Diabeti i shtatzënisë: Pyetje dhe përgjigje

Pyetje: Çfarë është diabeti i shtatzënisë?

Përgjigje: Diabeti i shtatzënisë është një formë e përkohshme diabeti, që shfaqet gjatë shtatzënisë. Është ndryshe, të pasurit diabet përpara shtatzënisë dhe pas mbetjes shtatzënë.

Diabeti i shtatzënisë zakonisht diagnostikohet në tremujorin e dytë dhe të tretë të shtatzënisë. Tipikisht, fillon në javët 24–28 dhe ikën pasi lind bebja.

Pyetje: A jam në rrezik nga diabeti i shtatzënisë?

Përgjigje: Diabeti i shtatzënisë prek 5–10% të grave shtatzëna. Gratë me prejardhje të caktuar si indiane, kineze, vietnameze, Lindja e Mesme, polineziane/malajziane dhe aborigjene australiane ose nga Ujdhesa e Ngushticës së Torres, kanë më shumë rrezik për zhvillimin e diabetit të shtatzënisë, sesa gratë me origjinë Kelte-Angleze.

Faktorë të tjerë që ndikojnë në këtë lloj rreziku janë:

  • Mbipesha;
  • Pasja e historive familjare me diabet të tipit 2;
  • Pasja e diabetit gjatë shtatzënive të mëparshme;
  • Pasja e vështirësive gjatë tërë periudhës së shtatzënisë;
  • Të qenit më shumë se 30 vjeç;
  • Pasja e një bebeje të mëparshme me peshë të madhe (më shumë se 4.5 kg).

Pyetje: Si mund ta di nëse kam diabet të shtatzënisë?

Përgjigje: Diabeti shtatzënisë zakonisht nuk shfaq simptoma. Për këtë arsye, është e rëndësishme, që të bëhen teste gjatë shtatzënisë, zakonisht midis javëve 26-28.

Simptomat që mund të duken, përfshijnë rënie të përgjithshme, etje gjatë tërë kohës dhe rritje të urinim-it.

Pyetje: Çfarë është testi për diabetin e shtatzënisë?

Përgjigje: Testi i kontrollit quhet testi i ndryshimit të glukozës. Ky test përfshin pirjen e solucion-it me glukozë, në masën 50 gr ose 75 gr dhe më tej marrja e një kampioni gjaku pas një ore. Nëse pas një ore niveli i glukozës në gjak është i lartë, mund të kërkohet që një ditë tjetër të bëhet edhe një test tjetër, që njihet si testi i tolerancës së glukozës, për të konfirmuar diagnozë-n e diabetit të shtatzënisë.

Pages: 1 2 3 4 5 6