dhimbja e gjunjeve

Çfarë është era tapë e kofshëve?

“Era tapë” e kofshëve shkaktohet nga hemorragji e brendshme që formon hematomë (mbledhja gjaku në qeliza) në muskulin kuadriceps të kofshës.

Simptomat e erës së tapës së kofshës

Dhimbje, ngërç, ënjtje dhe mavijosje janë simptomat kryesore të erës tapë të kofshës.

Shkaqet e erës së tapës së kofshës

Era e tapës që vjen nga kofshët mund të shkaktohet nga një fryrje direkte e muskulit të kofshës gjatë sporteve të kontaktit, si futbolli dhe regbija.

Trajtimi i erës së tapës së kofshës

Trajtimi përfshin pushim, akull, kompresë dhe mbajtje në ajër në mënyrë të palëvizur të këmbës. Në lidhje me menaxhimin e dhimbjes nga plagosja dhe rrezikun e komplikimeve që quhen miozit ossificans, duhen marrë këshilla nga mjeku ose fizioterapi-sti. Kjo ndodh kur kockat rriten bashkë me muskulin si rezultat i dëmtimit të veshjes së kockës. Miozit ossificans mund të shkaktohet nga kthimi në stërvitje më shpejt se sa duhet pas një plagosjeje dhe nga terapia jo korrekte e masazh-it. Një mjek ose fizioterapist do të jetë i aftë të këshillojë ushtrimet e shtriqjes dhe se kur duhet të fillohen ato.