Diarreja: Çfarë mund të bëni

Diarre-ja mund të ketë shkaqe të ndryshme, duke përfshirë ndryshimet në dietë, intolerancë-n e ushqimeve (p.sh. Laktoza), inflamacion-in e çrregullimit të zorrëve, ilaçet (p.sh. antibiotikët), infeksionet bakteriale (helmim nga ushqimet) ose infeksionet virale.

Diarreja tek fëmijët shumë të vegjël, shpesh është shkaktuar nga rotavirus. Tashmë, ekziston një vaksinë që mund ta parandalojë atë. Vaksina është dhënë si pjesë e rutinës së fëmijërisë.

Diarreja mundet gjithashtu që të shkaktohet nga dieta, p.sh. shumë fruta ose shumë lëngje frutash. Njerëzit me diarre, veçanërisht të vegjëlit dhe të moshuarit, janë nën rrezikun e dehidratimit. Kjo kërkon një vëmendje të menjëhershme mjekësore.

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar?

Nëse keni diarre, ju duhet të:

 • Mos pini shumë limonata ose pije të tjera të ngrohta, pasi niveli i lartë i glukozë-s mund të shkaktojë diarrenë;
 • Kufizoni futjen e ushqimit për 24 orë (për fëmijët, jepini vetëm lëngje të pastra ose ujë);
 • Hani vetëm gjëra të buta, ushqime të thata pas 24 orësh, shmangni drithërat dhe frutat e pagatuara dhe zarzavatet;
 • Kufizoni yndyrat dhe produktet e qumështit për 48 orë; dhe
 • Shikoni për shenjat e dehidratimit, veçanërisht tek fëmijët dhe të moshuarit.

Disa fëmijë mund të përjetojnë intolerancën e laktozë-s, pas një periudhe kur diarreja të jetë përmirësuar. Nëse ky është rasti, duhet të ripërdorni gradualisht produktet e qumështit.

Kur duhet të kërkoni këshillë mjekësore?

Duhet të kërkoni këshillë mjekësore, nëse:

 • Fëmija ose një person i moshuar ka diarre të rëndë, pasi ato mund të dehidratohen shumë shpejt;
 • Diarreja zgjat më shumë se 48 orë tek të rriturit;
 • Kapsllëku është i alternuar me diarrenë;
 • Diarreja është përfituar gjatë të udhëtuarit;
 • Diarreja është përfituar pas trajtimeve të fundit me antibiotikë;
 • Ekzistojnë shenja dehidratimi, siç është letargji-a, humbja e elasticitetit të lëkurës, tharja e mukozës së membranë-s, rrahjet e forta të zemrës dhe konfuzion-i;
 • Keni të vjella, dobësi dhe marramendje; dhe

Pages: 1 2