Për shumë njerëz, pjesa më e vështirë për humbjen e peshës është ruajtja e saj. Në fakt, kërkuesit tregojnë se vetëm një në 6 njerëz mbipeshë do të ruajnë 10% të peshës së tyre të humbur për një afat të gjatë. Kjo është e pjesshme, sepse pas humbjes së peshës, shpenzimet e energjisë (norma në të cilën digjen kaloritë) zvogëlohen, duke reflektuar në ngadalësimin e metabolizmit.

Tashmë, një studim ka zbuluar se dietat me indeks të ulët të karbohidrateve dhe glicemisë (GI) mund të jenë të preferueshme për një dietë të ulët në yndyra, për ato që përpiqen për të arritur një humbje peshe të qëndrueshme.

Kërkuesit amerikanë vlerësuan efektet e mirëmbajtjes së 3 dietave duke ndjekur një humbje peshe prej 10-15% në 21 të rinj dhe të rritur mbipeshë. Në studim, pjesëmarrësit konsumuan një dietë të ulët në yndyra, të ulët në GI dhe shumë të ulët në karbohidrate, në mënyrë të rastësishme, të ndjekur për një afat kohor prej 4 javë secila.

Edhe pse dieta shumë e ulët në karbohidrate prodhonte përmirësimet më madhore në metabolizëm, ajo sillte prodhimin më të lartë të niveleve të hormoneve të stresit e kortizol-it, ç’ka mund të sillte rezistencën e insulinë-s dhe të sëmundjeve kardiovaskular-e. Dieta shumë e ulët në karbohidrate, rrit gjithashtu nivelet e proteinës C-reaktive, një shënues i inflamacion-it që mund të rrisë gjithashtu rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare.

Dieta e ulët në GI kishte efekte të njëjta metabolike me dietën e ulët në karbohidrate, duke mbajtur shpenzimet e energjisë (djegien e kalorive) në një nivel të lartë pas humbjes së peshës, pa efektet negative të stresit dhe inflamacionit.

Dieta e ulët në yndyra shkakton zvogëlimin më të ulët në mbatjen e energjisë dhe është gjithashtu e lidhur me një zakon të pashëndetshëm të kolesterol-it dhe të rezistencës së insulinës.

Pages: 1 2