me: muskujt, ligamentet dhe nyjet. Më shumë probleme serioze ndodhin kur nervat ose palca kurrizore është e dëmtuar, zakonisht nga presionet lokale.

Çdo gjë që e detyron qëndrimin e shpinës tuaj që të anojë, mund të shkaktojë variacione të ligamenteve dhe si rezultat kemi dhimbje.

Të qenit mbipeshë është një shembull, pasi një stomak i madh do të thotë se duhet të anojmë shtyllën kurrizore, në mënyrë që të shmanget rënia. Çdo grua që ka qenë shtatzënë pajtohet me mendimin se ky anim  i shtyllës kurrizore e bën jetën shumë të pakëndshme.

Mënyra sesi ne ngrihemi e ulemi në tavolinat tona, veprojmë në makineri dhe bëjmë qindra detyra të vogla mund të ndikojë në shpinën tonë.

Pages: 1 2