Dieta mesdhetare e preferuar për parandalimin e diabetit

Rekomandimi i një diete të shëndetshme mediterriane do të ishte këshilla më e mirë për ato që rrezikojnë diabet-in, pohuan ekspertët.

Elementi kryesor i parandalimit të diabet-it tradicionalisht ka qenë përdorimi i pak yndyrave, një dietë me karbohidrate, por përderisa e gjithë kjo ishte e ndërthurur me një aktivitet fizik dhe një modifikim jetese, përfitimet nuk mund ti atribuohen dietës, tha një ekspert i njohur në një editorial Diabetologjia.

Ata thanë se qasjet dietike reduktonin glukozë-n në gjak dhe nivelet e insulinë-s pas ngrënies së një vakti, pa ndikuar negativisht në faktorët e tjerë të rrezikut.

Bashkautorja Jennie Brand Miller, profesoreshë e të ushqyerit të njeriut në Universitetin e Sidneit, tha se “prova është mjaft e fortë tani për dietën mesdhetare, sepse ajo vjen nga të 3 linjat e provave – të studimeve të popullsisë,  gjykime të kontrolluara në njerëzit me diabet dhe modelet e kafshëve. Atje nuk ka shqetësime të sigurisë siç ka për dietat me proteina të larta”.

Çelësi i dietës mesdhetare ishte reduktimi i glukozës në gjak dhe ulja e niveleve të insulinës pas ngrënies.

Njerëzit nuk kanë nevojë vetëm të zgjedhin ushqimet me yndyra të ulëta, tha Profesor Brand Miller. “Ushqimet me karbohidrate të ulëta, siç janë bishtajoret, fasulet, produktet e qumështit, ushqimet e shëndetshme si orizi dhe makaronat, dhe …. buka dhe kornflekset” që përmbajnë indeksin glicemik janë të përshtatshme.