Efektet e duhanit në trupin tuaj

Ndërkohë që shumë njerëz e dinë që pirja e cigareve dëmton shëndetin, ju nuk mund ta kuptoni sesa larg dëmtimet e duhanit shkojnë. Duhani jo vetëm që rrit rrezikun e sëmundjeve serioze siç janë kancer-i, sëmundjet e zemrës, goditjet dhe sëmundjet e mushkërive, por gjithashtu ndikon në problemet kozmetike siç janë rrudhat dhe çngjyrosja e dhëmbëve.

1. Sytë

Rreziku i zhvillimit të katarakt-it është 2-3 herë më i lartë ndërmjet duhanpirësve në krahasim me joduhanpirësit. Katarakti është një ndër shkaqet më të zakonshme të dëmtimit vizual midis njerëzve. Pirja e duhanit është gjithashtu shkaku kryesor parandalues i degjenerim-it makular, një kusht që shkakton paqartësinë e vizionit qendror.

2. Veshët

Disa studime kanë zbuluar se njerëzit që pijnë duhan janë më të ndjeshëm ndaj humbjes së dëgjimit për shkak të infeksioneve të veshit dhe zhurmave me zë të lartë. Duhanpirësit mund të kenë më shumë mundësi për të humbur dëgjimin e tyre më herët. Kjo është për shkak të efekteve të dëmshme të pirjes së duhanit në enët e gjaku-t, të cilat mund të zvogëlojnë rrjedhjen e gjakut në veshin e brendshëm. Gjithashtu, pirja e duhanit rreth fëmijëve mund të rrisë rrezikun e tyre për infeksionet e veshit.

3. Hunda

Pirja e duhanit mund të zvogëlojë ndjenjën tuaj të të nuhaturit dhe të shkaktojë kancerin e zgavrës së hundës dhe sinus-eve të saj.

4. Goja dhe dhëmbët

Ka një numër të efekteve të duhanit mbi shëndetin e gojës dhe të dhëmbëve, përfshirë njollat e verdha të dhëmbëve, prishjen e dhëmbëve, frymën e keqe dhe sëmundjen e çamçakëzit. Si pirja e duhanit dhe duhani i përtypshëm mund të shkaktojnë kancerin në gojë (duke përfshirë edhe kancerin e buzës dhe të gjuhës). Pirja e duhanit mund të ndikojë edhe në ndjenjën tuaj të shijes.

5. Truri

Pirja e duhanit është një shkak i madh i goditjes, duke shkaktuar rreth 40% të të gjitha goditjeve në njerëzit nën moshën 65 vjeçare. Lajmi i mirë është që nëqoftëse ju ndaloni pirjen e duhanit, ju keni të njëjtin rrezik për goditje si një joduhanpirës pas 5-15 vjetësh.

6. Fyti

Pages: 1 2 3 4