art-dylli

Dylli në vesh shkakton shqetësime të panevojshme. Shumë prindër shqetësohen që fëmija i tyre ka dyllë të tepërt në vesh dhe hasin vështirësi të mëdha duke u përpjekur për ta hequr atë. Kjo është e panevojshme dhe ndonjëherë mund të jetë e dëmshme.

Dylli i veshit është mjaft i padëmshëm dhe është një pjesë normale e mekanizmit të vetëmbrojtjes të trupit. Ai krijohet nga gjëndra të vogla në lëkurë që rreshtohen tek kanali i jashtëm i veshit. Puna e dyllit të veshit është si një kurth për të kapur papastërtitë dhe gjëra të tjera që hyjnë në kanalin e veshit dhe për të zvogëluar rritjen e baktereve. Disa njerëz duken se kanë më shumë dyll se të tjerët. Kjo nuk është një shenjë e higjienës së dobët.

Trajtimi i dyllit të veshit

Ndonjëherë dylli formohet në kanalin e veshit. Nuk dihet se pse dylli i veshit ndodh që formohet shpesh tek disa persona dhe se përse shfaqet shpesh vetëm në një vesh.

Mundimi për ta pastruar dyllin nga brenda kanalit të veshit nuk është një ide e mirë. Në veçanti, futja e pastruesve të veshit në kanalin e veshit duhet të shmangen. Këto mund të dëmtojnë ndjeshmërinë e kanalit dhe madje edhe dëmtimin e daulles së veshit. Në pjesën më të madhe, e gjithë kjo që ndodh është për shkak se dylli është shtyrë poshtë kanalit. Pastrimi i vetëm i nevojshëm i veshit është  larja e veshit dhe pastrimi i dyllit që del jashtë kanalit.

Edhe qirinjtë e veshit nuk janë të rekomandueshëm. Kërkimet kanë treguar se qirinjtë e veshit nuk funksionojnë dhe mund të shkaktojnë dëmtime siç janë djegie-t, bllokimet dhe dëmtimet e daulles së veshit.

Nëse në  kanalin e veshit ka shumë dyll, kjo mund të shkaktojë një ndjesi mbushjeje ose probleme të dëgjimit. Kjo zakonisht është e përgjithshme pas të notuarit. Në këtë rast dylli mund të hiqet nëpërmjet kirurgji-së duke futur me ngadalë një shiringë më ujë të ngrohtë. Dylli shumë i vështirë mund të ketë nevojë që të hiqet me zbutje me pika nga farmacia, ose me vaj ulliri të ngrohur pak.