Një fëmijë shkolle zakonisht do të ngrejë 5 ose më shumë kg çdo ditë. Kjo sasi peshe mund të rrezikojë shëndetin e shpinës ose të qafës së një fëmije, sidomos kur ngarkesa mbahet në mënyrë të gabuar.

Këshillat e mëposhtme ndihmojnë që mbajtja e çantës së shpinës të jetë e sigurt për fëmijët e shkollave.

Zgjedhja e çantës së duhur

Sigurohuni që çanta:

 • Përshtatet me trupin;
 • Nuk bie mbi supe kur uleni;
 • Ka rripat e përshtatshëm për t’u mbështetur në shpatull;
 • Ka një rrip në bel për të mbajtur ngarkesën kur lëvizni;
 • Ka ndarje të veçanta për të lejuar që artikujt e rëndë të jenë në afërsi të trupit;
 • Të jetë e mbushur kur ajo prek shpinën; dhe
 • Është bërë nga material i fortë.

Paketimi i sigurt

 • Mundohuni të mbani pesha të lehta–shmangni mbajtjen e shumë librave vetëm në një ditë dhe asnjëherë mos mbani më shumë se 10% të masës tuaj trupore.
 • Planifikoni përpara për të shmangur mbajtjen e shumë pajisjeve të tilla si instrumente muzikore, veshje sportive dhe materiale të artit në të njëjtën kohë.
 • Paketoni artikujt më të rëndë – të tilla si kompjuter portativ –  afër trupit tuaj, dhe sende të lehta pak më larg.

Mbajtja e sigurt

 • Gjatë mbajtjes sigurohuni që çanta nuk varet poshtë.
 • Përdorni të dy rripat e krahëve kur vini çantën e shpinës. Mos e mbani atë vetëm në një krah.
 • Përdorni rripin në bel për të mbajtur ngarkesën në vend kur ecni ose jeni duke bërë çiklizëm;
 • Mos e mbani çantën për një kohë shumë të gjatë – bëni një pushim për ta ulur atë poshtë.